Diğer Sporlar

Altın Kemer yeni sahibinde

01 Kasım 2013 Cuma 15:19 - Son Güncelleme 01 Kasım 2013 Cuma 15:23

Kırkpınar'da bir ilk yaşandı.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve Antalya Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek'le Er Meydanı'na gelen Balaban'ı, 50 yıllık Kırkpınar Başcazgırı Şükrü Kayabaş manileri, Kırkpınar davul zurna ekibi de ezgileriyle karşıladı.

Sedefçi, altın kemerin Balaban'a takılması için çayırda düzenlenen törende, Kırkpınar'ın Türk'ün yiğitliğinin, emeğinin, alın terinin sergilendiği bir yer olduğunu söyledi. 652 yıllık geçmişi olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne girmesiyle daha da önem kazandığını vurgulayan Sedefçi, şöyle konuştu:

"20 yıldır Kırkpınar'a sahip çıkarak, UNESCO listesine sokmanın onurunu yaşıyorum. 652 yıl geçti aradan. Türkler'in Rumeli'ye çıkışından beri devam eden çok büyük bir gelenek. Bu gelenek UNESCO'ya girmesiyle Türk'ün malı olmaktan çıktı, artık dünyanın malı haline geldi. Bu yiğitler meydanından binlerce yiğit pehlivan geldi geçti. Her geçen sene de genç filizler çayıra çıkarak yiğitliklerini gösteriyor. Dileğim bu efsane geleneğin sonsuza dek sürmesidir."

"Kırkpınar tarihinde ilk yaşanıyor"

Sedefçi, ebedi altın kemerin sahibi bir pehlivandan kemerin Kırkpınar tarihinde ilk kez alındığını söyledi. Bu duruma çok üzüldüğünü belirten Sedefçi, şöyle devam etti:

"Ben çok üzüldüm, Ali Gürbüz keşke dopingle gündeme gelmeseydi. Ben Ali'nin dopingle güreştiğine inanmıyordum ancak numunelerde doping çıktı. Alacağı 2 yıl güreşlerden men cezası çabuk geçecektir. 2 yıl sonra hakkıysa hakkını geri alır diye düşünüyorum. Yönetmelik gereği bugün kemeri İsmail Balaban'a veriyoruz. İnşallah bir daha böyle törenler yapmayız."

Antalya Konyaaltı Belediyesi Başkanı Böcek de Er Meydanı'nda buruk bir mutluluk yaşadığını ancak buruk sevincin yanında kemeri yine Antalya'ya götürmenin de heyecanını duyduklarını kaydetti.

"Doping ata sporuna yakışmaz"

Balaban ise yağlı güreş adına üzücü bir olayla karşı karşıya kalındığı için tam anlamıyla mutluluk duyamadığını söyledi.

Altın kemeri güreşlerin bitimindeki törende takmayı çok istemesine rağmen yine de başpehlivan olmanın buruk sevincini yaşadığını belirten Balaban, "Altın kemerin ebedi sahibi olmak istiyorum" dedi.

Balaban, dopingin ata sporunda olmasının üzücü olduğunu ifade ederek, "Önümüzdeki yıllarda bu tür durumların olmamasını diliyorum. Doping ata sporuna yakışmaz" diye konuştu.

Son üç yılın başpehlivanı olması nedeniyle 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde altın kemerin ebedi sahibi olmaya hak kazanan Ali Gürbüz'den alınan numunelerin dopingli çıkması nedeniyle altın kemeri ve başpehlivanlık unvanı geçen hafta kendisinden alınmıştı.

Sıradaki Haber
Yıldızlar güreşiyor
Yükleniyor lütfen bekleyiniz