Diğer Sporlar

FILA'dan "İmparator"a Altın Nişan

07 Kasım 2013 Perşembe 22:53 - Son Güncelleme 07 Kasım 2013 Perşembe 22:57

Güreşin olimpiyatta yer almasına katkı veren Beckenbauer'e "FILA Altın Nişanı"

Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) Yönetim Kurulu Üyesi Rodika Maria Yakşi, güreşin yeniden olimpiyat oyunları programına alınmasındaki katkılarından dolayı, Alman futbolunun "İmparator" (der Kaiser) unvanlı efsane ismi Franz Beckenbauer'e "FILA Altın Nişanı" verdi.

Beckenbauer'in yaşadığı Avusturya'nın Salzburg kentindeki Schloess Klessheim Castel Şatosu'nda düzenlenen törende, FILA'nın en üst düzey nişanı olan ve sadece başbakan, cumhurbaşkanı ya da devlet başkanlarına verilen Altın Nişanı, Alman futbol adamına Rodika Maria Yakşi tarafından takdim edildi.

FILA Başkanı Nenad Laloviç'in katılmadığı törende konuşan Yakşi, Beckenbauer'ın, güreşin yeniden olimpiyat programına alınması konusunda kendisinin bile tahmin edemeyeceği ölçüde yardımcı olduğunu söyledi.

FILA Altın Nişanı'nın 2011 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, bu yıl da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e verildiğini hatırlatan Yakşi'nin, "FILA Altın Nişanı'nı bu kez bir imparatora takıyoruz. Bu onur da bana kısmet oldu" şeklindeki sözleri salondakilerden alkış aldı.

Yakşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada Beckenbauer'in, IOC'nin güreşin olimpiyatlardan çıkarılması yönündeki kararına daha ilk günden çok sert tepki gösterdiğini, çeşitli mecralarda yaptığı açıklamalarda, güreşin en temel spor dalları arasında yer aldığını ve olimpiyatlardan çıkarılmasının çok büyük bir hata olduğunu aktardığını anımsatarak, "Güreşin mutlaka olimpiyatlarda olması gerektiğini ifade etti ve bu yönde de aktif çaba harcayarak, açıkçası bize çok önemli katkı sundu. Biz de FILA olarak, bu büyük spor adamının güreş ile ilgili güzel düşüncelerine ve güreşe sunduğu katkılara, böyle bir jestle karşılık vermek istedik'' diye konuştu.

 Beckenbauer: "Futbolcu olmasam güreşçi olurdum"

Alman futbolunun gelmiş geçmiş en önemli isimleri arasında yer alan ve bir dönem Bayern Münih Kulübü'nün başkanlığını da üstlenen Franz Beckenbauer ise FILA'nın böylesine önemli bir nişanla kendisini onurlandırmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Yaşadığı Avusturya'nın Salzburg kentinde güreşin çok köklü bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Beckenbauer, "Futbolcu olmasaydım sanırım güreşçi olurdum. Güreşi çok seviyorum. Her erkeğin hayatının bir döneminde güreş yapmış olması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Beckenbauer, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) güreşi olimpiyat oyunlarının ana spor dalları arasından çıkarma kararını duyduğunda çok büyük üzüntü yaşadığını belirterek, şunları söyledi:

"Hemen IOC'deki dostum Thomas Bach'ı aradım ve yanlış yapıldığı yönündeki düşüncelerimi dile getirdim. Daha sonra başta Rodika Maria Yakşi olmak üzere FILA yöneticileri, güreşin yeniden olimpiyatlarda yer alabilmesi için çok önemli çalışmalar yürüttü. Sonuçta başarıya ulaşılmış olmasından dolayı mutluyum."

FILA'da büyük sarsıntı yaşanmıştı

IOC'nin, güreşin olimpiyat oyunları ana spor dalları arasından çıkarılması yönündeki kararının ardından, FILA'da büyük bir sarsıntı yaşanırken, İsviçreli Raphael Martinetti başkanlığı bırakmak zorunda kalmıştı.

Sırp Nenad Laloviç'in başkanlığa seçilmesinden sonra FILA içinde daha aktif görevler üstlenen Rodika Maria Yakşi, Japon Tomiaki Fukuda ile birlikte, güreşin yeniden olimpiyat oyunları programına dahil edilmesi konusundaki çalışmaları yürütmekle görevlendirilmişti.

Güreş, Ekim ayında Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yapılan oylama neticesinde yeniden olimpiyat oyunları programına alınmıştı.

Sıradaki Haber
Güreşçiler Rusya yolcusu
Yükleniyor lütfen bekleyiniz