Diğer Sporlar

Hokeyde milli takım forması aslanın ağzında

12 Ekim 2017 Perşembe 15:04 - Son Güncelleme 12 Ekim 2017 Perşembe 15:16

Türkiye Hokey Federasyonu Başkanı Sadık Karakan, milli takım seçmelerine ilişkin uzun zamandır üzerinde çalıştıkları kriterleri belirlediklerini, bundan sonra torpil veya herhangi bir spekülasyonun bu alanda etkili olamayacağını söyledi.

Karakan, AA'ya yaptığı açıklamada, milli takım seçmelerinde sürekli birtakım şaibelerin ortaya çıktığını belirterek, "Antrenörlerin de inisiyatifini ellerinden alarak daha çok bilimsel birtakım kriterler getirdik." dedi.

Seçmelerde, sporcular, kulüp başkanları ve diğer yöneticilerin baskılarına şahit olduklarını anlatan Karakan, "Milli takım antrenörlerimiz daha öncesinde sporcuları liglerinde ve diğer organizasyonlarda izliyorlardı. Futbolda da zaten durum böyledir. Oradan da gözlerinin tuttuğu, sistemlerine uyan sporcuları milli takım kamplarına davet ediyorlardı. Sonrasında da esas kadroyu oluşturuyorlardı. Benim araştırmalarıma göre bizim yeni sistemimizin bir veya iki federasyonda olduğunu öğrendim. Spor Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliğinin incelemesinin ardından resmi talimat olarak yayınlanacak." ifadelerini kullandı.

Yeni getirdikleri sistemin üç aşamadan oluştuğunu dile getiren Karakan, şöyle devam etti:

"Öncelikle iki aşamalı bir seçme kriterleri belirledik. Birinci aşamasında koşular, pentatlon ve dayanıklılık gibi kriterler var. Beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin okula girerken tabi tutuldukları kriterleri getirdik. Burayı geçtikten sonra ikinci aşamaya katılma hakkını elde edecekler. İkinci aşama ise tamamen kendi branşımıza yönelik kriterler. Salon ve açık hokey alanlarını ayrı ayrı belirledik. Sporcunun tutuşu, isabetli pas yüzdesi, kaleye şutları ve goller gibi kriterler de bu aşamada olacak. Bu kriterlerden puan alacaklar. Üçüncü aşamadan sonra milli takım aday kadrosuna girme hakkını elde edecekler. Bu aşamada örneğin 30 sporcu varsa bunlarda esas takım iskeleti olarak 12 kişiye düşürülecek. Tüm aşamalar herkesin gözü önünde yapılacak. Seçmeler, kamera, fotosel, elektronik ortamlar gibi aşamalarla takip edilecek. Yeni sistemde tam liyakatlı milli takım seçmeleri yapılmış olacak. Federasyon başkanı dahil hiç kimse müdahale edemeyecek. Adilane bir milli takım oluşturulacak."

"10-15 yıllık bir geçmişimiz var"

Sadık Karakan, başkanlığa aday olacakların branşlarını iyi tanımaları ve idarecilik vasfının da bulunması gerektiğini söyledi.

Hokeyin Türkiye'de yeni olduğunu belirten Karakan, "Yabancı ülkelerde binlerce yıllık geçmişi var. Bizim ise 10-15 yıllık bir geçmişimiz var. Elbetteki çekirdekten yetme gibi bir laf vardır. Bu tercih edilendir. Federasyon başkanlığı görevi farklı bir şey. İdarecilik vasfınızın olması gerekiyor. Hem idarecilik hem de bu sporu yapmış olsun. Bu ikisinin olması çok ideal bir şeydir." değerlendirmesini yaptı.

Federasyon başkanlığı için mutlaka o sporu yapmış olmasının da gerekmediğini vurgulayan Karakan, şunları kaydetti:

"Bu bir tercih sebebidir. Hem sporu biliyor hem bu sporu yapmış, tüm sıkıntıları yaşamış, üzüntüsünü de sevincini de görmüş, nelerin eksik olduğunu bilenlerin olması ideal. İdareci olduktan sonra tabii bunların tedavisi ve çözümü daha kolay oluyor. Federasyon başkanının o sporu yapmamış olması, bu söylediğim işlerdeki aksaklıkları görmesi ve çözümü de aynı şekilde zaman alır. Federasyon başkanlığını yönetmek, mini bir devlet yönetmek gibidir. Ben böyle görüyorum. Sporu bilmek ayrı bir şey, yönetmek ayrı bir şey. Bir branşa aday oluyorsanız, bu branşı bilmekte ve tanımakta fayda var."

Sıradaki Haber
Sutopunda rakipler belli oldu
Yükleniyor lütfen bekleyiniz