Diğer Sporlar

ISU Grand Prix Finalleri başlıyor

07 Aralık 2022 Çarşamba 13:45 - Son Güncelleme 07 Aralık 2022 Çarşamba 16:42  |  Kaynak : TRT SPOR

Artistik buz pateninde yılın en büyük yarışmalarından biri olan Grand Prix Finali yarın başlıyor.

Amerika, Kanada, Fransa, İngiltere, Japonya ve Finlandiya’da yapılan Grand Prix yarışlarında aldıkları puanlarla her branşta ilk altıya girmeyi başaran patenciler bu kez İtalya’da yapılacak finalde madalya kazanmak için yarışacak.

Finalin açılışını çiftlerde yarışan patenciler yapacak

Yarın TSİ 21.20’de Çiftler Kısa Program ile başlayacak yarışta en büyük çekişme Riku Miura/Ryuichi Kihara ile Alexa Knierim/Brandon Frazier arasında yaşanacak. Knierim/Frazier finale son dünya şampiyonu, Miura/Ryuichi ise son dünya ikincisi olarak geliyor. İki çift de katıldıkları iki Grand Prix ayağını birincilikle tamamladı ve 30 tam puan alarak finale geldi. Ancak Miura/Ryuichi’nin bu yılki en yüksek sezon puanı, Knierim/Frazier’dan 10 puan fazla ve daha güçlü görünüyorlar. İki çift de madalya alması hâlinde ülkesinin ilk Grand Prix Final madalyasını kazanmış olacak.

Bu isimlerin ardından madalya yarışında öne çıkan bir diğer çift, Kanada’yı temsil eden Deanna Stellato-Dudek/Maxime Deschamps. 39 yaşındaki Stellato-Dudek çiftler yarışının en yaşlı ismi. İlham verici bir hikâyesi olan patenci, 2000li yılların başlarında tek kadınlarda yarışmış, hatta Dünya Gençler Şampiyonası’nda ikincilik elde etmiş bir isim. Ancak sakatlık nedeniyle sporu bırakmak zorunda kalıyor. 16 yıl boyunca buz pateninden uzak kaldıktan sonra geri dönüp çiftlerde yarışmaya başlıyor. Deschamps ile 2019 yılından beri ekip olan Stellato-Dudek, bu yıl katıldığı Grand Prix ayaklarından Fransa’da 1., Skate America’da ise 2. oldu. Fransa’da aldığı birincilikle En Yaşlı Grand Prix Şampiyonu da olan Stellato-Dudek Amerikalı bir patenci ancak Kanada adına yarışıyor ve partneriyle birlikte 2026 Olimpiyatları’na katılmayı hedefliyor.

Finalin diğer üç çifti, ABDli Emily Chan/Spencer Akira Howe ile İtalyan Rebecca Ghilardi/Filippo Ambrossini ve Sara Conti/Niccolo Macii. Bu üç çiftin madalya şansının daha düşük olduğunu söyleyebiliriz.

Erkeklerde büyük çekişme, büyük heyecan

Tek erkeklerde yarışacak altı patencinin dördü Japon. Hem tek kadınlarda hem de tek erkeklerde büyük bir hakimiyetle Grand Prix Finali’ne gelen Japonya, teknik ve artistik yönden güçlü patencilere sahip. En tecrübeli ve kayış stilinin eriştiği olgunlukla en göze çarpan isim Shoma Uno. Son dünya şampiyonu ve sayısız madalya sahibi Shoma Uno finale iki birincilikle geldi. Bu yarışta vatandaşları Uno’yu zorlayacak ancak en büyük rakibi, attığı 4lü axellarla herkesi kendine hayran bırakan ABDli Ilia Malinin. Axel’ı da dâhil ederek repertuvarında eksik dörtlü atlayış bırakmayan ve artık beşli atlayışların hayalini kuran Malinin, Amerika’nın Nathan Chan’den sonraki yeni umudu. Kısa programlarda hata yapıp geride kalabilse de, serbest programda önce 4lü axel’ın puan avantajı, sonra da 4lü lutz gibi puan değeri yüksek diğer atlayışlarıyla kolaylıkla öne geçebiliyor. Uno ve Malinin, bu yılın başlarında Japan Open’da yarışmışlar ve kazanan az farkla da olsa Shoma Uno olmuştu. Bu ikinci raundda Malinin’in avantajı 4lü axel ve serbest programın ikinci yarısına yükleyeceği bağlantılı dörtlü atlayışlar olacak. Keza Uno da serbest programda puanlarını arttırmak için ikinci yarıya yüklenecektir. Ancak onun en büyük avantajı sunum, performans ve yorumdaki gücü ve bunun getireceği yüksek bileşen puanları.
Final mücadelesinde çoğu buz pateni severin en büyük merakı bu ikilinin neler yapacağı olsa da, diğer dört patencinin de çok güçlü olduğunu, pekala Uno ve Malinin’i zorlayıp kürsüden edebileceklerini söylemek gerek. Japon Kao Miura, Sota Yamamato, Shun Sato ve kendi evinde yarışacak olan Daniel Grassl etkileyici seriler sunarak finale geldiler. Altı patencinin de göz kırpmadan izlenecek bir mücadelesi olacak.

Buz dansı şaşırtıcı sonuçlara açık

Olimpiyatlarda hayal kırklığı yaşayan Kanadalı Piper Gilles/Paul Poirier çifti katıldığı iki Grand Prix ayağında da sezonun puan rekorlarını kırdı ve farklı ayaklarda yarışmış olsalar da, en güçlü rakipleri Charlene Guignard/Marco Fabbri’ye toplamda 14 puan fark attı. Bu, buz dansı için oldukça büyük bir puan farkı. Üstelik Guignard/Fabbri tekniği en kuvvetli buz dansı çiftlerinden; aralarındaki mücadelenin daha yakın puanlarla olması beklenirdi. Bunda G/F çiftinin Grand Prix de France’daki performans zayıflığıyla gelen düşük puanların da etkisi var ancak yine de mühim bir fark. Kanadalı çift, final mücadelesine bu farkın verdiği özgüvenle çıkacak. Madison Hubbell/Zachary Donohue çiftinin olimpiyat sonrası emekli olmasının ardından ABD’nin bir numaralı buz dansı çifti hâline gelen ve bu bir numarayı dünya sıralamasında da görmeyi umut eden Madison Chock/Evan Bates çifti ise finale hayal kırıklığıyla geldi. Skate America’da kıl payı aldıkları birinciliğin ardından, NHK Trophy’de hiç umulmadık biçimde birinciliği kaptıran çift, finalde madalya kürsüsünde olabilecek mi şüpheli. İki yarış arası serbest program hikâyelerinde değişiklik yapan Chock/Bates ikilisi, koreografilerindeki değişikliklere devam ediyor. Bu değişiklikler kaybettikleri puanları telafi edebilecek mi yoksa geride kalmaya devam mı edecekler merak konusu. Chock/Bates çiftini geçerek hem seyircileri hem de yorumcuları şaşırtan Laurence Fournier Beaudry/Nikolaj Soerensen çifti, NHK Trophy’deki kadar etkileyici bir performans sunarsa sıralamaları yine karıştırabilir. Diğer yandan, giderek yükselen bir ivmeyle yoluna devam eden İngiliz Lilah Fear/Lewis Gibson çifti de madalyaya çok yakın. Puan geçmişine bakıldığında madalyaya en uzak duran çift, Amerikalı Kaitlin Hawayek/Jean-Luc Baker. Ancak bu çiftin yüksek sunum gücüne, özellikle tek ayak adım dizisinde öne çıkan derin paten kullanımına ve çok güzel bir serbest program serisine sahip olduklarını söylemek gerek.

Kadınlar mücadelesi: Denkler mücadelesi

Grand Prix Finali’nin tek kadınlar yarışı için denklerin yarışı demek yanlış olmaz. Kaori Sakamoto, Mai Mihara, Loena Hendrickx ve Isabeau Levito birbirine çok yakın toplam yarışma puanlarıyla finale geldiler. Yelim Kim’in yarışma puanı bu isimlerin gerisinde kalsa da teknik ve artistik yönden Sakamoto, Mihara ve Hendrickx’e denk bir isim. Yelim Kim, NHK Trophy’de geçen yılın dünya şampiyonu Japon Kaori Sakamoto’yu geride bırakmayı başardı ve birinci oldu. Geçen yılın Dünya Gençler Şampiyonu olan ve büyüklerde bu sene yarışmaya başlayan Levito, kayış hızı ve artistik yönüyle bu isimlerin gerisinde kalsa da yüksek puanlar almayı başaran bir patenci. Ancak Grand Prix yarışlarının ilk ayağı Skate America’da Kaori Sakamoto’nun gerisinde kalarak ikinci oldu. Bir diğer Japon yarışmacı Mai Mihara ise iki birincilik alarak finale geldi. Mihara’nın bu birinciliklerinin patenci için ayrı bir anlamı var. Sağlık sorunları nedeniyle uzun süre hastanede kalan, tekrar antrenman yapmaya ve yarışmaya ancak geçen yıl sonuna doğru başlayan Mihara, bu yılın başında Dört Kıta Şampiyonası’nda aldığı birinciliğin ardından bu birinciliklerle formuna tamamen kavuşmuş olduğunu kanıtlamış oldu. Finalin üçüncü Japon yarışmacısı Rinka Watanabe ise 3lü axel silahıyla rakiplerine karşı avantaj elde etmeye çalışacak. Grand Prix Finali’nin kadınlardaki Avrupalı tek temsilcisi Loena Hendrickx, son iki yıldır çok istikrarlı bir şekilde yarışıyor ve az hata yapıyor. Bu yönleriyle kürsüye yakın olan patenci, madalya almayı başarırsa Belçika’ya ilk Grand Prix Finali madalyası götüren buz patencisi olacak.

Meraklısına: Gençler Grand Prix Finali de yarın başlıyor

Gençler Grand Prix Finali yarın Erkekler Kısa Program ile başlayacak. Finalde üç Japon, iki ABDli ve bir de İtalyan patenci yarışıyor. 19 yaşındaki İtalyan Nikolaj Memola hâlen gençlerde yarışmakla birlikte geçen sene Avrupa Şampiyonası’na katılmış ve 15. olmuştu. Geçen yılın Dünya Gençler Şampiyonası’nda ise 7. oldu. Bir diğer yarışmacı Nozomu Yoshioka, Japonya’nın bu yılki Gençler Ulusal Şampiyonu. Kadınlarda üç Japon, üç Koreli patenci yarışacak. Japon patenciler Mao Shimada, Hana Yoshida ve Ami Nakai’nin atlayış repertuvarında 3lü axel da var. Shimada ayrıca 4lü toeloop da atıyor ve büyükler dâhil, kadınlarda sezonun en yüksek toplam puanına sahip. Çiftlerde Avustralya’yı temsil eden Anastasia Golubeva/Hektor Giotopoulos Moore çifti, gençler kategorisindeki en yüksek toplam puana sahip çift olarak dikkat çekiyor. Finale, Polonya’da yapılan iki Gençler Grand Prix ayağında da birincilik alarak geldiler. Buz dansında yarışacak çiftlerden Çek Katerina Mrazkova/Daniel Mrazek, ritim dansta gençler dünya puan rekorunu elinde bulunduruyor. Kanada adına yarışan Nadiia Bashynska/Peter Beaumont ise geçen yılın Dünya Gençler Şampiyonası üçüncüsü.

Program

ISU’nun resmi Youtube sayfası üzerinden izlenebilecek olan yarışların programı ise şöyle:

8 Aralık Perşembe

17.00-Gençler/Erkekler Kısa Program

18.05-Gençler/Çiftler Kısa Program

19.20-Gençler/Kadınlar Kısa Program

21.20-Çiftler Kısa Program

22.35-Erkekler Kısa Program

9 Aralık Cuma

17.00-Gençler/Ritim Dans

18.20-Gençler/Kadınlar Serbest Program

19.35-Çiftler Serbest Program

21.50-Ritim Dans

23.05-Kadınlar Kısa Program

10 Aralık Cumartesi

15.30-Erkekler Serbest Program

16.45-Gençler/Çiftler Serbest Program

18.05-Gençler/Serbest Dans

21.40-Serbest Dans

23.00-Kadınlar Serbest Program
  

Sıradaki Haber
Özel Sporcular Atletizm Şampiyonası sona erdi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz