Diğer Sporlar

Kayakta "yaprak dökümü"

22 Şubat 2014 Cumartesi 12:19 - Son Güncelleme 22 Şubat 2014 Cumartesi 12:23

Kelime Çetinkaya'nın ardından Tuğba Kocaağa da bırakacağını açıkladı.

Milli kayakçı Kelime Çetinkaya'nın Soçi 2014 ile beraber profesyonel kariyerini noktalamasının ardından, Alp disiplinindeki yarışmalarını tamamlayan Tuğba Kocaağa da bırakacağını açıkladı.

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 22. Kış Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi Alp disiplininde temsil eden milli sporcu, kariyerindeki ikinci olimpiyat tecrübesini ve bırakma kararını AA'ya değerlendirdi.

Kadınlar büyük slalomda 89 sporcunun start aldığı yarışta 63., slalomda ise 85 sporcunun başladığı mücadelede 41. olarak oyunları tamamlayan Kocaağa, elde ettiği derecelerle ilgili "Beklediğim gibi oldu. Çünkü ancak bu kadar olabilirdi. 2010'dan sonra bir iki yıl kadar kızlarla çalışılmadı federasyonda. Daha sonra geçen yıl takıma dahil edildik vesaire. Bundan dolayı biraz daha az antrenmanla geldim. O antrenmanla bu dereceyi bekliyordum zaten. Ona ulaştım, bu benim için iyi" diye konuştu.

Aynı zamanda Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olan Kocaağa, Türkiye Şampiyonası'nda jübilesini yapmayı düşündüğünü kaydederek, "Yaşım da geldi zaten. Her halde bırakacağım bu sezon, öyle düşünüyorum. Bir 4 yıl daha gidemem. Hem bir yandan çalışıyorum, evlendim. Son olimpiyat için böylesi güzel oldu. Aslında kafamda bu sezonu bitirmek vardı. Kayseri'de Balkan Kupası yarışları vardı ancak kar yok, iptal oldu. Türkiye Şampiyonası'na gidip belki jübilemi yaparım diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"Bayan sporcu eksiği var"

Türkiye'de bayan sporcuların üniversite çağına geldiklerinde genellikle kayağı bıraktığını belirten Kocaağa, bu konudaki eksikliğe vurgu yaptı.

Üniversitede eğitimi görürken kayağa da devam ettiğini belirterek kendisini örnek veren milli kayakçı, bayan kayakçılara şu tavsiyeyi verdi:

"Türkiye'de özellikle bayan sporcu eksikliğimiz var. Üniversite çağına geldiklerinde bırakıyorlar, devam eden olmuyor. Bu bir dezavantaj. Sonuçta ikisi bir arada gidebiliyor. Ben de üniversite mezunuyum. Bir yandan çalışıp bir yandan da kamplara gidip antrenmanlarımı yaptım. Görev yaptığım Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ne de teşekkür ederim. Çok destek oldular. Sporcularımız devam etsinler. Önce kendilerinin inanıp istemesi lazım."

"Her şeyi devletten beklememeli"

Tuğba Kocaağa, her şeyi devletten beklememek ve var olan imkanları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışmak gerektiğini söyledi. Arkalarından gelecek sporculara seslenen milli kayakçı, şu ifadeleri kullandı:

"Kayak çok masraflı bir spor, elimizde olan imkanlarla en iyisini yapmamız lazım. Biz sporcular genelde bazı şeyleri hep devletten bekliyoruz. Bazen kendimiz de bir şeyler yapabiliriz. Yazın kondisyon açısından kendimiz çalışmalar yapabiliriz. Gidip üniversitelerden rica edebiliriz. Sonuçta çoğu sporcu üniversitede okuyor. Sporcu olarak üzerimize düşeni yaptıktan sonra artık Türkiye'nin şartları bize ne veriyorsa onunla antrenmanlara devam etmemiz gerekiyor."

"Çok fazla yol kat etmemiz lazım"

Soçi 2014'te yarıştığı pistlerle Türkiye'deki pistleri kıyaslandığında neler söyleyebileceği sorusuna milli sporcu, "Bu pistlere ve imkanlara ulaşmamız için çok fazla yol katetmemiz lazım. İyi çalışıyorlar ve pistleri hazırlıyorlar. Türkiye'de yumuşak karda kaydıktan sonra Avrupa'da sert zemine çıktığımızda ilk başlarda çok afallıyorduk ama toparladık, şimdi daha iyiyiz" diye konuştu.

Türkiye'deki pistler özel olduğu için çok fazla antrenman fırsatı bulamadıklarını da kaydeden Kocaağa, buna bir çözüm bulunması gerektiğini belirterek, "Her taraf özel olduğu için çok fazla antrenman fırsatı bulamıyoruz. Bir pisti bizim için kapattıkları olmuyor" ifadelerini kullandı.

İlk olimpiyat tecrübesini Vancouver 2010'da yaşayan Tuğba Kocaağa, Soçi 2014'te kariyerinde ikinci kez kış oyunlarında ay-yıldızı temsil etti.(AA)

Sıradaki Haber
"Snowboard 1. Etap Yarışları" başladı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz