Kategoriler
Futbol
Detay
Basketbol
Voleybol
Motor Sporları
Tenis
Diğer Sporlar
EURO-2024
2026 Dünya Kupası
2024 Paris Olimpiyat Oyunları
Video Galeri
Diğer Sporlar

İkra Kayır ile genç sporcu olmak üzerine

29 Mart 2020 Pazar 11:24

İkra Kayır 2001 doğumlu... Türk tekvandosunun gelecek vaat eden isimlerden olan Kayır, TRT SPOR'a konuştu. Başarılı sporcu, ilk hedefinin Avrupa Şampiyonası olduğunu söyledi, büyük hayalini de gizlemedi: Olimpiyatlar!

Türkiye, son yıllarda tekvandoda büyük bir atılım yaptı. Nur Tatar, Servet Tazegül'den sonra İrem Yaman, Hatice Kübra İlgün gibi isimler dünya şampiyonlukları için yarışıyor.

Bu jenerasyonun son temsilcisi de İkra Kayır... 2001 doğumlu Kayır, gelecek dönemde daha çok ismini duyacağımız isimlerden biri. Avrupa Gençler Şampiyonası'nda gümüş madalyanın sahibi oldu, bu sene ise Türkiye Şampiyonası, Turkish Open ve İsviçre'de şampiyonluklar kazandı.

Milli sporcu, hedefleriyle ilgili TRT SPOR'a konuştu, samimi açıklamalar yaptı. 

 

İkra Kayır gibi genç bir sporcuya, öncelikle hayalini sorabiliriz. Avrupa Gençler Şampiyonası'nda gümüş madalya elde ettin, tekvandoda sen yıllardaki başarı grafiğini yükseltecek isimlerden birisisin. Öncelikle adım adım hedeflerini anlatabilir misin?

Hayalim tabii ki her sporcu gibi olimpiyatlar, Avrupa, Dünya ve Grand Prix şampiyonalarında güzel dereceler elde etmek. 2020 yılına çok güzel başladım. Türkiye Şampiyonası, Uluslararası Turkish Open ve İsviçre’de Başkanlık Kupasında şampiyon oldum.

Önümde Büyükler Avrupa Şampiyonası vardı fakat koronavirüs sebebiyle çoğu maçlarımız iptal oldu. Bu durum düzelir düzelmez, uluslararası turnuvalara katılıp puan toplamak ve sıralamamı yükseltmek istiyorum. Hedefim Büyükler Avrupa Şampiyonası’na katılıp şampiyon olmak.

Olimpiyat sana ne düşündürüyor? İlk aklına ne geliyor?

Olimpiyatlar her sporcu gibi benimde hayalim. Çok büyük bir organizasyon ve çok iyi sporcuların katıldığı bir turnuva. Aklıma ilk Nur Tatar geldi. Çünkü üst üste olimpiyat madalyası olan tek kadın sporcumuz. Bu yılda katılacaktı olimpiyatlara, artık kısmet seneye. Onun da benim de olimpik kilomuz 67. Kendisi idolüm diyebilirim.

Tekvando eğitimin nasıl sürdü? Yakın dönemde arada kaldıysan, ne zaman 'ben profesyonel sporcu' olacağım dedin?

Lise 2. sınıfa kadar taekwondo ve okul hayatımı bir arada götürüyodum. Bu arada liseye 460 puanla girdim. O zamanlar benim okul hayatımı etkilemiyordu. Daha sonra kamplar ve maçlar artınca okula hiç gidemedim. Lise 2. sınıfta ailem ve hocamla birlikte bir karar verdim. Profesyonel olmaya ilk o zaman karar verdim diyebilirim.

Bu dönemde motivasyonun ne oldu?

O dönemde motive olmakta gerçekten çok zorlandım çünkü okul hayatımda başarılı bir öğrenciydim. Arkadaşlarım hep yüksek notlar alırken, acaba yanlış mı yapıyorum diye çok gitgellerim oldu. Daha sonra taekwondoda da o yıl Avrupa ve Dünya dereceleri elde ettim. Tam anlamıyla karar verme noktam Dünya 3. sü olduktan sonra oldu.

Genç yaşta baskıyı yenebilmek, seviye atlayabilmek çok önemli. Bu ikisini yapmak ve kendini geliştirmek için neler yapıyorsun?

Gecemi gündüzüme katarak antrenman yapıyorum. Yoğun maç temposunda antrenman sayısı ve saatleri artıyor. Aşırı yoruluyorum bu dönemlerde. Profesyonel olarak yardım alıyorum. Bir de siklet sporu yaptığımız için kilo da verdiğim dönemler oluyor bu konuda da performansımın düşmemesi için gereken desteği alıyorum.
Dediğiniz gibi genç yaşta baskıyı yenmek özellikle de bir kız çocuğu olarak zor. Çevremdeki çoğu insan babama neden maçlara tek gönderiyosun, daha küçük neden bu sporu yaptırıyorsun diye tepkiler veriyor, biliyorum. Bu gibi durumları da ailemle birlikte aşıyoruz.

Eğitimini nasıl sürdürmeyi planlıyorsun?

Açıkcası Allah sakatlık vermezse yaşımın yettiği yere kadar taekwondo hayatımı sürdürmeyi planlıyorum. Şu an zaten üniversite hayatımı sürdürüyorum. Fakat aksi bir durumda okul hayatıma yoğunlaşmayı, yüksek lisans ve doktoramı yapıp okulda kalmayı planlıyorum.
 

Etiketler: İkra KayırTekvando