Diğer Sporlar

Kuzey ve Güney Kore yerine "Birleşik Kore"

08 Şubat 2018 Perşembe 12:11 - Son Güncelleme 08 Şubat 2018 Perşembe 14:21

 Kuzey ve Güney Kore iki yıldır diplomatik teması olmayan tek millet, iki devlet.

Ülkeler arasındaki olumlu atmosfer, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in'in geçtiğimiz haziran ayında ülkelerinde gerçekleşen Dünya Tekvando Şampiyonası'nın açılış töreninde Kış Olimpiyatları'nda "Birleşik Kore Takımı"nı görmek istediğini söylemesi ile başladı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un da yeni yıl konuşmasında 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları'na heyet gönderilebileceğini, bu konuda görüşmelere açık olduklarını söyleyerek yanıt vermişti.

Güney Kore, 9-25 Şubat'ta ev sahipliği yapacağı Kış Olimpiyatları öncesinde Kuzey Kore'ye üst düzey görüşme teklifinde bulununca, iki ülke ocak ayında aynı masada buluşup prensipte anlaşmaya vardı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) de onayıyla, Kuzey Kore'nin Kış Olimpiyatları ile mart ayında yine Güney Kore'de yapılacak Paralimpik Olimpiyatları'na toplamda 550 kişilik bir ekiple katılacağı, 12'si kadın buz hokeyci toplam 22 sporcu, takıma destek vermesi için 230 kişilik bir taraftar destek grubu ile 30 kişilik bir tekvando gösteri ekibinin de bu heyete dahil olacağı açıklandı.

Spor organizasyonları için özel olarak tasarlanmış olan ve Kore Yarımadası ile etrafındaki adaların yer aldığı Birleşik Kore bayrağı ilk kez 1991'de Japonya'da düzenlenen Dünya Masa Tenisi Şampiyonası'nda kullanılmıştı. Taraflar son olarak da 2006 yılında İtalya'nın ev sahipliği yaptığı Torino Kış Olimpiyatları'nda bu bayrak altında yürümüş ancak iki ülke bu etkinliklerde ortak bir takım oluşturmamıştı. 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nda yine birleşik bayrak altında yer alma görüşmeleri yapılsa da sonuç alınamamıştı.

- Birleşik Kore Kadın Buz Hokeyi Takımı tarihe geçecek

Daha önce toplam 9 uluslararası spor etkinliğinde ortak bayrak ile açılış ve kapanış törenlerinde yer alan iki ülke ilk kez olimpiyat oyunlarında bir branşta karma bir takımla mücadele edecek. 1991 yılında Dünya Masa Tenisi Şampiyonası ve aynı yıl Portekiz'de düzenlenen Dünya Gençler Futbol Şampiyonası'na ortak takımlarla katılan Kuzey ve Güney Kore, Kış Olimpiyatları'nda da, Birleşik Kore Kadın Buz Hokeyi Takımı ile temsil edilerek bir ilki gerçekleştirecek ve tarihe geçecek.

Olimpiyatlara katılacak toplam 22 Kuzey Koreli sporcudan 12'si, Birleşik Kore Kadın Buz Hokeyi Takımı'nda Güney Koreli sporcularla aynı forma altında mücadele edecek.

- Birleşik Kore takımının antrenörü ABD'li

Ortak takımın antrenörlüğünü, Kanada ve ABD çifte vatandaşlığı bulunan Sarah Murray yapacak. Eski bir kadın buz hokeyi oyuncusu olan 29 yaşındaki Murray, 25 Ocak'tan beri Kuzey ve Güney Koreli sporcuları olimpiyatlara hazırlıyor.

2014 yılından itibaren kariyerini Güney Kore'de antrenör olarak sürdüren Sarah Murray, aktif sporculuk yıllarında Amerika'da Minnesota takımının gözde oyuncularından biriydi. Murray'in kendisi gibi eski bir oyuncu olan babası da şu anda Amerikan Kolej Ligi (NCAA) takımlarından Western Michigan'ı çalıştırıyor.

Madalya beklentisi yüksek olmayan Birleşik Kore Kadın Buz Hokeyi Takımı'nın, iki ülkenin barışına yapacağı katkı sportif beklentinin çok üstünde.

- 3 sayfalık 'hokey sözlüğü'

Uluslararası medyanın da yakından takip ettiği ve merakla maçlarını beklediği ortak takıma ilişkin farklı haberler de dikkati çekiyor. 70 yıldır ayrı yaşayan Kore halkının giderek farklılaşan dil yapıları da bunlardan biri. Kuzey ve Güney Koreli kadın buz hokeycilerin sosyal iletişimde sorun yaşamasa da spor ve teknik terimlerde zaman zaman zorlandıklarını ABD'li antrenörleri Murray de kabul ediyor.

İngilizce kökenli spor terimlerini kullanmayan Kuzey Koreli sporculara Sarah Murray, 3 sayfalık bir sözlük hazırlattı.

Bu konuda antrenmanlarda yaşadıkları sıkıntıları maçlarda da yaşamamaya çalışacaklarını ifade eden Murray, "Güney Koreli oyuncularımın İngilizce'den geçen 'pas' kelimesine karşılık Kuzey Koreli arkadaşlarım 'yeol lak', wing (kanat) pozisyonu için 'nahl gay soo' diyorlar. Ortak yönlerimizi artırıyoruz. İlk günlerden farklı olarak, masada ayrı ayrı değil karışık oturup yemek yiyoruz. Birlikte daha çok gülümsüyoruz. Hokey takımımız, Kore halklarını şimdiden bir araya getirdi." değerlendirmesini yaptı.

- Olimpiyatlar 'barış' getirebilecek mi?

Kadın buz hokeyi aynı forma ve bayrak altında Birleşik Kore adına mücadele edecek olsa da bu adımın sadece barış yolunda küçük bir jest mi, yoksa bir umuda mı dönüşeceği başta Koreliler olmak üzere bu ülkelerle ittifak içinde olan ülkeler tarafından da yakından takip ediliyor.

Güney Kore'nin müttefiki ABD ve Japonya, Kuzey Kore'nin kadim destekçileri Rusya ve Çin gelişmeleri temkinli takip etti. Zira, Kuzey Kore ile ABD'nin birbirlerini açıkça tehdit ettikleri bu dönemde böyle bir adım herkes için sürpriz oldu.

1963 yılında Hong Kong'da başlayan, aynı bayrak altında spor müsabakalarına katılma hedefi yolunda son iş birliği 2006 Torino Kış Olimpiyatları'nda gerçekleştirilmişti. 12 yıl sonra tekrar başka bir kış olimpiyat oyunları açılış töreninde aynı bayrak altında, ulusal marşları yerine Kore halk türküsü Arirang'ı dinleyerek resmi geçitte yer alacaklar.

- Herkesin amacı "kazanmak"

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) spor yoluyla barışa katkı sağlanacağını, Kuzey Kore istediği zaman dünyaya açılabileceğini, Güney Kore de hoşgörülü yaklaşımının gücünü dünyaya göstermek istiyor.

İki ülkede de dünyada da Birleşik Kore Takımı'na destek verenler kadar eleştirenler de var. Eleştirenler değil yapıcı adımlar atanlar şu ana kadar kazanmış görünüyor.

Kuzey Kore'ye 80 kilometre kadar yakın olan Güney Kore'nin PyeongChang kentinden Kuzey Kore başkenti Pyongyang'a kurulan barış köprüsünde ilk adımı spor atacak ama uzlaşma yolunda kat edilen olumlu hamlenin gerçekçiliğini, devamlılığını ve geleceğini spor değil ülke politikaları ve siyaset belirleyecek.

Sıradaki Haber
Türkiye, 17. kez kış olimpiyatlarında
Yükleniyor lütfen bekleyiniz