Diğer Sporlar

Pamir'e eşlik edecek yelkenci belli oldu

29 Nisan 2022 Cuma 16:27 - Son Güncelleme 29 Nisan 2022 Cuma 16:29  |  Kaynak : TRT SPOR

Haziran 2022’de gerçekleştireceği Türkiye Turu Rekoru referans zamanlamasını tekrar kırmak üzere hazırlıklara hız kesmeden devam eden Tolga E. Pamir’e Sevda Ersezer eşlik edecek.

Tolga E. Pamir, 2021’de tek başına, sadece yelken ve rüzgar gücünü kullanarak Hopa ila İskenderun Limanı arasındaki parkuru dışarıdan hiçbir yardım almadan tamamlayan ilk sporcu olmuştu.

Bu sene açık deniz yelken sporunda kadın-erkek eşitliğine dikkat çekmek isteyen Pamir’e “Duo Challenge4seas” projesinde Sevda Ersezer eşlik edecek. Projedeki hedef ise denizde kadınlara yönelik ön yargıları kırmak.

Açık deniz yelkenciliğinin getirdiği zorlu ve çetin doğa koşulları karşısında kadınların daha dayanıklı olabileceğine inanan Tolga E. Pamir, Dünya Yelken Federasyonu’nun cinsiyet eşitliğini önemli bir kriter olarak stratejisine aldığını ve bu seneki rekor denemesiyle ülkemizden de bu mesaja önemli bir katkı sağlanacağını belirtti.

“Bireysel olarak hedefim, açık deniz tecrübesi kazanmak. Bu proje sayesinde ardışık olarak dört denizimizde ara vermeden yelken yapma fırsatı bulacağım. Bir yelkenci için önemli bir deneyim” diyen Sevda Ersezer, projenin kadın-erkek eşitliğine de dikkat çekti.

Ersezer, “Kadınların her alanda kendilerini gösterebileceğini, yer alma iddiası gösterdikleri her platformda başarılı olabileceklerini ispatlamak adına bu projenin yol gösterici olacağına inanıyorum. Eğitimli, özgüvenli, girişimci kadınların sayısı artıp, kadınlar her alanda kendilerine daha çok yer açtıkça yaşaması çok daha güzel bir dünya yaratabiliriz. Farklı alanlarda kadınların sesini duyurabilecekleri farklı projeler ile bu yaklaşımın daha fazla karşılık bulmasını diliyorum” dedi.

Sevda Ersezer Kimdir?

İTÜ Matematik Mühendisliği Lisansı ve GTYE Matematik Yüksek Lisansı eğitimi alan Sevda Ersezer, 19 yıl yazılım uzmanı, proje yöneticisi ve IT yazılım departman yöneticisi olarak yurt içi ve yurt dışında görevlerde bulundu. 1982’li yıllarda su kayağı ve kürek takımlarının antrenmanlarını izleyerek büyüdü ve 2014’te ilk rüzgar sörfüyle tanıştı.

2017’de International Bareboat Skipper Sail” eğitimi aldıktan sonra yelken yapmaya başladı. Bir yarış teknesi satın aldıktan sonra Marmaris’e yerleşti ve Türkiye’de çeşitli yelken yarışlarına katıldı. Lisanslı yelken yarışçısı olan Ersezer’in, yat kaptanlığı sertifikası da bulunuyor.

Yelken sporunun açık deniz branşının gelişimi, uygulaması, ülkemizi çevreleyen dört denizimizin uluslararası platformlarda daha iyi tanıtılması ve yelken sporuna ilginin artması amacıyla Tolga Pamir öncülüğünde hayata geçirilen proje Türkiye Yelken Federasyonu’nun onayı doğrultusunda 2021’de ilk kez kayıt altına alındı.

Rekor denemesi kapsamında; Tolga E. Pamir, tek başına, sadece yelken ve rüzgar gücünü kullanarak Hopa ila İskenderun Limanı arasındaki parkuru dışarıdan hiçbir yardım almadan tamamlayan ilk sporcu oldu. Bin 500 deniz milini 16 gün 16 saat 27 dakika 31 saniye’de karaya hiç ayak basmadan tamamlayan Pamir, bu sene “Duo Challenge4seas”de bir kadın yelkenciyle birlikte aynı parkuru 12 günde gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Pamir’e desteğe devam

Türkiye tarihinde bir kadın ve bir erkek olarak ilk defa gerçekleştirilecek bu rekor girişiminde ikiliye; MAÇKOLIK, MASOMO, ADMOST, TIRAMISU, CHANTUQUE markaları eşlik edecek. Teknik malzeme konusunda MUSTO/Sportworks, NAUTIX, SAILMAKER.ORG ve Quantum Sails destek olurken denizcilik sektörü dergisi Naviga da iletişim sponsorluğunu yapacak.
 

Sıradaki Haber
Genç Milli Yüzme Takımı'nın kadrosu belli oldu
Yükleniyor lütfen bekleyiniz