Diğer Sporlar

Türk hentbolunun lejyonerleri

09 Kasım 2015 Pazartesi 11:19 - Son Güncelleme 09 Kasım 2015 Pazartesi 11:36

Türk hentbolunu Avrupa arenasında Can Çelebi ve Yunus Özmusul temsil ediyor.

Milli sporcular Can Çelebi ve Yunus Özmusul, kariyerini Avrupa'da sürdüren iki milli hentbolcu olarak dikkati çekiyor.

Türk hentbolunu erkeklerde Avrupa arenasında sadece iki sporcu temsil ediyor. Maliye Milli Piyango altyapısından yetişen iki hentbolcudan Can Çelebi, Fransa'nın Chartres Metropole, Yunus Özmusul da Almanya'nın TVB 1898 Stuttgart takımında forma giyiyor.

Türkiye'de son olarak Ankara İl Özel İdare'de oynayan 25 yaşındaki milli sporcu Can, Fransa'nın hentbolda üst seviyede bir lige sahip olduğuna dikkati çekerek, "Yurt dışında oynama hayalimi gerçekleştirdiğim için çok mutluyum" dedi.

Türk hentbolcuların Avrupa'ya transfer olabilmeleri için ekstra çalışmaları gerektiğine işaret eden Can, "Çok çalışmaları ve Avrupa hentbolunu yakından takip etmeleri gerekiyor. Ayrıca sadece bu da yeterli değil. Federasyon, antrenör ve menajerlerin de çok büyük rolü var. Herkesin kendine düşen görevi bir bütün olarak yerine getirmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Can, profesyonellik açısından Türkiye ile Fransa arasında çok fark bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Hentbola bakış açısı çok farklı. Fransa'da oynadığınız bir maçı 2 bin kişi izliyorsa, burada bu sayı 500'de kalıyor. 30 avro vererek maçlara geliyorlar. Her takımın en az 15-20 sponsoru var. Ayrıca A milli, genç ve yıldızlarda dünya şampiyonu oldular. Bizden daha fazla kişinin Fransa'da oynaması, Türk hentbolu açısında daha güzel olur."

Can, 2017 Erkekler Dünya Şampiyonası Elemeleri'nde Belçika ve Çek Cumhuriyeti ile oynayacakları maça ilişkin ise "Kendi ligleri çok güçlü olan ülkeler değil. Fransa ve Almanya dünyanın en iyi iki ligi. Rakiplerimizin bütün iyi oyuncuları bu liglerde oynuyorlar. En büyük avantajları bu. Sürpriz yapabiliriz. Yenmeyi düşünmeyeceksek, sahaya çıkmanın bir anlamı yok. Elimizden geleni yapacağız" değerlendirmelerinde bulundu.

"Hentbolun beşiği Almanya"

Almanya'nın TVB 1898 Stuttgart ekibinin kalesini koruyan Türk hentbolunun bir diğer "lejyoneri" Yunus Özmusul ise geçen sezon Beşiktaş Mogaz formasıyla Şampiyonlar Ligi'nde gösterdiği performansın Avrupa kapısını kendisine açtığını dile getirdi.

Avrupa'da daha fazla Türk sporcunun yer alması gerektiğini vurgulayan milli kaleci, "Çok sayıda yetenekli arkadaşlarımız var. Ben inanıyorum ki ilerleyen zamanlarda yurt dışındaki Türk hentbolcu sayısı artacak. Bu da milli takımımıza olumlu yansıyacak" dedi.

Almanya'yı "hentbolun beşiği" olarak nitelendiren 26 yaşındaki Yunus, "Dünyanın en zorlu liginde oynuyorum. Eğer kendinizi Avrupa'da kanıtlamak istiyorsanız, bu ligde olmanız gerekiyor. Ben de burada yer almayı çok istedim. En iyilere karşı mücadele etme isteğim beni Almanya'ya taşıdı" diye konuştu.

Yunus, hentbolun Almanya'da hayatın önemli bir parçası olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Burada hentbol adeta bir kültür. Takımın yer aldığı kasabada hentbol ana spor. Okul bahçelerinde bile hentbol sahaları var. Sponsor olanakları da çok iyi. 3 bin ve 6 bin kişilik iki salonumuz var. Hep dolu tribünlere oynuyoruz. Ayakta bilet uygulaması dahi var. Almanya'da olduğu gibi Türkiye'de de hentbol bir kültür haline gelmeli. Hentbolu benimsemeniz lazım. Türkiye'de hep futbol konuşuluyor. Dolayısıyla diğer branşlar futbolun gerisinde kalıyor."

Sıradaki Haber
Hentbolda haftanın görünümü
Yükleniyor lütfen bekleyiniz