Diğer Sporlar

Ultra Maraton Koşucusu Mina Guli Türkiye'de

13 Ağustos 2022 Cumartesi 19:01 - Son Güncelleme 13 Ağustos 2022 Cumartesi 19:05  |  Kaynak : TRT SPOR

Su aktivisti ve ultra maraton koşucusu Mina Guli, RUN BLUE kampanyasının Avrupa bölümüne Türkiye’den başlıyor.

Su sorununa dikkat çekmek için çığır açan eylemler gerçekleştirmeye odaklanan bir sivil toplum kuruluşu olan Thirst Foundation’ın kurucusu Mina Guli, su kriziyle ilgili farkındalığı artırmak, karşılaştığımız sorunun aciliyetini göstermek ve çözümler için harekete geçmeyi teşvik etmek üzere bu yıl 200 maraton koşuyor.

Bu eylem, bireylerden, şirketlerden ve hükümetlerden başlıyor. RUN BLUE kampanyasının öncelikli hedeflerinden biri de Mart 2023’teki Birleşmiş Milletler Su Zirvesi öncesinde dünya çapındaki 200 şirketten su konusunda somut adımlar atma taahhüdünde bulunmalarını sağlamak.

Maratonlarına 22 Mart 2022'de (Dünya Su Günü) kendi ülkesi Avustralya'daki Uluru'da başlayan Guli, Özbekistan, Tacikistan, Kenya, Tanzanya, Malavi, Zambiya, Zimbabve, Botsvana ve Güney Afrika'da koşularını tamamladı.
Guli, “Su, yaptığımız, inşa ettiğimiz, yediğimiz, içtiğimiz ve kullandığımız her şeyin kalbinde yer alıyor. Her gün. Fakat her yerde bu temel kaynağımızın sıkıntıya girdiğini görüyoruz.” diyor.

Medeni dünyanın çoğu, musluklardan suyun serbestçe aktığı ve ürünlerin kolaylıkla dükkanlardan alınabildiği yerlerde yaşarken, şu anda en ciddi sorunlarının yaşandığı Afrika’da her üç Afrikalıdan biri su kıtlığının etkisini hissediyor. 



Çözüm için hükümetlerin ve şirketlerin liderlik yapması gerekiyor

Değişimin mümkün olduğunu, ancak bunun esneklik, cesaret ve iş birliği gerektirdiğini söyleyen Guli; “İnsanların gösterdiği dayanıklılığa hayranım. Kritik koşullar karşısında uyum sağlama ve hayatta kalma yetenekleri inanılmaz. Eksik olan, su konusunda hükümetler ve şirketlerin güçlü liderliği. İhtiyacımız olan şey, liderlerimizin su sıkıntısı çeken yerlerde ziyaret ettiğimiz toplulukların sahip olduğu cesarete sahip olması. Su krizini çözmemiz için bizi harekete geçirecek tek şey cesaret.” diyor.

Önümüzdeki yıl Birleşmiş Milletler Su Zirvesi'ne giden yolda, su krizinin ön saflarında bulunan insanların sesini tüm dünyaya duyurmak için büyük bir fırsat olduğunu belirten Guli sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu sadece küresel gündemde su konusuna yer açmak için değil, küresel su krizimizi çözmek için şirketlerden, hükümetlerden ve bireylerden somut taahhütler almak için de önemli.

Görünmeyeni görünür kılmalıyız. Su hepimiz için öncelik olduğunda, dünyanın her yerindeki insanların bu su sorununu çözmek için ne tür taahhütlere ihtiyaç duyduğunu göreceğiz.”

Türkiye etabı İstanbul’da tamamlanacak

Türkiye koşusunu Pamukkale’de termal sular arasında başlatan Mina Guli Denizli, Aydın ve Antalya’da önemli su tasarrufu projelerini de ziyaret ettikten sonra, Konya’da dev obrukların arasından geçecek ve kuruyan Tuz Gölü'nde koşusunu sürdürecek.

Mina Guli’nin 2022 yılında 200 maraton hedefinin Türkiye etabı İstanbul’da tamamlanacak. Mina Guli Avrupa koşularına Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya, Stockholm, Karadağ, Hırvatistan, Avusturya, Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, İsviçre, İtalya, İspanya ve İngiltere’de devam edecek.

Sıradaki Haber
Hentbolda A Milliler finalde
Yükleniyor lütfen bekleyiniz