Detay

Yeni nesil işçilik: Espor karakteri ustası

27 Şubat 2020 Perşembe 10:10 - Son Güncelleme 21 Eylül 2020 Pazartesi 16:32  |  Kaynak : TRT SPOR

Espor günden güne gelişiyor, değişiyor. Gelişirken yeni meslek kolları da oluşuyor. Bunlardan biri de "cosplay üretimi." Gençler tamamen elleriyle oyun karakteri tasarlıyorlar, çiziyorlar, üretiyorlar ve müsabakalarda giyiyorlar.

Esporun günden güne geliştiği, tüm sporlardan ayrı bir sektöre dönüştüğü artık bilinen bir gerçek. Bu değişim yaşanırken, yeni meslek kolları da oluşuyor. Bunlardan biri de "cosplay üretimi." Hayatlarını oyun oynayarak geçirmiş gençler, önce hobi olarak espor kostümleri üretiyor, sonrasında iş gelişince cosplay üretimi birden ticarete dönüşüyor.

Şöyle ki; ilk zamanlarda hobi olarak yapmalarına karşın, gördükleri ilgi ve dünyada aynı sektörün hızlı gelişimi nedeniyle burada da hobiden çıkmış, tamamen bir meslek kolu haline gelmiş. 

Önce kostüm detayları belirleniyor, içinde marangozluktan tutun bakır işçiliğine kadar birçok sanat dalını barındıran işçiliklerle kostümler tamamlanıyor. İlgi çok fazla. Türkiye'nin en büyük şirketlerinden gelen talepler, yarışmalarla birleşince yoğunluk da kaçınılmaz oluyor.

Hayatları boyunca oyunla ilgilenen ve sonunda oyun dünyası içinde bir yer edinen gençler ise mutlu. Kendilerine ait atölyede, 24 saat oyun oynayabilecekleri, çalışırken eğlenebilecekleri bir alana sahipler. 

Ortak görüş bunun çok iyi bir durum olduğu yönünde ancak ailelerin ön yargısından bahsetmeden de geçemiyorlar.

"Aileler hiçbir zaman önce sıcak bakmıyor. Aslında haksız da sayılmazlar. İlk zamanlarımızda odadan çıkmayan, asosyal kişilerdik. Şİmdi ise odadan çıkmamamızı sağlayan oyunlar, bugün bizim sosyal hayatımız."

Haber: Alperen Delibaş

Kamera: Ünal Gündoğdu

Kurgu: Kürşat Erçelik

Sıradaki Haber
SARS ve Çin'de mahsur kalan iki Türk futbolcu
Yükleniyor lütfen bekleyiniz