Engelli Sporları

İnancın "özel" şampiyonları

10 Haziran 2014 Salı 11:44 - Son Güncelleme 10 Haziran 2014 Salı 11:54

"Bayrağımızı, Hakkari'nin dağlarında taşımak istiyorum"

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu, (TOSSFED) oluşturduğu tarayıcı ekiplerle, ülkenin dört bir tarafında keşfettikleri zihinsel engelli çocuklara hem sahip çıkıyor hem de dünya şampiyonu olma yolunu açıyor.

TOSSFED, son 13 yıl içerisinde başta taşra olmak üzere Türkiye'nin birçok noktasında tamamının gönüllü antrenörlerden oluştuğu tarayıcı ekipler kurdu. Bu ekipler, ailelerin bakmakta zorlandıkları zihinsel engelli çocuklara sahip çıkmanın yanında, onları eğiterek Türkiye ve dünya şampiyonu olmalarına katkı sağlıyor. Devletin verdiği desteklerle engelli bireylere ulaşan federasyonun tek amacı, daha çok özel sporcuya ulaşmak.

TOSSFED Asbaşkanı Aydın Koç, Türkiye'nin 81 ilinde oluşturdukları tarayıcı ekiplerle gönüllü olarak çalıştıklarını söyledi.

Daha önce ailelerin zihinsel engelli çocuklarından utandıklarını ifade eden Koç, "Aileler, daha önce çocuklarını saklıyorlardı. Bunlar bizim acı gerçeğimiz. Ancak şu an öyle değil. Federasyon olarak 81 ilimizde tarayıcı ekipler kurduk. Ekiplerimiz, bu çocuklara teker teker ulaşıyor" dedi.

Koç, Türkiye'nin her yerinde haftada yaklaşık bin engelli çocuğa spor yaptırdıklarını belirterek, "Türkiye'nin faklı illerinde, bölge ve Türkiye şampiyonlarımız var. Hatta geçen sene dünya kayak, atletizm ve basketbol şampiyonaları yapıldı. Normal sporcularımızın bile kayakta alamadığı altın madalyayı, bizim çocuklarımız 4 tane alarak tarih yazdı. Basketbol şampiyonasında yine dünya ikinciliğimiz var. O yönden biz çok mutluyuz" ifadelerini kullandı.

Devletin maddi ve manevi noktada kendilerine katkı sağladığını aktaran Koç, sadece bu çocuklarla ilgilenecek gönüllüler aradıklarını aktardı. Türkiye'nin her yerinden başarılı sporcuların çıktığını aktaran Koç, şunları kaydetti:

"Mesela Isparta'dan Tuba isimli bir kardeşimiz var, 4 madalya aldı. Böyle bir şeyi düşünmüyordu ama öğretmen ve antrenörlerimizin destekleriyle madalya aldı. Hocalarımız, çok ciddi çalışmalar içerisine giriyorlar. İzmir'de yüzmeyle ilgili 15 yaşındaki Şevval isimli bir öğrencimiz, 2016 Rio Olimpiyatları'na hazırlanıyor. Çok güzel dereceleri var. Ayrıca emniyet mensubu olan bir arkadaşımızın kızı vardı. Hocalarımız, arkadaşımızın kızına bir kelimeyi 10 bin kere tekrarlayarak çalıştırmış. Neticede kızımız, okuma ve yazmayı öğrendi. Bu kızımız, normal öğrencilerin gittiği okullarına gitmeye başladı. Öğretmeni neredeyse her gün 4:30'da kalkıyor, çocuğu yüzme havuzuna götürüyordu. Şu an günlük 2 saat yüzüyor ve daha sonra okula gidiyor. Eğitimini bitirdikten sonra tekrar havuza gidiyor. Günde 6 saat yüzen çocuklarımız var. Antrenörlerimiz çocuklarımızla oldukça fazla ilgileniyorlar."

- Hakkarili Tajin: "Bayrağımızı, Hakkari'nin dağlarında taşımak istiyorum"

Hakkari'den Tajin isimli bir çocuğun kendisini çok etkilediğini belirten Koç, "Bu çocuk, 'başkanım sen gel, ben bayrağımızı, Hakkari'nin dağlarında açık bir şekilde taşımak istiyorum' diyor. 'Bizleri yalnız bırakmayın' diyor. Çocuğumuzu almışız getirmişiz. Dünya 2'ncisi olmuş. Ankara Valiliği de sağolsun bizleri hiç yalnız bırakmadı. Çocuğumuzun kendisi ve ailesiyle ilgilendi. Devlet yanımızda, devletimizle birlikte çalışıyoruz. Buna benzer çok sayıda örnekler var. İnşallah çok daha iyi olacağını düşünüyorum."

Sıradaki Haber
İşitme Engelliler Hentbol Şampiyonası
Yükleniyor lütfen bekleyiniz