Engelli Sporları

Engelli sporculara 'doping' uyarısı

01 Mart 2014 Cumartesi 12:50 - Son Güncelleme 01 Mart 2014 Cumartesi 13:13

Prof. Dr. Ergun, bedensel engelli sporculara "doping madde" uyarısı yaptı.

Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Sağlık, Eğitim ve Sınıflandırma Kurulu Başkanı Fizyoterapist Prof. Dr. Nevin Ergun, "Performansı artırıcı doping maddeleri, bedensel engelli sporcularda, kişinin engeline bağlı olarak çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir" dedi.

Ergun, yaptığı açıklamada, doping maddelerinin tüm sporcular için zararlı olduğunu ancak engelli sporcularda, çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Engelli sporcuların tedavi amaçlı kullandığı ilaçların karaciğeri olumsuz etkilediğini, uyarıcı madde kullanımıyla bu etkinin ciddi boyutlara ulaşabildiğini ifade eden Ergun, "Tedavi amaçlı kullanılan ilaçlar, doping maddeleri ile etkileşime geçtiğinde hayati organlarda oluşabilecek fonksiyon bozuklukları, yaşam kalitesini düşürecektir" diye konuştu.

Omurilik yaralanması bulunan bedensel engelli sporcuların, diğer sporculara göre kalp atım hızı ve kan basınçlarının daha düşük olduğuna dikkati çeken Ergun, "Bu sporcular herhangi bir efor sarf ettiğinde performanslarında düşüş yaşanır. Tansiyon ve kan dolaşımı kontrolü sağlanamamaktadır. Çok soğuk ve sıcak havalarda ısıyı kontrol edemezler. Duyu ve dolaşım kontrolü olmadığı için basınç yaraları açılabilir" ifadelerini kullandı.

"Otonomik Disrefleksi, WADA tarafından yasaklandı"

Ergun, tekerlekli sandalyeye bağımlı sporcuların doping maddesi kullanmadan da doping yapabildiğini ifade ederek, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (WADA) yasaklı listesinde yer alan ve sporcunun ölümüyle sonuçlanabilecek kadar tehlikeli olan "boosting" yöntemini şöyle anlattı:

"Tekerlekli sandalyedeki sporcuların, mesanesi ve bağırsakları boşaltılmadığında, bacakların sandalyeye sıkı bağlanması durumunda ortaya çıkan fiziksel değişimler doping sayılıyor. Bu yöntemler uygulandığında erkeklerde oturma pozisyonunda skrotuma (testis torbası) basınç uygulanması, testislerin sıkışması ve dönmesi gibi sonuçlar doğabiliyor. Buna bağlı olarak otonom sinir sisteminin kontrol edilememesinden kaynaklı tansiyonda aşırıcı derecede yükselme, terleme, bulanık görme, şiddetli baş ağrısı, felç, beyin kanaması ve hatta ölümle sonuçlanabilecek ciddi riskler ortaya çıkabilir."

"Otonomik disrefleksi" diye adlandırılan bu durumun, vücutta uyarıcı etki yarattığını ve kasıtlı olarak uygulanmasına "boosting" adı verilerek WADA tarafından yasaklandığını aktaran Ergun, "Boostingin performans artıcı etkileri arasında kan basıncının yükselmesi, adrenalin salgılanması gibi etkileri sayabiliriz" dedi.

 "Türk sporcularda rastlanmadı"

Türk sporcularda şimdiye kadar bu yönteme rastlanmadığını belirten Nevin Ergun, dünyada da bu yönteme bağlı bir ölüm yaşanmadığını söyledi.

Belden aşağısı tutmayan engellilerde bu durumun oluşma riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Ergun, kan basıncını ve tansiyonu yükselten yasaklı maddeleri içeren ilaçların kullanılması durumunda ölüm riskiyle karşı karşıya kalınabileceğini kaydetti.

İlk kez Sidney Olimpiyatları'nda uygulandı

Uluslararası Paralimpik Komitesi'nin (IPC) resmi internet sitesinden alınan bilgiye göre, "boosting" testi, ilk kez 2000 Sidney Paralimpik Oyunları'nda, sporcuların gözlemlenmesi şeklinde uygulandı.

İlaç kullanılmadığı için saptanması oldukça zor olan "boosting" yönteminin bulunması için geliştirilen test, 2008 Pekin Paralimpik Oyunları'nda 40 bedensel engelli sporcuya, yarışmalardan kısa bir süre önce uygulandı ancak sporcuların hiçbirinde gözlenemedi.(AA)

Sıradaki Haber
Galatasaray 48 sayı fark attı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz