Engelli Sporları

"Zilli top" onları hayata bağlıyor

10 Kasım 2014 Pazartesi 12:45 - Son Güncelleme 10 Kasım 2014 Pazartesi 12:53

Görme engelliler, içinde zil bulunan özel topla futbol oynuyor.

İçinde zil bulunan özel topla oynanan görme engelliler futbolu, diğer spor branşlarında olduğu gibi engellilerin sosyal yaşama katılımlarına önemli katkı sağlıyor.

Engelli bireyler için aynı zamanda rehabilitasyon işlevi gören sportif faaliyetler, engellilerin sosyal yaşama katılımlarına da önemli katkı sağlıyor.

Görme engellilerin aktif olarak sportif faaliyetlerde bulunmalarını yaygınlaştırmak hedefiyle hizmet veren Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu'nun Samsun'da düzenlediği B1 (hiç görmeyen) Futbol 2. Ligi 2. Devre Müsabakalarına katılan engelliler, büyük mücadele vererek rakiplerine karşı ter döktü.

Ligi, Yenimahalle Belediyesi Görme Engelliler Futbol Takımının ardından ikinci tamamlayarak yeni sezonda Turkcell Sesi Görenler Futbol Ligi'nde mücadele etmeye hak kazanan Denizli Görme Engelliler Spor Kulübü (GESK) sporcuları, hem yakaladıkları sportif başarının gururunu hem de hayata daha pozitif bakabilmenin mutluluğunu yaşadı.

"Spor günlük hayatlarına da etki ediyor"

Denizli GESK Başkanı Öztürk Özkan, turnuva sonrası yaptığı açıklamada, her insana fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak önemli katkı sağlayan sporun, toplumsal yaşamda yer edinme zorluğu yaşayan engelliler için çok daha önemli bir işleve sahip olduğunu ifade etti.

Sporun, fiziksel aktivitenin yanı sıra engelli bireyler için rehabilitasyon işlevi gördüğünü dile getiren Özkan, "Oyuncularımızın yaptıkları spor, günlük hayatlarında da etkili. Spor sayesinde toplumsal yaşamın içinde daha büyük bir güvenle yer alıyorlar" dedi.

"Toplumsal desteğe ihtiyacımız var"

Özkan, engelli spor kulüpleri olarak daha çok engelliyi sporla tanıştırmak, bu sayede sosyal yaşamın içinde özgüveni yüksek bireyler olarak yer almalarını sağlamak amacıyla hizmet verdiklerini belirtti.

Bu noktada bilinirlik eksikliği ve bu nedenle de toplumsal destekten yoksunluk sorunu yaşadıklarından belirten Özkan, şunları söyledi:

"Engelli spor kulüpleri olarak toplumsal anlamda spora verilen desteğin bir kısmına ulaşabiliyoruz. Engelli olmak da ekstra bir zorluk yaratıyor. Bize, bu konuda bilgilendirme, duyarlılık gibi görevler düşüyor. Yaptığımız işin bilinilirliğinin artması içinde bir çok kurum ve kuruluş ile işbirliği içindeyiz.''

Özkan, takımlarının Samsun'da oynanan müsabakalar sonucunda ligi ikinci sırada tamamlayarak, Turkcell Sesi Görenler Futbol Ligi'ne yükselmeye hak kazanmasının gurur verici olduğunu ifade ederek, "1.Lig'de yer alan en iyi 8 kulüp arasına adımızı yazdırdık. Bu gurur verici bir gelişme bizim için. Bu tarz başarılar sayesinde, bilinilirliğimiz ve tanınılırlığımız artıyor. Sporcuların özgüveni artıyor" diye konuştu.

Televizyon haberiyle tanıştı

Denizli GESK futbolcularından Recep Aydeniz ise görme engelli futbolunu, ilk kez televizyonda duyduğu Türkiye Görme Engelliler Milli Takımı haberiyle tanıdığını söyledi.

Denizli GESK ile de görme engelli futbolunun aktif bir parçası olduğunu ve bu alanda takım arkadaşlarıyla elde ettiği başarıyı daha da ileri noktalara taşımayı hedeflediğini dile getiren Aydeniz, sistemli ve çok çalışarak 1. Lig'e çıktıklarını anlattı.

Aydeniz, bu ligde daha çok çalışarak başarılarının devam etmesini istediklerini belirterek, "Bireysel olarak ise daha önce milli takım kampına çağrılmış ve bu kamplar kendimi daha fazla geliştirmem için bir fırsattı ve bunu çok iyi kullandığımı düşünüyorum. İleride çıtayı biraz daha yükselterek, müsabakalarda milli takım formasını giymek ve paralimpik oyunlarında başarılar elde etmek istiyorum" ifadesini kullandı.

Sıradaki Haber
İşitme Engelliler genel kurula doğru
Yükleniyor lütfen bekleyiniz