EURO-2024

A Millilerin Avrupa serüveni

20 Kasım 2019 Çarşamba 22:42 - Son Güncelleme 22 Nisan 2021 Perşembe 19:30  |  Kaynak : TRT SPOR

Milli takımımız şu ana kadar 4 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda mücadele etti. İşte ay yıldızlıların Avrupa yolculuğu...

1- 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası

Türkiye, tarihindeki ilk Avrupa Şampiyonası’na İngiltere’de katıldı. 1996 yılında düzenlenen turnuvada milliler, Hırvatistan, Portekiz ve Danimarka ile aynı grupta yer aldı.

Oynadığı maçlarda gol dahi atamayan ay yıldızlılar, puan alamadan turnuvaya veda etti. 

2- 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası: İlk gol, ilk puan ve ilk çeyrek final

Belçika ve Hollanda’nın ev sahipliğinde düzenlenen turnuvada A Milli Takımımız, İtalya, İsveç ve Belçika ile aynı gruptaydı. 

Türkiye ilk maçında İtalya’ya 2-1 yenildi ama turnuva tarihinde attığımız ilk gol umut olmuştu.
İkinci maçta rakip İsveç’ti. Golsüz biten karşılaşma sonucunda ilk puanımızı da almış olduk. Son maç ev sahibi Belçika ile oynanacaktı. Galip gelmemiz bir üst tur anlamına geliyordu. Belçika’yı 2-0 yenen milliler tarihinde ilk kez bir üst tura yükseldi. 

Bizim için ilklere sahne olan bu turnuvada çeyrek finaldeki rakibimiz Nuno Gomes’li, Figo’lu Portekiz’di. Maçı 2-0 kaybeden Türkiye, turnuvaya veda etti ama akıllarda ilk gol, ilk galibiyet ve ilk çeyrek final kaldı. 

3- 2008 Avrupa futbol Şampiyonası: Geri dönüşlerle yar finale 

Eleme maçlarında Yunanistan’ın arkasında ikinci olan Türkiye, Avusturya-İsveç ortaklığında düzenlenen EURO 2008’e katılmaya hak kazandı. 

Gruplarda ise Portekiz, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti'yle mücadele ettik. İlk maçta Portekiz’e boyun eğen milliler ikinci maçta İsviçre ile karşı karşıya geldi. 

1-0 geriye düştüğümüz maçta önce Semih Şentürk ile beraberliği sağladık. Ardından uzatmalarda Arda Turan’la öne geçtik. 3 puanı aldık ama kaderimiz Çek Cumhuriyeti maçına bağlıydı. Yenersek bir üst tura çıkacaktık. Beraberlik durumunda ise penaltı atışlarına geçilecekti. Çünkü puan tablosunda Çek Cumhuriyeti ve Türkiye eşit durumdaydı. Yani bu maçın kesinlikle bir kazananı olacaktı. 

Jan koller ve Plasil ile Çekler 2-0’ı yakaladı. Tam her şey bitiyor derken Arda farkı bire indirdi. Sonrasında ise Petr Cech elinden topu kaçırınca Nihat Kahveci beraberlik golümüzü attı.

İyice şaşkına dönen Çek Cumhuriyeti, son darbeyi yine Nihat’tan yedi. Hamit Altıntop’un ara pasında topla buluşan Nihat Kahveci mükemmel bir vuruşla topu filelerle buluşturdu: 3-2

Bu golün ardından statta hem sessizlik hem de büyük bir sevinç vardı. Mucizevi bir geri dönüşe imza atan ay yıldızlılar, çeyrek finale yükselmişti ve rakip Hırvatistan’dı.

Maçın ilk 90 dakikasında gol sesi çıkmadı. 119. dakikada Hırvatlar Klasniç’in golüyle 1-0 öne geçti. Biliç ve öğrencileri bu golle büyük sevinç yaşarken maç bizim için kabusa dönmüştü. Bitime sadece saniyeler vardı. Rüştü’nün uzun pasında ceza sahasında topla buluşan Semih Şentürk’ün mükemmel golüyle 1-1’i yakaladık.

Penaltı atışlarında ise Modric ve Rakitic auta attı. Emektar kaleci Rüştü de Petric’in atışını kurtarınca Avrupa Şampiyonası’nda ilk kez yarı finale kaldık.

Bizim için mucizelere sahne olan turnuvada son rakibimiz Almanya oldu. Uğur Boral’la 1-0 öne geçtik. Podolski ile Almanlar beraberliği yakaladı. Panzerler, Klose’nin golüyle de skoru 2-1’e getirdi. Ama geri dönüşlerin takımı Türkiye pes etmedi. Sabri’nin sağ kanattan Lahm’ı geçerek yaptığı ortada Semih Şentürk ön direkte yaptığı dokunuşla maça yeniden dengeyi getirdi: 2-2.

Tam maç uzayacak derken Philipp Lahm'ın golüyle Almanya maçı 3-2 kazandı ve finale yükseldi.

4- 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası: Biz bitti demeden bitmez

Fransa’nın ev sahipliğinde düzenlenen turnuvanın eleme aşamasında A Milliler bir hayli zorlandı.

Biz bitti demeden bitmez” sloganıyla başlayan serüvenin ilk eleme maçında İzlanda’ya 3-0 yenildik. Ardından Çek Cumhuriyeti’ne İstanbul’da kaybetmiştik. Sonrasında ise Letonya beraberliği iyice şansımızı zora soktu.

Kazakistan galibiyetiyle silkelenen Türkiye, deplasmanda Hollanda ile 1-1 berabere kaldı.

6. maçta rakip yine Kazakistan’dı. Karşılaşmayı 1-0 kazanan milliler, Letonya ile Konya’da yine berabere kaldı. Hollanda’yı 3-0, Çek Cumhuriyeti’ni 2-1 yenen ay yıldızlılar, son maçta İzlanda ile karşı karşıya gelecekti.

Gruptan lider çıkmayı garantileyen İzlanda’yı yenmekten başka çare de yoktu. 88 dakika beklediğimiz gol, 89. dakikada Selçuk İnan’ın o muazzam frikiğiyle geldi. 16 puanla en iyi 3. olan A Milli Takımımız, Fransa’nın yolunu tutmuştu.

Zorlu bir elemeden geçen milliler için maalesef EURO 2016 parlak değildi. Grup aşamasında Hırvatistan ve İspanya’ya yenilen Türkiye, Çek Cumhuriyeti’ni 2-0 yendi ama bu galibiyet bizi en iyi üçüncüler arasına sokmaya yetmedi.

5- 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası yolculuğu

EURO 2016’ın ardından sorunlar gün yüzüne çıkınca milli takımımız çalkantılı bir sürece girdi. Birçok tartışmanın yaşandığı dönemde önce bazı futbolcular milli takım kamplarına davet edilmedi.

Ardından da teknik direktör Fatih Terim ile yollar ayrıldı. Milli takım artık kaçınılmaz bir değişimin içine girmişti. Lucescu ile bu adım atıldı. 

Takımın başına gelen Rumen çalıştırıcı kadroyu gençlerden kurarak yeni bir kıvılcımın fitilini ateşledi ama her değişim süreci sancılarını da beraberinde getirdi. 

Lucescu, Milli Takım’la 9’u hazırlık olmak üzere 17 maça çıktı. Bunlardan sadece 4 galibiyet 7’de mağlubiyet aldık. 2018 Dünya Kupası Elemeleri’nde sadece 4 puan topladık ve Uluslar Ligi’nde de küme düştük. 
 74 yaşındaki teknik direktörün milli takım macerası 557 gün sürdü. 

Ay-yıldızlı ekipte ikinci Güneş dönemi

Ay yıldızlılarda artık yeni bir döneme geçiliyordu. 2002 Dünya Kupası’ndaki üçüncülüğün mimarı Şenol Güneş, ikinci kez takımın başına getirildi. 

Tecrübeli teknik direktör ile EURO 2020 Elemeleri H Grubu’ndaki ilk maçına Arnavutluk karşısında çıkan milliler, karşılaşmayı deplasmanda 2-0 kazandı. Ardından Eskişehir’de Moldova’yı 4 golle geçti. 

Yoluna dolu dizgin devam eden Türkiye’nin sıradaki rakibi Fransa’ydı. Son dünya şampiyonunu 2-0 yenen milliler, puanını 9’a yükseltmişti.

Moral zirvedeydi ama sonrasında gelen İzlanda yenilgisiyle biraz üzüldük. Toparlanmamız ise kısa sürdü. Bu mağlubiyetin ardından A Milli Takımımız, Andorra ve Arnavutluk’u 1-0, Moldova’yı da 4-0 mağlup etti. 

Artık son düzlüğe girilmişti Fransa deplasmanından alınan 1 puan EURO 2020’nin adeta habercisiydi.

İzlanda ile sahasında golsüz berabere kalan Türkiye, elemelerde bitime bir maç kala Avrupa Şampiyonası’na gitmeyi garantiledi. 

 

Kaynak: TRT SPOR

Sıradaki Haber
EURO 2020 grup kurasının torbaları resmen açıklandı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz