Kategoriler
Futbol
Detay
Basketbol
Voleybol
Motor Sporları
Tenis
Diğer Sporlar
EURO-2024
2026 Dünya Kupası
2024 Paris Olimpiyat Oyunları
Video Galeri
Futbol

Dino Zoff TRT SPOR'a konuştu

16 Mart 2022 Çarşamba 20:23

Dünya futbolunun efsane isimlerinden Dino Zoff, TRT SPOR'a özel açıklamalarda bulundu. İtalyan eski file bekçisi, “Türk futboluna her zaman saygıyla yaklaşmak gerekir” ifadelerini kullandı.

Kaptanı olduğu İtalya Milli Takımı ile 1982 Dünya Kupası’nda şampiyon olan efsanevi İtalyan kaleci Dino Zoff, Katar’da yapılacak olan 2022 Dünya Kupası Avrupa Play-off turu öncesi TRT Spor İtalya Muhabiri Dündar Keşaplı’ya özel açıklamalarda bulundu.

Play-off'lara çok az kaldı. Türkiye, Porto’da Portekiz Milli Takımı ile karşılaşacak, İtalya da Kuzey Makedonya’yı ağırlayacak. Bu maçları nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Dünya Kupası'na katılabilmek için önemli maçlar bunlar. Dolayısıyla şüphesiz ki önemi çok yüksek ama her şey mücadeleye bağlı. Hepsi iyi takımlar ama Kuzey Makedonya'yı çok iyi tanımıyorum. İtalya Milli Takımı’nın ilk maçı geçme şansı olduğunu düşünüyorum. Diğer taraftan Türkiye-Portekiz maçını tahmin etmek zor çünkü Portekiz, iyi bir takım ve büyük oyuncuları var. Türkiye ise daha yeni oyuncuları olan bir takım dolayısıyla henüz çok iyi tanımıyorum ama yine de Türk futboluna her zaman saygıyla yaklaşmak gerekir."

İtalya, son Avrupa Şampiyonu ama bazı küçük hatalarla Dünya Kupası’na ufak hatalar sebebiyle direkt katılma şansını elde edemedi. İtalyanlar da Kuzey Makedonya maçını bekliyor ki; İtalya’nın turu geçme şansı da var. Teknik Direktör Mancini, play-off turlarını geçmek için ne yapmalı?

"Son Avrupa Şampiyonası’nda yaptığı gibi yapmalı ve maçları kazanmalı. İtalya’nın turu geçme şansı yüksek ve ben bu takıma güveniyorum çünkü İtalya’nın kupaya katılmak için 3 önemli avantajı vardı. 2’si İsviçre ve İrlanda maçlarında kaldı. Üçüncü şans ise devam ediyor ama daha zor. Biz İtalyanlar'ın, zorluk altında çok daha iyi işler yapabilme özelliğimiz var. Türkiye ya da Portekiz de gelse turu geçerek Dünya Kupası'na katılabileceğimize inanıyorum."

Türkiye ise kötü başladı ama Play-off'lara kalmayı başardı. Diğer yandan Portekiz’de kaliteli oyuncular var, Ronaldo’nun da son Dünya Kupası olacak. Türkiye’nin de önemli oyuncuları var. Türkiye’nin Portekiz’i eleme şansını nasıl görüyorsunuz?

"Bu tür oynanan tek maçlarda, aslında her takım için tur şansı vardır. Önemli olan sahadaki performansları. Her şeye mücadeleye bağlı. Tabii diğer yandan İtalya için kendi sahamızda oynamamız büyük avantaj. İlk maçı geçebiliriz ama belki ikinci maçta Türkiye ve Portekiz gibi takımlara karşı zorluk olabilir."

Peki siz İtalya’nın hangi takımla oynamasını istersiniz? Türkiye mi Portekiz mi?

"Ben hiçbir zaman o ya da bu takım diye bir tahminde bulunmadım. Bunu kaderine bırakmak lazım."

Katar’dayken Katarlılar'ın hem Portekizli Ronaldo’yu hem İtalya’yı Dünya Kupası’nda görmek istiyorlar ama bu imkansız. Cristiano Ronaldo’yu izlememeleri hayal kırıklığı olur mu?

"Ya Ronaldo olmayacak ya İtalya. İkisinin aynı anda olması imkansız sizin de dediğiniz gibi. En iyi olan kazansın."

Katar’da büyük bir hazırlık var Dünya Kupası için... İlk defa böyle bir organizasyon o bölgede bir ülke ev sahipliği yapıyor. Sizin bu konudaki görüşleriniz neler?

"Futbol gelenekleri açısından son derece farklı bir ülkede oynanacak bir kupa olacak. Sahip oldukları imkanlar doğrultusundan en iyi hazırlıkları yaptıklarını biliyorum. Dünya Kupası’na en iyi şekilde hazırlandılar. Başarılı bir turnuva olacağını düşünüyorum."

Galatasaray, Avrupa’da önemli başarılar elde eden Türk takımı. UEFA Avrupa Ligi grubundan namağlup çıktı ve Barcelona ile ilk maçında deplasmanda golsüz berabere kaldı. Rövanş maçında Galatasaray’ın turu geçme şansını nasıl görüyorsunuz?

"Galatasaray çok iyi bir takım. İlk maçta Barcelona karşısında deplasmanda önemli bir sonuç elde etti. Ama Galatasaray’ın yine de rövanş maçında çok dikkatli olması lazım. Çünkü Barcelona’yı Napoli ile deplasmandaki mücadelesini izledim. Messi’siz Barcelona maçı kaybetti. Genç, istekli ve çok tehlikeli bir takım Barcelona. Çekişmeli bir maç olacak. Tabii Galatasaray’ın sahasında oynaması bir avantaj ama çok zor bir maç olacak."

1982’de Dünya Kupası’nı yaşadın. İtalya için tarihi bir başarıdır. O günlerden bir anını bizimle paylaşır mısınız?

"Dünya Kupası’nı kazanmak hem de 40 yaşında ve kaptan olarak bu unutulmaz bir işti. Bulutların üstündeydik mutluluk bakımından. Hatıralar hep kalıyor. Taraftarlar da sen hep iyi ve bu şekilde hatırlıyor."

"Bir diğer hatıram ise (teknik direktörken) EURO 2000’deki ilk maçımız Türkiye’ye karşıydı. Biz çok iyi bir maç çıkarmıştık ama Tükriye bizi gerçekten çok zorlamıştı. Biz kazandık ama iyi bir takımdı. Çok yıllar önceydi ama bunu da unutamıyorum."

Türkiye’nin o dönem iyi bir takımı vardı. Şimdi de Serie A’da oynayan Merih Demiral, Hakan Çalhanoğlu gibi oyuncuları var. Portekiz’e karşı şansı olur mu?

"Büyük ve kaliteli oyuncular her zaman fark yaratır ama bunu sahada göstermeleri gerekir. "

Etiketler: Dino ZoffDündar Keşaplıitalyakaleciözel röportajTRT Spor