Futbol

2. dönemine iki kupayla veda etti

17 Aralık 2015 Perşembe 19:10 - Son Güncelleme 17 Aralık 2015 Perşembe 17:15

Portekizli teknik adam, Premier Lig ve İngiltere Lig Kupası şampiyonluğu kazandı

 İngiltere Premier Lig takımlarından Chelsea'deki görevine son verilen Portekizli teknik direktör Jose Mourinho, kariyerinde ikinci kez çalıştırdığı Londra ekibine 2 kupayla veda etti.

2013 yılının haziran ayında Stamford Bridge Stadı'nda düzenlenen basın toplantısıyla Chelsea'deki ikinci dönemine başlayan ve bir soru üzerine kendisi için "mutlu biri" (happy one) tanımlamasını yapan 52 yaşındaki Mourinho, iki yıl içinde ligde ve İngiltere Lig Kupası'nda şampiyonluğa ulaştı.

İlk sezonunda ligi 3. sırada tamamlayan, Lig Kupası'na çeyrek finalde, UEFA Şampiyonlar Ligi'ne ise yarı finalde veda eden Mourinho, ikinci sezonunda kupa özlemine son verdi. En yakın takipçisi Manchester City'yi dokuz puan geride bırakarak Chelsea'nin başında üçüncü kez şampiyonluğa uzanan Portekizli teknik adam, Lig Kupası finalinde de Tottenham Hotspur'u 2-0 mağlup ederek sezonu iki kupayla kapadı.

Geçmişte büyük bütçeli transferlerle gündeme gelen Chelsea'de, yeni sezonda takımda büyük bir değişiklik yapmayan Mourinho, beklemediği bir şekilde lige kötü başlarken, aldığı tüm önlemlere rağmen kötü gidişi durduramadı.

Gazetecilerle zaman zaman basın toplantılarında gergin anlar yaşayan ve soru soran basın mensubuna hakaret sayılabilecek ifadeler kullanmaktan çekinmeyen Mourinho, kulüp doktoru Eva Carneiro ile yaşadığı tartışmayla da uzun süre gündemde kaldı.

Ligin ilk haftasında Swansea City ile oynadıkları maçta Belçikalı futbolcu Hazard'a müdahale etmek için sahaya giren Carneiro'ya sert tepki gösteren Portekizli teknik adam, sağlık ekibinin futboldan anlaması gerektiğini, gereksiz müdahale nedeniyle takımının sahada dokuz kişi kaldığını gerekçe göstererek doktor Carneiro'ya kulübede oturmayı yasakladı.

Swansea City maçında Mourinho'nun Carneiro'ya küfür ettiği iddiaları basına yansırken, altı haftalık krizin ardından 42 yaşındaki doktor görevinden ayrılma kararı aldı.

- Son 36 yılın en kötü sezon başlangıcı

Sezona "Community Shield" kupasında Arsenal'a karşı aldığı 1-0'lık mağlubiyetle başlayan Chelsea, ilk beş haftada tek galibiyet alarak hayal kırıklığı yaşarken, son 36 yılın en kötü sezon başlangıcını yaptı.

Mourinho'nun "park the bus" olarak bilinen ve karikatürlere konu olan takım savunması sayesinde "Maviler", geçen sezon kalelerinde 32 gol görerek ligin en az gol yiyen takımı olmuştu. Chelsea bu sezon ise 16 haftada 26 gole engel olamadı.

Arsenal'a giden kaleci Petr Cech'in boşluğunu Asmir Begovic ile dolduran ve şampiyonluk yolundaki en büyük rakiplerinin transfer yaptığı yaz döneminde hareketlilik yaşamayan Chelsea, savunmayı güçlendirmek için Everton'da forma giyen John Stones için ısrarcı davransa da Liverpool ekibini ikna etmeyi başaramadı.

Portekizli teknik adamın dünyanın en iyi kalecilerinden biri olarak gösterdiği Courtois'nın ciddi bir sakatlık yaşaması, kiralık olarak takıma katılan Falcao'nun beklentileri karşılayamaması da toparlanmak isteyen Chelsea'de teknik ekibin planlarını bozdu.

- Futbolcularını ihanetle suçladı

Takımın alınan kötü sonuçlara rağmen doğru yoldu olduğunu, istatistiklerin kendisini desteklediğini ancak bunu sadece skora yansıtamadıklarını savunan Mourinho, kötü sonuçlara karşın kulübün ve taraftarın desteğini arkasına aldı.

Chelsea'nin tarihindeki en büyük başarıları kendisiyle yaşadığını hatırlatmaktan çekinmeyen deneyimli teknik adama sezon başından bu yana taraftarlar büyük destek verdi. Kulüp de 5 Ekim'de internet sitesinden bir açıklama yayımlayarak, "Sezonu lehimize çevirecek doğru menajere ve takıma sahip olduğumuza inanıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Mourinho'nun takımın performansıyla ilgili olumlu görüşleri, kötü sonuçların artmasıyla değişmeye başladı. Geçen sezon şampiyonlukta büyük rol oynayan Hazard ve Costa gibi futbolcuları zaman zaman yedek kulübesinde oturtarak mesaj veren Mourinho, son alınan Leicester City yenilgisinin ardından ise futbolcularını suçlamış ve "ihanete uğradığını" iddia etmişti.

- En kötü performansıyla veda etti

Londra ekibinde görev yaptığı süre içinde en düşük kazanma oranına bu sezon sahip olan Mourinho, görevinden kötü bir performansla ayrıldı.

Hem 2004-05 hem de 2005-06 sezonunda 29 maç kazanan ve yüzde 76,32'lik kazanma oranına ulaşan deneyimli çalıştırıcının bu sezonki kazanma oranı yüzde 25'te kaldı.

Başkent temsilcindeki iki döneminde 3 Premier Lig, 3 Lig Kupası ve bir kez de Federasyon Kupası kazanan Mourinho'nun görev yaptığı sezonlar ve istatistikler şöyle:

 
Sezon M G B M Kazanma oranı

2004-05

38

29

8

1

76,32

2005-06

38

29

4

5

76,32

2006-07

38

24

11

3

63,16

2007-08

6

3

2

1

50

2013-14

38

25

7

6

65,79

2014-15

38

26

9

3

68,42

2015-16

16

4

3

9

25

Sıradaki Haber
Litvanya Futbol Federasyonu binasında arama!
Yükleniyor lütfen bekleyiniz