Futbol

AB Komisyonu'ndan İspanyol takımları için karar

04 Temmuz 2016 Pazartesi 15:11 - Son Güncelleme 04 Temmuz 2016 Pazartesi 15:13

AB Komisyonu, devlet yardımlarının iadesini istedi.

 Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Real Madrid, Barcelona, Athletic Bilbao ve Osasuna'nın da aralarında bulunduğu 7 İspanyol futbol takımına sağlanan çeşitli destekleri, AB kamu yardım kurallarına aykırı buldu ve iadesini istedi.

AB Komisyonu, İspanya’nın kamu olanaklarıyla futbol takımlarına sağladığı, vergi istisnaları, gayrimenkul anlaşmaları ve kredilerin, bu takımlara haksız avantaj sağladığı gerekçesiyle yaklaşık 2,5 yıl önce başlattığı soruşturmaları tamamladı.

Buna göre, AB Komisyonu, İspanya takımlarına sağlanan çeşitli desteklerin AB kamu finansman kurallarına aykırı olduğuna hükmetti. Böylece, AB Komisyonu, İspanya'nın Barcelona, Real Madrid, Valencia, Athletic Bilbao, Osasuna, Elche ve Hercules futbol takımlarına sağlanan kamu desteklemelerinin iade edilmesini istedi.

AB Komisyonu İspanya takımlarına yönelik üç inceleme gerçekleştirdi. İlk incelemede, Real Madrid, Barcelona, Athletic Bilbao ve Osasuna takımlarına sağlanan vergi imtiyazları ele alındı. İspanya'da profesyonel futbol takımları vergi alanında sınırlı sorumlu şirketler olarak kabul edildiği halde bu 4 takıma, kar amacı gütmeyen kuruluşlar olarak işlem yapıldığı belirlendi. Bu şekilde kulüplerin karlarından yüzde 5 oranında daha düşük vergi ödediği belirlendi. Bu 4 klübün düşük vergi oranından 20 yılan uzun faydalandığı, bu vergilerin tam hesaplanarak İspanya'ya geri ödenmesine karar verildi.

İkinci incelemede, AB Komisyonu, Madrid şehrinin, Real Madrid takımına arazi vermesinin takıma adil olmayan avantaj sağladığına karar verdi. Bu alana 18,4 milyon avro değer biçildi ve bu miktarın geri ödenmesi karara bağladı.

Üçüncü incelemede, kamuya ait Valencia Finans Enstitüsü’nün, şehrin takımları olan Valencia, Hercules ve Elche takımlarına verdiği uygun koşullu kredilerin haksız rekabete neden olduğuna ve geri ödenmesine karar verildi. Buna göre, Valencia'nın 20,4 milyon avro, Hercules'in 6,1 milyon avro, Elche'nin 3,7 milyon avroyu geri ödemesi gerekecek.

AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, konuyla ilgili olarak, vergi mükelleflerinin paralarının, profesyonel futbol klüplerinin finansmanında kullanılmasının haksız rekabete neden olabileceğini belirterek, "Profesyonel futbol, önemli miktarlarda paraların söz konusu olduğu, ticari bir aktivitedir. Bu alana sağlanan kamu finansmanı, rekabet kurallarına uyumlu bir şekilde olmalıdır. İncelediğimiz desteklemeler, AB rekabet kurallarıyla uyumlu değil." değerlendirmesinde bulundu.

Sıradaki Haber
Guardiola'dan Messi açıklaması
Yükleniyor lütfen bekleyiniz