Futbol

Avrupa liglerinde kupa formatları

06 Şubat 2014 Perşembe 14:12 - Son Güncelleme 06 Şubat 2014 Perşembe 14:15

Avrupa'nın 5 büyük ligindeki kupa formatlarında grup aşaması yer almıyor.

Galatasaray'ın Tokatspor ile oynadığı Ziraat Türkiye Kupası grup karşılaşmasından sonra sarı-kırmızılı takımın teknik direktörü Roberto Mancini'nin kupa formatı üzerine yaptığı yorumlar, mevcut sistemin tekrar tartışılmasına neden oldu.

Türkiye Kupası'ndaki formatta grup aşaması yer alırken, Avrupa'nın 5 büyük ligindeki (İspanya, İngiltere, İtalya, Fransa, Almanya) kupa formatlarında eleme sistemi uygulanıyor.

"Dört Büyükler" olarak adlandırılan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un bu sezon 4. turdan itibaren katıldığı Türkiye Kupası'nın mevcut formatında, finale ulaştıkları takdirde toplam 11 maçta mücadele ediyor.

Büyük liglerle karşılaştırıldığında, Türkiye'deki kupa formatı büyük takımların en fazla maç yaptığı sistemlerden biri olarak dikkati çekiyor.

- İngiltere ve Fransa'da iki farklı kupa

İngiltere ve Fransa'da diğer büyük liglerden farklı olarak sezon boyunca ikişer kupa düzenleniyor.

Türkiye Kupası'nda finale gelen ekipler 11 maç yaparken, Federasyon Kupası (FA Cup) ve Lig Kupası'nın ikisinde de mücadele ederek finale yükselmeyi başaran büyük takımlar, FA Cup'ta rövanş karşılaşmaları oynamadıkları takdirde en fazla 12 maça çıkabiliyor.

Fransa Kupası ve Fransa Lig Kupası'nın düzenlendiği Fransa'da ise iki turnuvada da finale kadar gelebilen büyük takımlar, toplam 11 maçta mücadele etmiş oluyor.

- İspanya'da iki maçlı eleme sistemi

Büyük takımların 4. turdan itibaren dahil olduğu ve iki maçlı eleme sistemine göre mücadele ettiği İspanya Kral Kupası'nda, finale kalan taraflar normal fikstürlerinden 9 karşılaşma daha fazla oynuyor.

- İtalya ve Almanya'da maç yükü daha az

İtalya ve Almanya'daki kupa formatları, diğer büyük liglerdeki benzerlerine oranla büyük takımlara daha az maç yükü sunuyor.

Tek maçlı eleme sisteminin uygulandığı Almanya Kupası'nda, finale kalabilen takımlar toplam 6 maçta mücadele ederken, İtalya'da büyük takımların 5. turdan dahil olduğu kupa formatında, finalistler sadece 5 karşılaşmada mücadele ediyor.

- Portekiz'de grup formatı

Avrupa futbolunun önde gelen futbol ülkelerinden Portekiz'de de kupa formatında grup aşaması yer alıyor.

Büyük takımlar iki farklı kupanın bulunduğu Portekiz'deki Lig Kupası'nda, 2. turda dahil oldukları turnuvada final oynadıkları takdirde 3'ü grupta olmak üzere 5 karşılaşma oynuyor.

Birinci lig ekiplerinin 3. turda katıldığı ve tek maçlı eleme sisteminin uygulandığı Portekiz Kupası'nda ise finalistler en fazla 6 maça çıkıyor.

- Avrupa'nın diğer önemli liglerinde elemeli sistem

Rusya Kupası'na 5. turdan dahil olan büyük takımlar, tek maçlı eleme sistemiyle finale çıktıkları takdirde 5 maç oynamış oluyor.

Hollanda'da 2. turdan kupaya katılan büyükler, finale yükselebildiği takdirde 6 maçta mücadele ediyor.

Yunanistan'da iki maçlı eleme sistemiyle düzenlenen kupa mücadelesi, finalistlerin fikstürüne toplam 9 maç eklerken, Ukrayna Kupası'nda ise tek maçlı eleme usulüyle oynanan 5'er maç sonunda kupa sahibini buluyor.

Sıradaki Haber
David Beckham takım satın alıyor
Yükleniyor lütfen bekleyiniz