Futbol

Dakar sokaklarının rüyası "futbol"

01 Kasım 2015 Pazar 13:29 - Son Güncelleme 01 Kasım 2015 Pazar 13:00

Afrika ülkesi Senegal'de çocukların ve gençlerin rüyası, ünlü bir futbolcu olmak

Yoksulluğun hüküm sürdüğü Afrika ülkesi Senegal'de çocukların ve gençlerin rüyası ünlü birer futbolcu olmak.

Yaşları 6 ila 15 arasında değişen çocuklar Başkent Dakar'da sokak aralarında, kumsallarda buldukları her boş alanda geleceğin Demba Ba'sı, Moussa Sow'u olma umuduyla top koşturuyor.

Afrikalı futbolcuların dünya liglerinde milyonlarca dolar kazandığını gören Senegalli çocuklar, futbol sayesinde fakirlikten kurtulmayı hayal ediyor.

Ülkede insanların adeta yaşamlarının bir parçası haline gelen futbol, büyük küçük her yaştan Senegalli için önemli bir spor türü. Futbolun ülkede sevilmesinin nedenlerinin başında ise uluslararası liglerde top oynayan ve kazandıkları başarılarla hayatlarının değişmesini sağlayan örnekler geliyor.

Şehrin ara sokaklarında arkadaşlarıyla futbol oynayan Abdoul Aye (8), futbolu çok sevdiğini belirterek, "Gelecekte ünlü bir futbolcu olmak, ailemin hayatını değiştirmek istiyorum çünkü futbolcular çok büyük paralar kazanıyor" dedi. Ailesinin futbola teşvik ettiğini belirten Aye, okuldan arta kalan zamanlarda başka bir şeyle ilgilenmediğini sadece futbol oynadığını dile getirdi.

Moussa Sow, Demba Ba, N'Doye

Senegal'de gençlerin etkilendiği sporcular arasında Moussa Sow ve Demba Ba ilk sıralarda yer alıyor. Fransa'da gol kralı olan Moussa Sow'u, Türkiye'de Fenerbahçe 2011-2012 sezonunun devre arasında kadrosuna katmıştı. Sarı-lacivertli takım daha sonra Sow'u, 16 milyon euro karşılığında Katar ekiplerinden Al Ain'e satmıştı.

Beşiktaş'ın transfer tarihinde sattığı en pahalı isim ise Senegalli Demba Ba olmuştu. Siyah-beyazlıların Chelsea'den 6 milyon avroya aldığı Senegalli golcü, Çin'in Shanghai Shenhua takımına 13 milyon avroluk rekor bonservis bedeliyle satılmıştı.

Trabzonspor ise İngiltere Premier Lig ekiplerinden Hull City'den transfer ettiği Senegalli futbolcu Dame N'Doye'yle 3 yıllık sözleşme imzaladı. N'Doye, her sezon için 2 milyon 500 bin avro olmak üzere toplam 7,5 milyon avro ücret alacak. Santrafor mevkinde oynayan tecrübeli futbolcu daha önce Panathinaikos, Kopenhag ve Lokomotif Moskova gibi takımlarda da forma giydi.

Öte yandan Abdoulaye Diallo, Lys Gomis, Zarco Toure, Lamine Gassama, Lamine Sane, Cheikh Mbengue Papa Ndiaye, Pape Souare, Cheikhou Kouyate, Idrissa Gana Gueye, Stephane Badji, Alfred Ndiaye, Salif Sane Sadio Mane, Amara Baby, Cheikh Ndoye, Henri Saivet, Mame Biram Diouf ile Moussa Konate de dünya liglerinde top koşturan tanınmış Senegalli futbolcular arasında bulunuyor.

Sıradaki Haber
Portekizli rakipler galip
Yükleniyor lütfen bekleyiniz