Futbol

Efsane geri döndü: 3'lü savunma

10 Şubat 2020 Pazartesi 21:14 - Son Güncelleme 10 Şubat 2020 Pazartesi 21:30

Serkan Akkoyun, son dönemin trend taktiği 3'lü savunma hakkında yazdı.

1983 yılında Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde Hamburg ve Juventus karşı karşıya geldi. Juventus, Trapattoni yönetiminde Zoff, Platini, Boniek, Rossi ve Gentile gibi yıldızları ile mükemmel bir futbol ortaya koyuyordu. Hamburg ise finale Bundesliga şampiyonu apoleti ile gelmişti. Felix Magath'ın önderliğinde, Ernst Happel'in teknik adamlığında Avrupa'nın en büyüğü olmak için Juventus'a kimsenin beklemediği bir sürprizleri vardı.

1 sene önce Dünya Kupası'nda Brezilya'yı 3-2 yenen İtalya'nın savunma hattındaki 4 futbolcunun 2 tanesi Hamburg karşısında da sahadaydı. Happel, Juventus'un sert savunma düzenini bozmak için forvet oyuncusu Bastrup'u sağa kaydırdı ve Juventus sol beki Cabrini ile eşleştirdi. Trapattoni bu tuzağa düştü ve maçtan önce hazırladığı Gentile-Bastrup adam adama eşleşmesini bozmadı. Bu da savunmanın sağını tek başına savunan Gentile'nin sıklıkla sola gelmesini ve Tardelli'nin kanatta tek kalmasına neden oldu. Maçı ve finali Hamburg'a kazandıran tek gol de Magath'ın Juventus savunmasının sağında bulduğu boşluktan geldi.

Peki, Happel'in taktiğinin bu kadar başarılı olmasını sağlayan neydi? Avusturyalı efsane teknik adam klasik 4-4-2 yerine orta saha forvette, futbolcuların simetrik oynadığı bir 2-2-2 dizilişi uygulamıştı. İki forvet Hrubesch ve Bastrup kanatlara açılıyor, 10 numara Magath santrfor gibi merkeze giriyor ve Rolff de onun boşluğunu savunuyordu. Ancak asıl dokunuşu arka tarafta yaptın Happel. Holger Hieronymus'u liberoya çekmiş ve önüne 3'lü bir savunma yerleştirmişti. Ve işte o günden sonra futbolun yeni trendi 3'lü savunma olmaya başlayacaktı...

Arjantin'de Carlos Bilardo ile Fransa'da Michel Hidalgo'nun ortaya çıkardığı 3-5-2 takımları 90'larda herkesi etkiledi. Ancak bir süre sonra bu formasyon unutuldu ve 4'lü savunmaya dönüldü. 2010'lu yılların sonuna doğru ise döngü bir kez daha tamamlandı ve 3'lü savunma yeniden yükselişe geçti. Özellikle Conte'nin Chelsea'de 3-5-2 ile şampiyon olması bu yükselişin başlangıcıydı. Bu sezona geldiğimizde ise özellikle İngiltere ve İtalya'da öne çıkan takımların 3'lü savunma ile oynadıklarını görüyoruz.

Premier Lig'in en iyi 3'lüleri Sheffield United ve Wolverhampton... Chris Wilder yönetiminde müthiş bir sezon geçiren Sheffield, uzun süredir birlikte oynayan Egan, Basham ve O'Connell ile ligin en az gol yiyen takımlarından biri... Ayrıca solda Stevens, sağda Baldock, 5'li orta sahada oynayan kanat beklerinin yapması gereken her şeyi kusursuz bir şekilde yerine getiriyor.

Sheffield gibi üst sıralarda yer alan Wolverhampton da İngiltere'nin 3'lüyü en iyi oynayan takımlarından. Geçen sezon 3-5-2'yi kullanan ve takımı Avrupa'ya götüren Nuno Espirito Santo bu sezon ise 3-4-3'ü kullanıyor ve yine çok iyiler... Santo'nun yeni formasyonunda öne çıkan isimse sağ kanadı neredeyse tek başına kullanan Adama Traore...

Conte'nin yaptığı muhteşem dokunuşlarla Juventus'un hükümdarlığını sonlandırmaya hazırlanan Inter'de Martinez ve Lukaku öne çıksa da geçiş oyununun kilit ismi olan Brozovic dikkat çekiyor. 3'lü savunmadan pasla çıkan ve kanatları kullanmak yerine merkezden pas oyunu oynayan Inter'de Brozovic'in rolü oldukça kritik. Hırvat oyuncu da en azından ligde şu ana kadar hocasını memnun etmeyi başarmış görünüyor.

Simone Inzaghi yönetimindeki Lazio da 3-5-2 formasyonunu kullanıyor ve ligde 3. sıradalar. İtalya Süper Kupası'nda Juventus'u yenen Lazio'da, Immobile dışında bir oyuncuyu öne çıkarmak yerine, kompakt takım oyununu vurgulamak daha doğru olacaktır.

Şampiyonlar Ligi'nde gruptan çıkan, ligde de 5. sırada yer alan sezonun flaş ekibi Atalanta da 3'lü savunma kullanan takımlardan. 2016'dan bu yana Atalanta'yı çalıştıran ve uzmanlığı 3-5-2 olan Gian Piero Gasperini mükemmel bir takım oluşturdu. 3-5-2'nin formasyonlarından 3-4-2-1'i kullanan Gasperini, Papu Gomez-Malinovskyi-İlicic-Muriel-Zapata hücum hattı ile ligin en çok gol atan takımını ortaya çıkardı ve bize düşen de onları keyifle izlemek oldu.

Avrupa'da artık yükselen trend 3'lü savunma. Acaba bir gün bizim ülkemizden de, rotasını dünyanın gittiği yola doğru çeviren ve onlarla yarışacak bir sistem oluşturan hocalar çıkar mı?

Sıradaki Haber
Douglas Costa en az 15 gün yok
Yükleniyor lütfen bekleyiniz