Futbol

FIFA'dan transfer devrimi

26 Eylül 2014 Cuma 22:23 - Son Güncelleme 27 Eylül 2014 Cumartesi 14:35

UEFA bastırdı, FIFA resmen duyurdu. Oyuncu transferi artık daha kolay olacak!

Üçüncü şahsın sahipliğini FIFA resmen yasakladığını duyurdu. Brezilya, Arjantin ve Portekiz gibi ülkelerden oyuncu transfer etmek artık daha kolay olacak

FIFA'nın Zürih'teki merkezinde yaptığı toplantıdan önemli bir karar çıktı. Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği, futbolun en çok tartışılan konuları arasında yer alan üçüncü kişilerin sahipliği konusunu masaya yatırdı ve bu uygulamayı yasakladığını açıkladı.

Bir çok futbolcu menajerinin fonlar aracılığıyla belli sahiplikler edinerek transfer süreçlerini yönettikleri sıkça konuşup tartışılan bir konuydu. Özellikle Brezilya ve Arjantin gibi, futbolcu ihracatında ilk sıralarda bulunan dev ülkelerde genellikle oyuncular üzerinde hak sahibi üçüncü bir kişi ya da kurum daha bulunuyor, bu da futbolcuların Avrupa'ya transferlerini zorlaştırıyordu.

Bu yüzden sadece Türkiye'de bile son zamanlarda bir çok takım, Brezilya, Arjantin gibi ülkelerden oyuncu alırken sıkıntılar yaşamış, bu yüzden bazı isimlerin transferleri gerçekleştirilememişti. Kulübüyle anlaşılsa bile oyuncunun hakkının yüzde olarak bir bölümünü elinde tutan fonlarla olan anlaşmazlık transferi engelleyebiliyor ya da futbolcunun transfer edilmesine kulübün başka, haklarının bir kısmını elinde bulunduran şirketin başka yaklaşması nedeniyle transfer suya düşebiliyordu.

Telles örneği akıllarda

Galatasaray'ın geçen sezon kadrosuna kattığı Alex Telles'te de benzer bir durum ortaya çıkmıştı. Sambacının bonservisinin yüzde 55’i Gremio'da bulunurken, diğer yüzde 45’lik kısmını ise 4 ortak elinde bulunduruyordu. Bu yüzden transfer güçlükle gerçekleşmişti. Fenerbahçe ve Beşiktaş da zaman zaman bu uygulamanın sıkıntılarına maruz kalmıştı.

UEFA'nın ısrarı sonuç verdi

FIFA'nın bu kararı, UEFA'nın konuyla ilgili baskı yapmasının ardından alması dikkat çekti. Bir deneme süresinin ardından yeni uygulamanın resmen başlayacağı bildirildi.

Blatter'dan da açıklama

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Sepp Blatter ise FIFA Genel Merkezi'ndeki İcra Kurulu Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, futbolcu üzerinde ekonomik haklara sahip olan üçüncü kişilerin sahipliği uygulamasının yasaklandığını açıkladı.

Blatter, futbolcu transferini kolaylaştıracak olan bu kararın, konu hakkında kesin bir karara varılmadan önce geçiş döneminde uygulanacağını ifade etti.

'Üçüncü şahsın sahipliği' nedir?

Bir futbolcunun bonservisi üzerinde kulübünden başka bir tarafın da söz sahibi olması üçüncü şahsın sahipliği olarak adlandırılıyor. Bu bazen tamamen olabildiği gibi genellikle de, mevcut örneklerin çoğunda görüldüğü gibi, bir şirketin kısmen sahipliği şeklinde ortaya çıkıyor. Uygulama Brezilya ve Arjantin dışında Portekiz gibi Avrupa ülkelerinde de çok yaygın...

(KAYNAK: SKORER) 

Sıradaki Haber
Blatter, FIFA Başkanlığına tekrar aday
Yükleniyor lütfen bekleyiniz