Futbol

"FIFA'nın varlığı tehlikeye girer"

05 Haziran 2015 Cuma 12:38 - Son Güncelleme 05 Haziran 2015 Cuma 12:46

David Larkin "Ev sahipleri değişirse, FIFA'nın varlığı tehlikeye girer."

Uluslararası spor hukukçusu David Larkin, Rusya ve Katar'a verilen dünya kupası ev sahipliklerinin yeniden değerlendirilmesi için çok geç olduğunu savunarak, "Organizasyonların bu ülkelerden alınması yasal ve finansal riskleri beraberinde getirecektir. Bu da FIFA'nın varlığını tehlikeye atmak anlamına gelir" dedi.

Blatter'in, ABD'nin FIFA ile ilgili yürüttüğü yasal soruşturmanın ortasında istifa etmeye karar vermesini ilginç bulduğunu belirten Larkin, ilerleyen süreçte FIFA'daki skandallarla ilgili daha fazla insanın gözaltına alınacağını ve daha fazla yolsuzluğun ortaya çıkacağını tahmin ettiğini söyledi.

FIFA'nın yapısında dünya futbol kamuoyunun beklediği reformların yapılabilmesi için "teknokrat" bir yönetim önerisiyle farklı bir bakış açısı getiren Larkin, "FIFA mevcut durumdaki gibi devam edemez. FIFA'nın mevcut haliyle reforme edilemeyeceğini de biliyoruz. Futbolla ilişkisi olmayan kişilerin devreye girmesi ve bu kuruluşu tepeden tırnağa değiştirmesi gerekiyor" diye konuştu.

Blatter'in seçildikten beş gün sonra basının karşısına çıkarak istifa edeceğini açıklamasının zamanlama olarak bazı soruları da beraberinde getirdiğini ifade eden Larkin, "Blatter'e ne olacağını bilemiyorum ama şu anda kendisine yöneltilen bir suç yok. Blatter'in istifa kararından geri döneceğini ve kararını değiştireceğini düşünmüyorum. Blatter'in istifa edeceğini açıklamasını ancak hemen istifa etmemesini çok garip buluyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"İngiltere'nin soruşturmayla ilgisi yok"

Larkin, FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alındığı yolsuzluk soruşturması ve Blatter'in istifasının ardından yeniden gündeme gelen 2018 ve 2022 Dünya Kupaları evsahipliği için yeniden oylama yapılması ya da sürecin en baştan başlatılmasının yanlış bir karar olacağı görüşünde.

Rusya ve Katar'a verilen Dünya Kupası evsahipliklerinin yeniden değerlendirilmesi için çok geç olduğunu savunan Larkin, "Çünkü, bu evsahipliklerinin bu ülkelerden alınması yasal ve finansal riskleri beraberinde getirecektir. Bu da FIFA'nın varlığını tehlikeye atmak anlamına gelir" ifadesini kullandı.

ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) yürüttüğü soruşturmanın en az beş yıldır devam ettiğini, bu soruşturmanın ABD hukukunun ihlal edildiği için başlatıldığını kaydeden Larkin, İngiltere'nin bu soruşturmayla ilgisi olmadığını savundu.

FIFA'nın İsviçre veya Amerikalı yetkililerle tam işbirliği yapmasını ve tamamen şeffaf olmasını beklemediğini dile getiren Larkin, Blatter'ın FIFA'ya değişim getirebileceği düşüncesinin, geçmişte bu yöndeki başarısız girişimleri dikkate alındığında doğru olmadığını kaydetti.

Larkin, Blatter sonrası dönem için çok sayıda ismin ön plana çıktığının ve UEFA Başkanı Michel Platini'nin de bunlardan biri olduğunun hatırlatılması üzerine, "FIFA'nın yeni insanlara ve yeni kültürel değerlere ihtiyacı var. Platini'nin bunu yapacak biri olduğunu düşünmüyorum" şeklinde görüş belirtti.

Sıradaki Haber
İrlanda'ya bu gol için sus payı!
Yükleniyor lütfen bekleyiniz