Futbol

Futbolu renklendiren yıldızlar

31 Mart 2015 Salı 13:27 - Son Güncelleme 31 Mart 2015 Salı 13:33

Dünyaca ünlü bir çok yıldız gittikleri ülkelerde futbolu reklendiriyor.

ABD, Hindistan, Çin ve Katar gibi futbolun daha da popülerleşmesini amaçlayan ülkelerde forma giyen dünyaca ünlü oyuncular, yeşil sahaları renklendiriyor.

Futbolun gelişime açık olduğu söz konusu ülkelerde kariyerini bitirmesi beklenen son oyuncu ise Barcelona'nın emektar ismi Xavi Hernandez'in olması düşünülüyor.

Katar'ın El Sadd takımıyla seneliği 10 milyon avrodan 3 sezonluk anlaşmaya vardığı iddia edilen 35 yaşındaki İspanyol oyuncunun, gelecek sezon Türk teknik direktör Bülent Uygun'un çalıştırdığı Umm Salal takımının rakibi olması bekleniyor.

Katar'da önemli oyuncular forma giydi

Katar'da geçmiş yıllarda birçok önemli futbolcu görev aldı. İspanya'nın son yıllardaki en iyi golcülerinden Raul Gonzalez de 2012 ile 2014 sezonları arasında El Sadd'da forma giydi. İspanyol basınında, Xavi'nin futbol hayatına Katar'da devam etme kararı almasında Raul'un önemli payı olduğu vurgulanıyor.

FIFA 2022 Dünya Kupası'nı düzenleyecek Katar'da, Ronald ve Frank de Boer kardeşler, Djibril Cisse, Josep Guardiola ve Gabriel Batistuta gibi yeşil sahaların eski önemli isimleri de futbol kariyerlerinin son dönemini geçirdi.

Tuncay Şanlı, Katar'da

Fenerbahçe'deki performansıyla dikkatleri üzerine çekerek İngiltere ve Almanya'da forma giyme şansı bulan Tuncay Şanlı, Bülent Uygun'un çalıştırdığı Katar'ın Umm Salal takımında mücadele ediyor.

Geçmiş yıllarda ise Türk futbolcular arasında Ahmet Dursun Çin'de, İlhan Mansız ise Japonya'da kariyerlerini sürdürmeyi tercih etmişti.

ABD'ye yıldız yağmuru

Liverpool'un efsane oyuncusu Steven Gerrard ile bu sezon Manchester City'de kiralık forma giyen Frank Lampard, gelecek aylarda ABD'de birbirlerine rakip olacak. Gerrard, Los Angeles Galaxy'de, Lampard ise New York City'de forma giyecek.

Amerika Futbol Ligi'nde (MLS) Lampard ve Gerrard'ın dışında son yıllarda Robbie Keane, Rafael Marquez, Tim Cahill, Julio Cesar, Obafemi Martins ve futbol hayatına son veren Thierry Henry gibi birçok yıldız da yer aldı. Bu futbolculardan bazıları gösterdikleri performansla eski günlerini aratmadı.

Henry, 2012 ile 2014 sezonları arasında forma giydiği New York Red Bulls takımında 122 maça çıkarken, 51 gol ve 35 asistlik performansıyla ikinci baharını yaşadı. Brezilyalı kaleci Cesar ise Kanada temsilcisi Toronto'da gösterdiği yüksek performansın ardından bu sezon Portekiz temsilcisi Benfica'ya transfer oldu.

Orlando City'de oynayan Brezilyalı yıldız Kaka ile New York City'de forma giyen İspanyol golcü David Villa ise MLS'e bu sezon katılan yıldızlar oldu. Ayrıca Raul de futbol hayatına ABD 2. Futbol Ligi'nde mücadele eden New York Cosmos takımında devam ediyor.

Son halka Hindistan

Hindistan 1. Futbol Ligi'ne (I-Lig) alternatif olarak kurulan Hindistan Süper Ligi'nin 3 ay süren ilk sezonunda futbolun ülke genelinde tanınması amacıyla kariyerlerinin son dönemlerini burada geçirmeyi tercih eden ünlü oyuncular, performanslarıyla dikkati çekti.

Futbol kariyerinde Barcelona, Atletico Madrid ve Liverpool gibi önde gelen takımlarda forma giyen İspanyol futbolcu Luis Garcia'nın liderliğinde ilk sezonda şampiyonluğa Atletico de Kolkata kulübü ulaştı. Takımın diğer İspanyol oyuncusu 34 yaşındaki Borja Fernandez ise gösterdiği üstün performansın ardından yeniden La Liga ekiplerinden Eibar'a transfer olarak dikkati çekti.

Ligin yıldızı Elano

Hindistan Ligi'nde performansıyla en dikkati çeken isim ise Galatasaray'da 2009-10 sezonunda forma giyen Brezilyalı eski milli oyunu Elano Blumer oldu. 42 yaşındaki İtalyan Marco Materazzi'nin teknik direktör ve futbolcu olarak görev yaptığı Chennai'de forma giyen Brezilyalı futbolcu, 8 kez fileleri havalandırarak gol krallığı yarışında ipi göğüsledi.

Fenerbahçe'de 2006-08 yıllarında teknik direktörlük görevini üstlenen ve takımını UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale çıkarma başarısı gösteren Brezilyalı teknik direktör Arthur Zico'nun çalıştırdığı Goa ise ligde play-off'lara kalmasına rağmen arzuladığı şampiyonluğa ulaşamadı. Bir dönem yine sarı-lacivertli takımda ter döken Zico'nun talebesi Brezilyalı oyuncu Andre Santos ise ligin asist krallığı yarışında ilk sıralarda yer aldı.

Eski performansları tekrarlayamadılar

Bazı yıldız oyuncular ise eski performanslarını Hindistan'da tekrarlayamadı. Delhi Dynamos forması giyen 40 yaşındaki İtalyan yıldız Alessandro Del Piero çıktığı 10 maçta sadece bir kez fileleri havalandırabildi. Mumbai City'de 7 maça çıkan Fransız yıldız Nicolas Anelka ve Pune City'de oynayan vatandaşı David Trezeguet ise 2 gol atabildi. İsveçli Freddie Ljungberg ise sadece 4 maçta forma giyerken, fileleri havalandıramadı.

Drogba, Çin'i tercih etti

Bir dönem Galatasaray'da forma giyen Chelsea'nin Fildişi Sahilli golcüsü Didier Drogba, kariyerinin bir kısmını Çin'de geçirdi.

Drogba, 2012-2013 sezonunun ilk yarısında, Galatasaray'a gelmeden önce Çin'in Shanghai Shenhua ekibinde forma giydi. Drogba'nın yanı sıra İtalyan Alberto Gilardino, Bosna Hersekli Zvjezdan Misimovic ve Fransız Nicolas Anelka gibi isimler de kariyerlerinin bir bölümünde Çin'in yolunu tuttu.

Sıradaki Haber
Chelsea'den Antalya hamlesi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz