Kategoriler
Futbol
Detay
Basketbol
Voleybol
Motor Sporları
Tenis
Diğer Sporlar
EURO-2024
2026 Dünya Kupası
2024 Paris Olimpiyat Oyunları
Video Galeri
Futbol

Jardel'in başı dertten kurtulmuyor

02 Aralık 2015 Çarşamba 09:42

Bir dönem G.Saray'da da oynayan Jardel, yine futbol dışı olaylarla gündemde...

Bir dönem Galatasaray forması da giyen, iki kez Altın Ayakkabı Ödülü sahibi Mario Jardel'in ismi son yıllarda futbol dışı olaylarla anıldı.

Son olarak, kamu parasını kötüye kullanma, sahte evrak, organize suç ve kara para aklama suçlamalarıyla hakkında soruşturma açılan ve milletvekilliği 180 günlüğüne askıya alınan Jardel, geçmiş yıllarda birçok futbol dışı sorunla gündeme geldi.

Jardel, Porto'da forma giydiği 1998'de tatillerinde yoğun şekilde uyuşturucu kullandığını itiraf etti. Brezilyalı eski futbolcu, sezon hazırlıklarından bir ay öncesinde vücudunun normale dönmesi için uyuşturucu kullanımına ara verdiğini ve bu sayede doping ve kan testlerinden geçebildiğini açıkladı.

Eşinden ayrıldıktan sonra bunalıma girdiğini belirten 42 yaşındaki Jardel, bu süreçte kokain kullanmayı sürdürdüğünü kabul etti.

Futbolu 2011'de bırakmasının ardından, 2014 yılında Brezilya'nın Rio Grande do Sul bölgesindeki yerel parlamentodan milletvekili seçilen Jardel, bir dönem yönetimsel rahatsızlıklar nedeniyle meclisteki 16 üyenin görevine son verip bir süre ortadan kayboldu.

Porto'da kariyerinin zirvesine çıktı

Profesyonel kariyerine ülkesinin Vasco da Gama takımında başlayan Brezilyalı futbolcu, bu kulüpte geçirdiği 4 sezon boyunca 50 karşılaşmaya çıkıp, 26 gol kaydetti.

Gremio forması giydiği 1995-1996 sezonunda takımıyla Libertadores Kupası'nı kazanan Jardel, açılış ve kapanış olmak üzere o dönem 2 ligin oynandığı Brezilya'da 73 maçta 67 gol atarak birçok Avrupa kulübünün radarına girmeyi başardı.

Bu süreçte Portekiz'den Benfica ve İskoçya'dan Glasgow Rangers başta olmak üzere birçok kulüple transfer görüşmeleri yapsa da Avrupa Birliği ülkesi pasaportuna sahip olmadığı için bu transferler gerçekleşmedi ve Jardel, Porto'nun yolunu tuttu.

Porto'da Sloven futbolcu Zlatko Zahovic, Sırp Ljubinko Drulovic ve Portekizli Sergio Conceiçao ile iyi bir uyum yakalayan Jardel, mavi-beyazlı formayla 4 sezon üst üste gol kralı olmayı başardı. Bu sezonlarda ligde 125 maçta 130 gol atarak maç başı 1,04'lük ortalama yakalayan eski futbolcu, 1999 yılında Altın Ayakkabı Ödülü'nü almaya hak kazandı.

Galatasaray ve sonrası

Galatasaray'ın 2000'de UEFA Kupası'nı kazanmasının ardından sarı-kırmızılılarla 4 yıllık sözleşme imzalayan Mario Jardel'in Türkiye macerası beklenenin aksine kısa sürdü.

Real Madrid ile oynanan UEFA Süper Kupa mücadelesinde 2 gol atarak Galatasaray'ın kupayı kazanmasını sağlayan Jardel, 2000-2001 sezonunda ligde 24 maçta 22 gol attı.

Galatasaray taraftarının "Süper Mario Jardel" olarak seslendiği Brezilyalı eski golcü, sarı-kırmızılıların UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale çıkmasında kilit rol üstlendiği aynı sezon, Avrupa'da da 9 gol kaydetti.

Brezilya Milli Takımı'nda da forma giyen golcü oyuncu, sezon sonunda yüksek maaşı gerekçe gösterilerek Portekiz'in Sporting Lizbon takımına bir miktar para ile Mbo Mpenza, Robert Spehar ve Pavel Horvath karşılığında gönderildi.

Sporting Lizbon forması giydiği 2001-2002 sezonunda 30 maçta 42 gol atarak lig ve kupa şampiyonluğu yaşayan Brezilyalı futbolcu, sezon sonu ikinci kez Altın Ayakkabı Ödülü'nü elde etti.

Düşüş yılları

Jardel'in kariyeri, Sporting Lizbon'un ardından İngiltere Premier Lig ekiplerinden Bolton Wanderers'a transfer olmasının ardından düşüşe geçti.

Bolton'un ardından İtalya'nın Ancona, Arjantin'in Newells Old Boys, Brezilya'nın Goias, Criciuma, America, Flamengo ve Ferroviario, Portekiz'in Beira Mar, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Anorthosis, Avustralya'nın Newcastle Jets, Bulgaristan'ın Cherno More ve Suudi Arabistan'ın El-Taawon takımlarında forma giyen Jardel, 2011 yılında futbol hayatını noktaladı.

Etiketler: Altın Ayakkabı ÖdülüAmericaCriciumaFlamengoGalatasarayGoiasMario Jardel