Placeholder Broadage Row
Katar kendine güveniyor

Katar, Dünya Kupası adaylık sürecinde yanlış yapmadığını vurguluyor.

İngiltere'de bir gazete Katarlı eski FIFA yöneticisi Mohamed Bin Hammam'ın, ülkesinin dünya kupası adaylığı için emirlik bağlantılarını ve enerji zenginliğini kullanarak aktif olarak çalıştığını iddia etmişti.

Katar 2022 komitesi ise geçen haftaki açıklamasının arkasında durduğunu bildirdi. Komite, Bin Hammam'ın kendileri adına resmi ya da gayriresmi herhangi bir rol üstlenmediğini söylemişti.

The Sunday Times gazetesi, FIFA'da İcra Kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı yapan Bin Hammam'ın Taylandlı bir FIFA yetkilisi için hükümet düzeyinde toplantılar ayarladığını iddia etti. Gazeteye göre bu toplantılar Tayland'a on milyonlarca dolarlık doğal gaz satışıyla ilgiliydi.

Gazete ayrıca Bin Hammam'ın, FIFA yetkilileri ile Qatar emirinin ailesinden kişileri buluşturduğunu, Asyalı futbol yetkililerine 2.8 milyon dolar dağıttığı öne sürdü.

FIFA'nın 2018 Dünya Kupası için Rusya'nın ve 2022 Dünya Kupası için Katar'ın adaylık süreçlerine ilişkin soruşturmasının bu hafta tamamlanması bekleniyor. Kurumun etik savcısı Michael Garcia, bulgularını gelecek ay raporlayacak.

Dünya Kupası'nın sponsorlarından Adidas, Sony, Visa ve Coca-Cola futbol yetkililerinden konunun soruşturulmasını istedi.

Katar geçen hafta The Sunday Times'ın yazdığı, Bin Hammam'ın ülkesinin dünya kupası organizasyonunu alması için FIFA yetkililerine beş milyon dolar rüşvet verdiği iddiasını reddetmişti.

Bin Hammam, FIFA'nın yakın geçmişindeki en tartışmalı kişilerden biri. Katarlı eski yönetici, 2011'deki başkanlık yarışında etik dışı davrandığı gerekçesiyle FIFA'dan ömür boyu men cezası almıştı. Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) 2012'de cezayı iptal etmişti.

(Al Jazeera)