Futbol

Madonnina zamanı

17 Mart 2019 Pazar 09:30 - Son Güncelleme 17 Mart 2019 Pazar 11:27

Milano’nun kırmızı ve mavi tarafı ‘Madonnina’da karşı karşıya geliyor. Milan ve Inter’in yıllar süren rekabeti birbirinden ilginç notlar barındırıyor.

Milano’nun iki büyük takımının aralarında oynadıkları maça ‘Madonnina’ deniyor. 

Milan ve Inter bu hafta sonu kritik bir derbiye çıkacak. Serie A’da 28. hafta öncesi Milan 51 puanla üçüncü sırada, Inter de bir puan geride dördüncü sırada yer alıyor.
İki takım da Şampiyonlar Ligi’ne katılma mücadelesi verirken Milan’ın son haftalardaki formu dikkat çekiyor.

2012’den beri oynanan 16 Madonnina’da Milan sadece 3 kez kazandı. 3 yıldır da rakibine hiç yenilmedi.

Yeni transferler Piatek ve Paqueta’nın büyük katkısıyla son 5 maçını da kazanan Milan’ın rakibi Inter de UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda E. Frankfurt’a yenilerek elendi. Inter uzun zamandır kadro dışı olan Icardi’siz mücadele ediyor.

Milano’nun kırmızı ve mavi tarafı

Milano'nun kırmızı ve mavi tarafını oluşturan iki ekip ilk kez 18 Ekim 1908'de karşılaşmış ve İsviçre'nin Ticino Kantonu'nda oynanan Chiassı Kupası maçında Milan sahadan 2-1'lik galibiyetle ayrılmıştı. 

Şehrin eski takımı Milan, 16 Eylül 1899'da İngiliz Alfred Edwards liderliğinde kuruldu. İlk olarak Milan Futbol ve Kriket Kulübü'nü alan takım, kurulmasının hemen ikinci senesinde şampiyon olarak kendini kanıtladı. Fakat o dönemlerde kulüp içerisinde hararetli tartışmalar yaşanıyordu.

Kırmızı siyahlı ekip yabancılara karşı oldukça uzak bir görüntü çiziyor ve kulüp yönetimi arasındaki bir grup da bunu ırkçılık olarak nitelendiriyordu. 

Tartışmalar beraberinde ayrılığı da getirdi ve 1908'de Milan'dan ayrılan bir grup yönetici 'uluslararası' anlamına gelen 'Internazionale' kulübünü kurdu. Bu isimlerin amacı başarıya yabancı futbolcuları da katarak ulaşmaktı.

Milan'ın siyahını tutarak kırmızının yerine maviyi getiren takımın ilk kaptanı ise İsveçli Hernst Mantkl olarak dikkat çekiyordu. 'Yabancı futbolculara karşı uzaklık' sebebiyle yaşanan bu ayrılığın yaklaşık 80 yıl sonrasında ise kulüpteki yabancı futbolcu sayısı yerlileri geçecekti. 

Inter ve Milan derbisini diğerlerinden farklı kılan en önemli özelliklerden biri de her iki takımın maçlarını aynı statta oynuyor olması. 

Stada adını veren Giuseppe Meazza, her iki takımda da başarıyla oynayarak iki tarafın son derece saygı duyduğu bir isim, aynı zamanda eski Beşiktaş teknik direktörü. San Siro ise stadın bulunduğu bölgeye verilen ad. Fakat Inter'in yeni stat konusundaki girişimleri sürüyor, ayrılık yakın görünüyor. 

100 yılı aşkın rekabette Milan'ın birçok alanda Inter'e oranla daha başarılı olduğu dikkat çekiyor. Özellikle Avrupa kupalarında Inter'e oranla birçok kupayı müzesinde barındıran Milan, 7 kez Şampiyon Ligi'nde zafere ulaşarak bu alanda Real Madrid'in ardından ikinci sırada bulunuyor. 

Inter'in kurulmasının ardından 1950-51 sezonuna İtalya'da hiç kupa kazanamayan Milan, 1960'lı yıllarda 'Altın Çocuk' lakaplı Gianni Rivera ile tekrar kendine geldi.

O dönemde ise Inter'de Sandro Mazzola kahraman olarak gösteriliyordu. İki futbolcunun liderliğindeki takımların 'Madonnina'daki mücadeleleri daha geniş kitlelere yayılmaya devam ederken Milan'da başlayacak olan Fabio Capello rüzgarı tersine çevirecekti. 

1980'li yılların sonunda Arrigo Sacchi döneminde, Baresi, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Paolo Maldini ve Marco Van Basten ile Avrupa'ya damga vuran ve büyük kitleleri peşinden sürükleyen Milan, 1991 yılında ise Fabio Capello'ya emanet ediliyordu. 

Serie A'daki şampiyonluk sayısında Capello gelene kadar Milan'a üstünlük kuran Inter'de ise duraklama dönemi başlıyordu. 1990-2004 yılları arasında ülke, sadece Milan ve Torino kentinin takımı Juventus'u konuşuyordu.

Şike skandalının patlak vermesinin ardından Milan'da işler bir anda tersine dönüyor ve bu fırsatı iyi değerlendiren şehrin mavi tarafı, ülkede kazanılmadık kupa bırakmıyordu.  2012'ye geldiğimizde ise Inter'in içinde 18 lig şampiyonluğunun da bulunduğu 30 kupa zaferi yer alıyor. 7 kez İtalya Kupası'nı ve 5 kez de İtalya Süper Kupası'nı kazanan Inter, 2006-2010 yılları arasında da 5 kez ligde zirveyi kimseye bırakmadı ve Milan ile olan şampiyonluk sayısını eşitledi. Mavi siyahlı ekibin aynı zamanda üç UEFA Kupası, 2 İntercontinental Kupası bulunuyor.

Kaynak: TRT SPOR

Etiketler : İnterMilanSerie A
Sıradaki Haber
Manchester United FA Cup'ta havlu attı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz