Futbol

Ming Zhao: Yatırımcıyı zengin etme odaklı bir lig

19 Nisan 2021 Pazartesi 18:16 - Son Güncelleme 25 Temmuz 2022 Pazartesi 13:46  |  Kaynak : TRT SPOR

Bir dönem Premier League takımlarından Burnley’de Pazarlama Danışmanı olarak görev yapan Ming Zhao, TRT Spor’dan Doruk Tecimer'in sorularını yanıtladı.

12 takımla kurulan ve tüm spor kamuoyunun gündeminde olan Avrupa Süper Ligi hakkında Ming Zhao’nun görüşleri ve İngiliz medyasında tartışılan önemli konu başlıkları hakkındaki sözleri şu şekilde:

“Diğer sebeplere nazaran bu ligin kurulmasındaki en büyük motivasyonun ekonomik çıkarlar olduğunu düşünüyorum. Adı geçen kulüpler, çıkarlarını korumak için ABD tarzı dışa kapalı, yatırımcısını daha da zengin etmeye odaklı lig kurmayı planlıyorlar.

İngiltere Futbol Federasyonu ve Premier Lig, Avrupa Süper Ligi’ne şiddetle karşı çıkıyor ancak henüz yaptırım uygulayıp uygulamayacakları konusunda net bir karar vermediler.

Avrupa Süper Ligi’ne katılmayan 14 Premier League kulübü, “Big Six” olarak tabir edilen ve yeni kurulan lige katılacaklarını açıklayan Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal ve Tottenham’ı ligden men etme hakkına sahip değil. Olağan bir toplantıda 3’te 2 çoğunlukla karar alabilen kulüpler, bir takımı Premier Lig’in dışına itmek isterse 4’te 3 çoğunluğu yakalamak zorunda ve bu da 15 oya tekâmül ediyor. Dolayısıyla kulüpler, yaptırım kararı için İngiltere Futbol Federasyonu’nun hamlelerini beklemek zorunda.
Federasyon tarafından oluşturulacak herhangi bir yaptırımın da UEFA ve diğer ülkelerdeki muadilleri ile koordineli olarak uygulanacağını düşünüyorum.

Avrupa Süper Ligi’nde maçlar oynanmaya başlarsa, UEFA Şampiyonlar Ligi ve yerel liglerin değer kaybedeceğini düşünüyorum. Yerel ligler ticari çekiciliklerini kaybedecekler ve ekonomik olarak Avrupa Süper Ligi’nin oldukça gerisinde kalacaklar.

Bununla birlikte, Avrupa Süper Ligi’nin lojistik ve yasal zorluklar nedeniyle başlayacağına dair şüphelerim var. “UEFA ya da FIFA, tedarik sağlamazsa kalifiye hakemleri nereden temin edebilirler? Ya da Avrupa Birliği ivedi bir karar alırsa buna cevapları ne olur?” gibi soruların cevapları hala tartışma konusu. “ 

Sıradaki Haber
Bakan Kasapoğlu'ndan Avrupa Süper Ligi yorumu
Yükleniyor lütfen bekleyiniz