Detay

Monchi'den scouting ve transfer dersi: 6 ay izle, 6 ay analiz et!

02 Ekim 2020 Cuma 10:47 - Son Güncelleme 02 Ekim 2020 Cuma 10:42  |  Kaynak : TRT SPOR

Sevilla'nın efsaneleri arasına giren Sportif Direktörü Monchi, İspanyol ekibinin transfer sürecini anlattı. Telegraph'tan Jason Burt'a özel bir röportaj veren Monchi, oyuncu izleme ve transfer sürecine dair detaylı bilgiler verdi.

Monchi, "2000 yılında bu işe başladığımda spor yönetimine dair bir yapılanma yoktu. Sıfırdan başladık. Bugün insanların çalışmak istediği ve nasıl çalıştığımızı öğrenmek istediği bir yapıya sahibiz." diyerek geldikleri noktayı anlatıyor. 

İspanyol futbol adamı, spor yönetiminde ve özellikle transferdeki başarılarını ise kısa ve öz bir şekilde şöyle ifade ediyor:

"Hiç durmayız. Sürekli çalışırız. Ve bilgi... Her şeyin arkasındaki şey 'bilgi'dir."

İşte Monchi'nin Sevilla'daki transfer sürecini adım adım anlattığı o sözleri:

Hoca transferde isim söylemiyor

"Transferde iki ayak var. Biri scouting diğeri teknik direktör ile koordinasyon... Sevilla'da teknik direktör bize oyuncu ismi vermez. Bize istediği oyuncu profilini söyler, biz de onun üzerine çalışırız."

12 Scout, tüm ligleri 6 ay boyunca izliyor

"Yılı ikiye böleriz. Temmuz'dan Aralık'a kadar ilk bölüm oluşur. Bu ilk bölüme 'brüt izleme' deriz. Burada önemli olduğunu düşündüğümüz tüm turnuvaları ve şampiyonaları, oldukça geniş bir şekilde takip ederiz. Bu sayede veri tabanımıza mümkün olduğunca çok oyuncu ekleriz. Sevilla'nın 12 scoutının her birine belirli ligler atanır. Bu scoutlar her ay ideal 11 oyuncu belirler."

450 oyuncu, teknik ekip tarafından takip ediliyor 

"Aralık ayından sonra veritabanımızı açarız ve biriktirdiğimiz tüm farklı bilgileri gözden geçirirerek ikinci bölüme başlarız. Burada 'brüt' gözlemden 'net' gözleme geçmiş oluruz. Artık genel olarak maçları takip etmeyiz. Elimizde yaklaşık 400-450 oyuncu vardır ve 6-7 teknik adam onları takip etmeye başlar. Ocak ayına kadar bu takibi yaparız ve Mayıs'ta yeni bir seçim, yeni bir tarama yaparız."

Teknik direktöre gidecek 7 kişi belirleniyor

"Bu elemeden sonra elimizde hala her pozisyon için yaklaşık 15 farklı futbolcu olur. Bu da aşağı yukarı 150-160 isim yapar. Teknik direktörümüz ile oturur, konuşuruz: "Bayım, bu yıl neye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorsunuz?" Belki elimizde hocanın istediği pozisyonlar için 15'er oyuncu vardır. Ardından elimizdeki oyuncuları yeniden değerlendiririz: "Hangi oyuncuların karakteristik özellikleri hocanın ihtiyaçlarını karşılıyor?" Bu aşmadan sonra listeyi 7 oyuncuya indiririz ve bunları teknik direktöre sunarız."

Her aşamada ortak isim: Sportif direktör 

"Birçok farklı filtreden geçen oyunculardan birini teknik direktör beğenirse, onu transfer edip edemeyeceğimizi görmek için bir sonraki aşamaya geçeriz. Burada oyuncuları A, B, C, D, E şeklinde kategorilere ayırırız. Tahmin edeceğiniz gibi A en üst seviyede oyuncudur. Diğer kategoriler de aşağıya doğru gidiyor. Ben de tüm bu aşamalarda bilgileri alırım." 

Sıradaki Haber
İnfografik: Galatasaray, Avrupa'da 288. kez sahne alıyor
Yükleniyor lütfen bekleyiniz