Futbol

Paris Saint-Germain hegemonyası

08 Mayıs 2014 Perşembe 12:04 - Son Güncelleme 08 Mayıs 2014 Perşembe 12:12

PSG, üst üste ikinci olmak üzere tarihinin dördüncü zaferine ulaştı.

Fransa Birinci Futbol Ligi'nde (Ligue 1) bitime iki hafta kala şampiyonluğunu ilan eden Paris Saint-Germain, üst üste ikinci olmak üzere tarihinin dördüncü zaferine ulaştı.

Katarlı iş adamı Nasser El-Khelaifi tarafından satın alındıktan sonra yaptığı transferlerle büyük bir atılım gerçekleştiren ve Ligue 1'e ağırlığını koyan Paris Saint-Germain, iki sezondur şampiyonluğu kimseye bırakmadı.

İsveçli golcü Zlatan İbrahimovic önderliğinde Fransa liginin bir numaralı şampiyonluk adayı ve Avrupa'da kupa kovalayan bir takım haline gelen başkent ekibi, son iki sezonun yanı sıra daha önce 1986 ve 1994 yıllarında ligi zirvede bitirmeyi başarmıştı.

İlk kez evinde kaybetti

Paris Saint-Germain bu sezon Parc des Princes'te ilk kez kaybettiği karşılaşmanın ardından şampiyonluk ipini göğüsledi.

Ligin 36. haftasına kadar sahasındaki karşılaşmalarda 14 galibiyet, 3 beraberlik elde eden Paris ekibi, Rennes'e 2-1 kaybederek evindeki ilk yenilgisini almasına rağmen şampiyonluğun sahibi oldu. Paris Saint-Germain şampiyonluğunu ilan etmesine rağmen sezon sonuna doğru düşen motivasyonla birlikte ligin son iki haftasında 5 puan kaybetmesiyle dikkati çekti.

Bu sezon sahasındaki diğer mağlubiyetini Fransa Lig Kupası 10. turunda Montpellier'ye karşı 2-1'lik skorla alan Paris Saint-Germain, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finalde Chelsea'ye elenmesine karşın evinde hiç maç kaybetmedi.

29 maç sonra yine Rennes mağlubiyeti

Rennes, Paris Saint-Germain'in ligde sahasındaki 29 maçlık yenilmezlik serisine son verdi.

Geçen sezon 13. haftada Rennes karşısında 2-1'lik bir mağlubiyet alan başkent ekibi, o mücadeleden bu yana ligde sahasında yenilmiyordu. Bu sezon 36. haftada yine Rennes karşısında aynı skorla sahadan boynu büyük ayrılan Paris Saint-Germain, yaklaşık 18 ay sonra Parc des Princes'te 3 puan bıraktı.

En çok atan, en az yiyen takım

Başkent ekibi, Ligue 1'in en çok gol atan ve en az gol yiyen takımı olarak dikkati çekiyor.

Paris Saint-Germain, 36 hafta sonunda rakip filelere 77 gol gönderirken, bu gollerin büyük bir kısmı (41), Zlatan İbrahimovic ve Edinson Cavani'den geldi. İbrahimovic'in 25 golüne, Cavani 16 golle eşlik etti.

Ligdeki tüm karşılaşmalarda forma giyen İtalyan file bekçi Salvatore Sirigu, Paris ekibinin bu sezon en az gol yiyen (22) iki takımdan biri olmasında önemli rol oynadı. Paris Saint-Germain ile birlikte Nijeryalı Vincent Enyeama'nın kalesini koruduğu Lille de filelerinde 22 gol gördü.

Blanc ile 3. kupa başarısı

Sezon başında İtalyan Carlo Ancelotti'nin Real Madrid'in başına geçmesiyle Paris Saint-Germain'de teknik direktörlük koltuğuna oturan Fransız çalıştırıcı Laurent Blanc, takımını ligde mutlu sona taşıyarak 3. kupasını kazanmayı başardı.

Blanc yönetiminde, Bordeaux'yu 2-1 yenerek sezona Fransa Süper Kupası ile başlayan Paris Saint-Germain, Lig Kupası finalinde aynı skorla bu kez Olympique Lyon'u mağlup etti ve ikinci kupayı müzesine götürdü. Fransa Kupası'nda Montpellier'ye yenilerek havlu atan başkent ekibi, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ise çeyrek finalde Chelsea'ye 3-1 ve 0-2'lik skorlarla elenmekten kurtulamadı.

Olympique Marsilya ve Saint-Etienne başı çekiyor

Ligue 1'de geride kalan yıllarda en fazla şampiyonluğa ulaşan takımlar onar kez ile Olympique Marsilya ve Saint-Etienne oldu.

Olympique Marsilya son şampiyonluğunu 2010'da yaşarken, Saint-Etienne 1981'den bu yana 33 yıldır şampiyonluk özlemi çekiyor. Bu iki takımı 8 şampiyonlukla Nantes, yedişer şampiyonlukla Monaco ve Olympique Lyon ile altışar şampiyonluğa sahip Reims ve Bordeaux takip ediyor.

Sıradaki Haber
Fransa'da şampiyon belli oldu
Yükleniyor lütfen bekleyiniz