Futbol

Şampiyonluğa hasret tek başkent

11 Mart 2014 Salı 11:51 - Son Güncelleme 11 Mart 2014 Salı 11:58

Avrupa futbolunda, başkentler arasında şampiyon çıkaramayan tek ülke, Türkiye.

Avrupa'nın 5 büyük liginde (Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya) başkent takımlarının tamamının müzesinde şampiyonluk kupası yer alıyor. Büyük liglerin yanı sıra Portekiz, Rusya, Hollanda, Ukrayna, Avusturya, İsviçre, İsveç, Finlandiya, Norveç, Danimarka, Belçika, Belarus, Hırvatistan, Sırbistan, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, İskoçya, Bulgaristan, Slovenya, Slovakya, İrlanda Cumhuriyeti, Kuzey İrlanda, Arnavutluk, Litvanya, Letonya, Estonya, Romanya, Makedonya, Malta, Macaristan, Polonya, Moldova, İzlanda, Lüksemburg, Karadağ ve Yunanistan gibi ülkelerde de başkent ekiplerinin şampiyonluğu bulunuyor.

Avrupa futbolunda durum böyleyken, Türkiye'de ise başkent Ankara'nın şampiyonluk özlemi sürüyor.

Başkent futbolunda İspanya zirvede
Avrupa'nın 5 büyük liginde en fazla şampiyonluk yaşayan başkent şehri, İspanya'da bulunuyor.

İspanya'nın başkenti Madrid, Real Madrid ve Atletico Madrid kulüplerinin elde ettiği toplam 41 şampiyonlukla, Avrupa'nın büyük liglerinde başı çekiyor. Bunda dünya futbolunun en güçlü takımlarından Real Madrid'in payı büyük.

La Liga'da 32 kez zafere ulaşan Real Madrid ve 9 şampiyonluk yaşayan Atletico Madrid, büyük futbol ülkelerindeki başkent taraftarlarını en fazla sevindiren takımlar konumunda.

Avrupa'nın diğer büyük ligleri
İngiltere Premier Lig'de başkent Londra takımları, toplam 19 şampiyonluğa sahip.

Arsenal'ın 13 kez ipi göğüslediği Premier Lig'de, diğer Londra temsilcilerinden Chelsea 4, Tottenham ise 2 şampiyonluk yaşadı.

Londra'nın ardından Fransa'da 14 kez şampiyonluk sevinci yaşanan başkent Paris'te, bu onura 7 farklı takım ulaştı. Son olarak geçen sezon 3. şampiyonluğunu elde eden Paris Saint-Germain'in yanı sıra Fransa futbolunun ilk kulüplerinden Standard Athletic Club 5 kez, RCF Paris 2 defa, Club Français, Gallia Club Paris, CA Paris ve Stade Français birer kez kupayı müzesine götürdü.

Fransa'nın ardından Almanya'nın başkenti Berlin ve İtalya'nın başkenti Roma futbol takımları 5'er kez şampiyon oldu. İtalya'nın "küs kardeşleri" Roma'nın 3 şampiyonluğuna, Lazio 2 şampiyonlukla eşlik etti. Almanya'da Hertha Berlin, 1930'ların başında, Viktoria 89 Berlin 1900'lü yılların başında ligde 2 kez zirvede yer alırken, Blau Weiss 1890 Berlin'in tek şampiyonluğu bulunuyor.

Üst düzey liglerde durum
Avrupa'nın 5 büyük liginin dışında Portekiz, Rusya, Hollanda, Ukrayna, Avusturya, İsviçre ve Yunanistan'da da başkent takımlarının müzelerinde şampiyonluk kupası yer alıyor.

Bu ligler arasında Avusturya'nın başkenti Viyana takımları, Rapid Wien (32), Austria Wien (24), Admira Wien (8), First Vienna (6), Wiener Sport-Club (3), Wiener AF, Wiener AC, Hakoah Wien, Wacker Wien ve Floridsdorfer (1) toplam 78 şampiyonlukla rakiplerini ekarte etti.

Avusturya'ya en yakın ülke Yunanistan oldu. Başkent Atina takımları, Olympiakos (40), Panathinaikos (20), AEK (11) toplam 71 şampiyonluk elde etti.

Başkent halkını en fazla sevindiren ülkelerden biri de Portekiz. Lizbon kulüplerinin ülkenin diğer büyük takımı Porto ile girdiği şampiyonluk yarışı göze çarpıyor. Başkent ekibi Benfica, 32 şampiyonlukla 27 şampiyonluğu bulunan Porto'nun önünde yer alıyor. Diğer bir Lizbon takımı Sporting 22 şampiyonlukla rakiplerini takip ediyor. Portekiz'de başkentin diğer takımları Belenenses ve Atletico Club de Portugal'ın ise birer şampiyonluğu bulunuyor.

Rusya'nın başkenti Moskova kulüplerinin tarihinde 48 şampiyonluk söz konusu. Rusya'da Spartak Moskova 21, Dinamo Moskova 11, CSKA Moskova 11, Torpedo Moskova 3 ve Lokomotiv Moskova 2 kez şampiyonluğa ulaştı.

Hollanda'da başkent Amsterdam takımları 39 şampiyonluğa sahip. Dünya futboluna kazandırdığı yıldızlarla dikkati çeken Hollanda'da Ajax'ın 32 şampiyonluğunun yanı sıra RAP (5), DWS ve Volewijekers (1) şampiyonluk yaşayan diğer takımlar.

Ukrayna futbolunun başkent temsilcisi Dinamo Kiev 13 kez şampiyonluk ipini göğüslerken, İsviçre'nin başkenti Bern ekipleri Young Boys (11) ve Biel-Bienne (1) toplam 12 defa şampiyonluk sevinci yaşadı.

Ankara'nın şampiyonluk özlemi
Avrupa liglerinin aksine Türk futbolunda başkent şehrinin şampiyonluk özlemi devam ediyor.

Süper Lig'de İstanbul şehrinin büyük hakimiyeti göze çarpıyor. Galatasaray (19), Fenerbahçe (18) ve Beşiktaş (13), 1959 yılından itibaren oynanmaya başlayan Süper Lig tarihinde toplam 50 şampiyonlukla başı çekiyor. Ankara takımlarının mutlu sona ulaşamadığı Süper Lig'de Trabzonspor'un 6, Bursaspor'un ise 1 şampiyonluğu bulunuyor.

(Not: Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, 9 Mayıs 2002 tarihinde yaptığı toplantısında, Beşiktaş Kulübü'nün 1956-57 ve 1957-58 sezonlarına ilişkin şampiyonluklarının onaylanması talebini yerinde ve haklı görerek, 1959'da başlayan Birinci Lig öncesi bu 2 şampiyonluğun Türkiye şampiyonluğu olarak Futbol Federasyonu kayıtlarına tescil edilmesini karara bağlamıştı. Bu iki şampiyonluk değerlendirmeye alınmıştır.)

Sıradaki Haber
Deportivo Riera'dan cevap bekliyor
Yükleniyor lütfen bekleyiniz