Futbol

Schalke'de neler oluyor?

21 Şubat 2019 Perşembe 09:50 - Son Güncelleme 21 Şubat 2019 Perşembe 11:50

Geçtiğimiz sezon Bundesliga'yı ikinci sırada bitiren Schalke, bu sezon ise alt sıralardan kurtulma mücadelesi veriyor. Takım bu hale nasıl geldi? Hata kimde?

Schalke, Alman futbolunun en köklü kulüplerinden biri. 7 Almanya şampiyonluğu bulunan kulüp, 1957-58 sezonundan beri zaferi yakalayamasa da her zaman Bundesliga'da üst sıralarda mücadele etti. 

Geçtiğimiz sezonu Bundesliga'da ikinci sırada tamamlayıp Şampiyonlar Ligi'ne adım atarak son yılların en başarılı dönemlerinden birini geçiren Schalke bu sezon ise alt sıralardan kurtulmak için mücadele ediyor. 

Şampiyonlar Ligi'nde Galatasaray'ın da bulunduğu gruptan ikinci olarak çıkan mavi beyazlılar, bir üst turda Manchester City ile eşleşti. Tur atlaması oldukça zor gözüken Alman ekip, ligde 22 hafta sonunda topladığı 23 puanla 14. sırada ve tehlikeli bölgeye çok yakın. 

Peki ne oldu da Schalke'de işler bir yılda tersine döndü? 

Tarık Üstün: Kadrodaki tercih hataları ve aşırı özgüven

TRT Spor'da Almanya'dan Futbol programının yorumcusu Tarık Üstün'e göre geçen sezonki büyük performanstan sonra bu sezon daha iyi olmasını beklenen Schalke’deki düşüşün en öne çıkan sebebi 
Almanya’nın 'prens' teknik direktörlerinden Tedesco’nun sezon başındaki kadro mühendisliğindeki tercih hataları ve kendine duyduğu “aşırı” özgüven.

"Özellikle defans bölgesinde kuramadığı istikrarlı yapı çok zarar verdi takıma. Hemen her hafta değişik isimlerle kurduğu defans bölgesi ve hemen her hafta başka formasyonlarla sahaya çıkması istikrarsızlığı da beraberinde getirdi. Ön bölgede ise sezonda ortalama 15:20 gol atabilecek oyuncu olmaması. Ya da başka bir tabirle o bölgede oynayan oyuncuların bu performansa ulaşamaması.Çok önemli etkenlerden biri de bu bölgedeki oyuncuların sık ve uzun süreli sakatlıkları da belirleyici oldu" yorumunu yapan Üstün'e göre genç teknik adamın 'aşırı' özgüveni de bu kötü gidişatta rol aldı:  

"Tedesco’nun çok yenilikçi, cesur, gündemi yakından takip eden gençlere çok fırsat veren bir teknik direktör oldğunu biliyoruz ama bir taraftan da aşırı özgüveni takıma zarar vermedi değil. 'Her oyuncuyla her formasyonu çok rahat oynarım' sevdası, takımı istikrarsız bir havaya soktu. Teknik olarak da ,özellikle defansın ortasında oynayan oyuncuların yetersizliği ve bu bölgede ideal yapının oluşturulamaması, bunun yanı sıra forvet bölgesindeki oyuncuların skora etkilerinin geride kalması ve uzun süreli sakatlıkları da bu düşüşün ana sebepleri olarak görüyorum"



Özkök: Goretzka'nın gidişi etkili bir silahın kaybı oldu

Alman futbolunu yakından takip eden gazeteci Hüseyin Özkök'e göre ise bu sezonki en büyük sorun uyumun yakalanaması: 

"Bu sezon teknik direktör Tedesco kadroyu daha da güçlendirmesine karşın geçen sezonki uyumu yakalayamadı. Goretzka'nın gidişi de etkili bir silahın kaybı oldu. Elinde çok sayıda forvet olmasına karşın yaşanan gol kısırlığı ve sakatlıklar kötü sonuçları beraberinde getirdi. Ayrıca savunma da geçen sezonki uyumu yakalayamadı"

Schalke'de teknik direktör Domenico Tedesco sadece 33 yaşında. İlk Bundesliga deneyimini Schalke'de yaşayan İtalyan asıllı teknik adam, ilk yılında Schalke'ye büyük bir başarı yaşatarak takımı ikinci sıraya kadar taşıdı, takım Şampiyonlar Ligi'nde gruptan da çıktı ama ligdeki performans bu sene beklenildiği gibi gitmiyor. 

Gelenler gidenleri arattı

Schalke, geçen sezonki başarısında büyük payı olan Leon Goretzka'yı hem de bedelsiz olarak Bayern Münih'e gönderdi. Benedict Howedes Lokomotiv Moskova'ya imza atarken Naldo da Monaco'nun yolunu tuttu. Kehrer PSG'ye, Max Meyer de Crystal Palace'a imza attı. Bu futbolcuların takımdan gitmesi kadronun yapısını ve uyumunu büyük ölçüde bozdu. 

Gelen futbolcular ise bekleneni veremedi. 



Ahmed Kutucu Schalke'nin yeni yıldız adayı 

Gelsenkirschen'in bir işçi bölgesi olmasından dolayı Türk nüfusunun da yoğun olduğu şehir, takımları Schalke'ye birçok Türk futbolcu da verdi. Mesut Özil'i dünya futboluna sunan Schalke'de Hamit Altıntop, Halil Altıntop gibi gurbetçi oyuncular forma giyerken Hami Mandıralı da bir dönem bu kulüpte top koşturdu. 

Schalke'nin kadrosunda şu an iki Türk futbolcu bulunuyor ve ikisi de 11'de kendine yer edindi: Suat Serdar ve Ahmed Kutucu. 

Özellikle 18 yaşındaki Ahmed Kutucu, Özil, Manuel Neuer, Leroy Sane gibi isimleri dünya futboluna sunan Schalke'nin altyapısının son yıllardaki en büyük yeteneği olarak gösteriliyor. Forvet mevkiinde oynayan Kutucu, gücü, bitirici özelliği ve driplingleriyle öne çıkıyor. 

Bu sezon kötü bir performans sergileyen Schalke'de taraftarı en çok Kutucu heyecanlandırıyor. 

Kaynak: TRT SPOR

Sıradaki Haber
"İlk maçtaki skor avantajı önemli değil"
Yükleniyor lütfen bekleyiniz