Futbol

Son yıllara damga vuran 'Sambacılar'

25 Mart 2015 Çarşamba 13:06 - Son Güncelleme 25 Mart 2015 Çarşamba 13:18

Brezilya, yıllar boyunca dünya futboluna kazandırdığı yıldızlarla dikkati çekti.

"Futbolun anavatanı" Brezilya'da, günümüzün en gözde sporu samba, karnaval ve sahil kültürünün birleştiremediği insanları bir araya getirerek yıldız isimlerin yetiştirilmesinin yanı sıra sosyal bölünmelerin dahi ötesine geçti.

Brezilya'da yetişerek adları dünyanın büyük kulüpleriyle özdeşleşen yıldızlar, futbola ilk adımlarını, ülke futbol kültürünün başlangıç noktası favelalar ve kumsallarda attı.

"Sambacılar" lakaplı Brezilya Milli Takımı ise ülke futbolunun yetiştirdiği yıldızlar sayesinde yıllar boyunca göze hoş gelen estetik futbol tarzıyla akıllarda yer etti.

Brezilya futbolunun unutulmazları

Brezilya'nın yetiştirdiği yıldız futbolcular arasında Pele, Ronaldo, Rivaldo, Romario ve Jairzinho gibi isimler ön plana çıkıyor.

Milli takım ile üç Dünya Kupası zaferi yaşayan Pele, kimilerine göre dünya futbolunun en iyisi olarak gösteriliyor.

En iyi forvet oyuncularından sayılan ve Avrupa'nın önde gelen kulüpleri Barcelona, Real Madrid, Inter ve Milan'da forma giyen Ronaldo, gol krallıkları ve şampiyonluklarla dolu kariyerinde iki Dünya Kupası zaferi de bulunduruyor.

Barcelona'da sergilediği performansla yıldızlaşan ve attığı estetik gollerle akıllara kazınan Rivaldo, Brezilya'nın yetiştirdiği unutulmaz futbolculardan biri olarak göze çarpıyor.

Kariyerinde binden fazla gol atma başarısı gösteren Romario, futbol dünyasının en golcü isimleri arasında yer alıyor.

Oynadığı 60'lı ve 70'li yıllarda hızı ve tekniğiyle savunmacıların korkulu rüyası haline gelen Jairzinho ise kariyerinin büyük kısmını ülkesinde geçirmesine rağmen tarihin en iyi takımları arasında gösterilen 1970 FIFA Dünya Kupası'nı kazanan Brezilya Milli Takımı'nda sergilediği unutulmaz performansla hatırlanıyor.

Garrincha, Aldair, Carlos Alberto, Socrates, Didi, Zico, Roberto Carlos ve Cafu başta olmak üzere birçok üst düzey oyuncu, Brezilya'nın dünya futbolu vitrinine sunduğu isimler arasında bulunuyor.

Son yıllara damga vuranlar

Ronaldinho, Kaka, Neymar, Robinho ve Juninho, Brezilya'nın son yıllarda dünya futboluna kazandırdığı önemli isimler olarak göze çarpıyor.

Oynadığı futbolla izleyenleri kendine hayran bırakan Ronaldinho, Brezilya'nın son dönemde yetiştirdiği yıldız kategorisindeki oyuncuların başında geliyor. Barcelona'da oynadığı dönemde kariyerinin zirvesine çıkan Ronaldinho, kariyerine Meksika'da devam ediyor.

Real Madrid, Manchester City ve Milan gibi kulüplerde oynamasına karşın beklenen performansın bir adım uzağında kalan Robinho, futbol hayatını ülkesinde sürdürüyor.

Milan ve Real Madrid'de büyük başarılar yakaladıktan sonra Robinho gibi keskin bir düşüş yaşayan Kaka ise ABD'nin yolunu tutan futbolcular arasında bulunuyor.

Ülkenin son dönemde yetiştirdiği en büyük yıldız olarak görülen Barcelonalı Neymar ise Brezilya futbolunun bel bağladığı isimler arasında yer alıyor.

Fransız ekibi Olympique Lyon'un ligde üst üste yaşadığı 7 şampiyonlukta büyük pay sahibi olan ve futbolu ülkesinde bırakan Juninho ise bu isimlerin "kıvrak" oyununun aksine sert şutlarıyla futbolseverlerin aklında yer ediyor.

Yolu Türkiye'den geçenler

Brezilya futbolunun yetiştirdiği Zico, Alex, Roberto Carlos, Claudio Taffarel ve Mario Jardel gibi bazı önemli isimler, yolu Türk futbolundan geçenler arasında bulunuyor.

Futbolculuk döneminde "Beyaz Pele" olarak adlandırılan Zico, teknik adamlık kariyerinde 2 yıl boyunca Fenerbahçe'yi çalıştırdı.

Alex de Souza, Fenerbahçe'de sergilediği performansla sarı-lacivertlilerin unutulmaz kaptanları arasına girdi.

Kariyeri boyunca büyük başarılara imza atan Roberto Carlos, futbolculuk döneminde Fenerbahçe formasıyla adım attığı Türkiye kariyerine, daha sonra Medicana Sivasspor'da teknik direktör olarak devam etti. Roberto Carlos, sezon ortasında Sivas ekibinden ayrılsa da Türkiye'de kalarak bu kez Akhisar Belediyespor'un başına geçti.

Türkiye'de forma giyen en iyi kalecilerden biri olarak gösterilen Claudio Taffarel, Türk futbolunun Avrupa'da yakaladığı en büyük başarı olan UEFA Kupası zaferi zamanında Galatasaray'ın kalesini başarıyla korudu.

Sarı-kırmızılılarda top koşturan Mario Jardel ise Türk futbolunun tanık olduğu en iyi golcüler arasında yer aldı.

Sıradaki Haber
Halis Özkahya'ya önemli görev!
Yükleniyor lütfen bekleyiniz