Futbol

Unutulmaz eldivenler

04 Mart 2015 Çarşamba 11:06 - Son Güncelleme 04 Mart 2015 Çarşamba 11:27

Futbol tarihine adını yazdıran birçok unutulmaz eldiven bulunuyor.

Yeşil sahalarda yaptığı kurtarışlarla takımına kupalar kazandıran, adını altın harflerle futbol tarihine yazdıran birçok unutulmaz eldiven bulunuyor.

Karşılaşmalarda yaptıkları kurtarışlarla, hatta attıkları gollerle tarihe iz bırakan yıldız eldivenler arasında 20. yüzyılın en iyi kalecisi olarak gösterilen Rus Lev Yaşin, kaleciliğe akrobatik hareketler getiren "çılgın" lakaplı Kolombiyalı Rene Higuita ve 42 yaşına kadar üst düzey takımlarda kalesini korumaya devam eden İtalyan Dino Zoff gibi isimler yer alıyor.

Faal futbol hayatına devam etmesine rağmen adını şimdiden "unutulmazlar" arasına yazdıran emektar file bekçisi Gianluigi Buffon, Iker Casillas ve son yılların en başarılı eldivenlerinden Manuel Neuer, özellikle milli düzeyde takımlarına kazandırdıkları başarılarla öne çıkıyor.

İtalya Milli Takımı, Buffon ile 2006'da, İspanya Casillas ile 2010'da, Almanya ile ise Neuer ile 2014'te FIFA Dünya Kupası'nı kaldırma başarısını gösterdi.

Tarihe ve bugünün futboluna damga vuran eldivenler arasında öne çıkanlar şöyle:

Manuel Neuer

Andreas Köpke, Oliver Kahn gibi önemli kalecilerin forma giydiği Bayern Münih'in yeni yıldızlarından Manuel Neuer, 28 yaşında olmasına rağmen gösterdiği başarılı performansıyla adından söz ettiriyor.

Schalke 04'ten 2011'de 27,5 milyon avro bonservis bedeli karşılığında Bavyera temsilcisine geçen Neuer, 55 kez formasını giydiği Almanya Milli Takımı ile 2014 FIFA Dünya Kupası'nda mutlu sona ulaşırken, turnuvanın "Altın Eldiven"i seçildi.

Gol pozisyonlarında kalesinde doğru yeri tutması, oyunu iyi kurması ve hızlı refleksleriyle dönemin en formda kalecisi olarak gösterilen Neuer, Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS) tarafından 2013 ve 2014'te en iyi kaleci ödülünü almıştı. Alman file bekçisi, Real Madridli Cristiano Ronaldo'nun kazandığı 2014 FIFA Altın Top Ödülü'nde ise son 3 oyuncu arasına kalarak dikkati çekmişti.

Iker Casillas

Real Madrid ve İspanya'nın kaptanlığını yapmaya devam eden ve Avrupa'da "Yılın Futbolcusu" ödülüne iki kez aday olan İspanyol file bekçisi, IFFHS tarafından 2000'li yılların en iyi kalecileri sıralamasında bir oy farkla Buffon'un ardından ikinci sırada yer alıyor.

İspanya Milli Takımı ile Euro 2008 ve 2012'de şampiyonluk yaşayan, 2010 Dünya Kupası'nı kaldıran 33 yaşındaki Casillas, aynı yıl Yaşin ve Asturias Spor Prensi Ödülü'ne de layık görüldü. UEFA Yılın Takımı kadrosuna 6 kez seçilen Casillas, İspanya Milli Takımı'nın formasını 160 kez terleterek en çok forma giyen milli oyuncu olmayı da başardı.

Gianluigi Buffon

Faal futbol hayatına Juventus formasıyla devam eden ve IFFHS tarafından 4 kez yılın kalecisi seçilen Buffon, 2000'li yılların en iyi kalecileri listesinde ilk sırada gösteriliyor.

Parma'dan Juventus'a 54 milyon avro karşılığında yaptığı transferle en yüksek bonservis bedelinin ödendiği kaleci unvanını kazanan İtalyan eldiven, Brezilyalı efsane futbolcu Pele'nin açıkladığı yaşayan en iyi 125 oyuncu listesinde de yer alıyor. İtalya'da defalarca yılın kalecisi seçilen ve ülkesinin 2006'da kazandığı Dünya Kupası'nın ardından aynı yıl Yaşin Ödülü'nü kazanan tecrübeli eldiven, 2003'te UEFA Yılın Oyuncusu Ödülü'nü alan tek kaleci unvanını taşıyor. 37 yaşına gelmesine rağmen Juventus'un son yıllarda Serie A'da gösterdiği başarıda büyük pay sahibi olan Buffon, birçok futbol otoritesine göre tüm zamanların en iyi 3 kalecisi arasında niteleniyor.

Oliver Kahn

Hızlı refleksleri, kalesinde çok iyi yer tutması ve liderlik ruhuyla hem Almanya'ya hem de uzun yıllar formasını giydiği Bayern Münih'e birçok başarı kazandıran Kahn, kariyerinde 8 Bundesliga şampiyonluğu, 6 Almanya Kupası, 1996 UEFA Kupası, 2001 UEFA Şampiyonlar Ligi ve Kıtalararası Kupa (2001) şampiyonluğu yaşadı.

Alman futbolunun yetiştirdiği en başarılı kaleciler arasında gösterilen Kahn, üst üste 4 kez Avrupa'nın, 3 kez dünyanın en iyi kalecisi, 2 kez de Almanya'da yılın oyuncusu seçildi. Futbol kariyerini 2008'de sonlandıran başarılı file bekçisi, 2002 Dünya Kupası'nın en iyi oyuncusu unvanına layık görüldü ve Yaşin Ödülü'nü kazandı.

Rene Higuita

Futbol literatürüne "akrep vuruşu" kavramını sokan Kolombiyalı kaleci, uzun saçları ve ilginç imajıyla yeşil uzun dönem sahaların en popüler isimleri arasında gösterildi. Kolombiya'nın 1990 Dünya Kupası'nda yaptığı kurtarışlarla dikkati çeken Higuita, adını en çok 1995 yılında Londra Wembley Stadyumu'ndaki İngiltere-Kolombiya maçında topu "akrep vuruşu" ile kurtarmasıyla duyurdu.

Kolombiyalı kaleci, maçlarda kalesini sık sık terk etmesi ve tahmin edilemez tavırları nedeniyle ülkesinde "El Loko" (çılgın) lakabıyla anılırken, futbol yaşamını 2010 yılına kadar sürdürdü. Golcü kimliğiyle de bilinen Higuita, attığı 41 golle tüm zamanların en çok fileleri havalandıran 4. kalecisi unvanının sahibi oldu.

Peter Schmeichel

IFFHS tarafından 1992 ve 1993'te "Dünyanın En İyi Kalecisi" seçilen Danimarkalı file bekçisi, FIFA'nın yaşayan 125 en iyi futbolcu listesinde de yer alıyor. Manchester United'a sadece 60 bin sterline transfer olan ve Sir Alex Ferguson'un "tarihin en kelepir transferi" olarak nitelediği Danimarkalı kaleci, "Kırmızı Şeytanlar"da gösterdiği performansla 1990'lı yılların efsane eldivenleri arasına adını yazdırdı.

Schmeichel, Danimarka'nın 1992'de Avrupa Futbol Şampiyonası'nı kazanmasında yaptığı kurtarışlarla büyük katkı sağlarken, "Kırmızı Şeytanlar"ın 1999'da UEFA Şampiyonlar Ligi Kupası, lig şampiyonluğu ve İngiltere Kupası'nı kaldırarak "Üçler Kulübü"ne katılmasında da önemli rol üstlendi. Danimarkalı kaleci, kariyerinde 3 Avrupa ve bir Dünya Kupası'na katılma başarısı da gösterdi.

Jose Luis Chilavert

Yüksek tekniği nedeniyle çok isabetli frikik ve penaltı kullanabilen Chilavert, attığı 62 golle Brezilyalı kaleci Rogerio Ceni'nin ardından tarihin en golcü file bekçisi olmasının yanı sıra "hat-trick" yapan tek kaleci olarak öne çıkıyor.

Paraguaylı kaleci, kurtarışlarıyla formasını giydiği takımlara güven vermesinin yanı sıra kaydettiği kritik gollerle de birçok maçın kazanılmasını sağlayarak 1980'li ve 1990'lı yıllara damgasını vurmuştu. IFFHS tarafından 3 kez dünyanın en iyi kalecisi seçilen başarılı file bekçisi, Türkiye'nin dünya 3'üncüsü olduğu 2002 Dünya Kupası eleme turlarında Paraguay adına 4 gol kaydetmeyi başarmıştı. Kulüp kariyerinde Arjantin, İspanya ve Fransa gibi ülkelerin liglerinde oynayan Latin Amerikalı kaleci, 74 kez milli olmuş ve uluslararası arenada 8 gol atmıştı.

Dino Zoff

İtalya'nın Batı Almanya'yı 3-1 yenerek İspanya'da düzenlenen 1982 Dünya Kupası finalini kazanmasında performansıyla öne çıkan Zoff, 40 yaşındayken kaleciliğini ve kaptanlığını yaptığı milli takımıyla tarihin en yaşlı "Dünya Kupası Şampiyonu" file bekçisi unvanına ulaştı.

Kalecilik kariyerine 42 yaşına kadar devam eden İtalyan eldiven, IFFHS tarafından 20. yüzyılın en iyi 3. kalecisi olarak gösterildi. 1970'li yıllara damgasını Zoff, uluslararası turnuvalarda bin 142 dakika gol yemeyerek ayrı bir rekorun daha sahibi oldu. İtalya Ligi'nde 600'ün üzerinde maça çıkan Zoff, 1983'te futbolu bıraktıktan sonra birçok kulüpte ve İtalya Milli Takımı'nda teknik direktörlük görevine getirildi.

Gordon Banks

İngiltere Milli Takımı'nın 1966 Dünya Kupası'nı kazanmasında kurtarışlarıyla büyük katkı sağlayan Banks, 15 yıllık futbolculuk kariyerinde 628 maçta görev almış, Chesterfield, Leicester City, Stoke City, Cleveland Stokers, Hellenic, Fort Lauderdale Strikers ve St Patrick's Athletic gibi takımların kalesini korumuştu.

Mükemmel refleksleriyle dikkati çeken ve 6 kez FIFA'nın en iyi kaleci ödülüne layık görülen Banks, IFFHS tarafından 20. yüzyılın en iyi 2. kalecisi seçildi. İngiltere'de düzenlenen Futbol Yazarları Derneği Yılın Futbolcusu Ödülü'nü de kazanan İngiliz file bekçisi, 1972 yılında geçirdiği trafik kazasının ardından görme yetisini büyük oranda kaybederek 34 yaşında kariyerine nokta koymak zorunda kaldı.

Lev Yaşin

Lev Yaşin, 1950 ile 1970 yıllarında gösterdiği performansla kalecilik tarihinde çığır açan isimler arasında yer aldı. Kulüp kariyerinde sadece Dinamo Moskova forması giyen Yaşin, kale çizgisinin etrafından çıkmaya cesaret edemeyen diğer file bekçilerinin aksine yaptığı yerinde çıkışlarla döneminin kalecilik anlayışını değiştirmişti.

Atletik vücudu ve refleksleriyle bilinen Rus kaleci, IFFHS tarafından 20. yüzyılın en iyi kalecisi olarak gösterildi. Yaşin, kariyeri boyunca 150 penaltı kurtararak kırılması zor bir rekora da imza attı. Sovyetler Birliği formasını 78 kez giyen, ülkesinin 1956 Yaz Olimpiyatları ve 1960 Avrupa Uluslar Kupası'nı kazanmasında önemli rol oynayan Yaşin'i onurlandıran FIFA, Dünya Kupası'nın en iyi kaleci kategorisindeki ödülü onun adıyla vermeye devam ediyor. Rus kaleci 20 Mart 1990'da 60 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.

AA

Sıradaki Haber
Güney Amerika'da dev maç
Yükleniyor lütfen bekleyiniz