Futbol

Ve "Çizme"de hasret bitiyor

21 Ağustos 2015 Cuma 11:28 - Son Güncelleme 21 Ağustos 2015 Cuma 11:41

Serie A'da 20 takımın 38 hafta sürecek mücadelesi başlıyor.

İtalya Birinci Futbol Ligi'nde (Serie A) yer alan 20 takımın 38 hafta sürecek 2015-2016 sezonundaki mücadelesi 22 Ağustos Cumartesi günü başlayacak.

Temeli 1898 yılında atılan, 1929 yılında ise bugünkü formatını alan Avrupa futbolunun önde gelen liglerinden İtalya Serie A'da yeni sezona, başkent ekiplerinin peş peşe oynayacağı lig karşılaşmalarıyla giriş yapılacak. 22 Ağustos Cumartesi günü oynanacak Verona-Roma ve Lazio-Bologna maçlarının ardından ligin ilk haftası pazar günü yapılacak müsabakalarla tamamlanacak.

Serie A'da mücadele etme hakkına sahip 20 takımın, 38 haftalık lig maratonunda devre arası, her zamanki gibi 17. hafta maçlarının denk geldiği Noel Bayramı döneminde olacak. Ligde ikinci yarı, 6 Ocak 2016'da oynanacak 18. hafta maçlarıyla başlayacak ve sezon 15 Mayıs 2016'daki 38. hafta karşılaşmalarıyla son bulacak.

Yeni sezonda, 6 Eylül, 11 Ekim ve 15 Kasım'da milli takımların maç dönemi olması sebebiyle lig karşılaşmalarına birer hafta ara verilecek. Buna karşılık, 23 Eylül, 28 Ekim, 6 Ocak 2016, 3 Şubat ve 20 Nisan 2016 tarihlerindeki 5 lig haftası ise hafta içine denk gelen günlerde oynanacak.

Derbiler ve önemli maçlar

Ligde yeni sezonda ilk büyük ve önemli maç 2. haftada geçen sezon şampiyonluk için mücadele eden Roma ile Juventus arasında yapılacak.

2015-2016 sezonunun ilk derbisi ise üçüncü haftada Milano kentinde Inter ile Milan arasında oynanacak.

"Çizme"nin merakla beklenen karşılaşmalarından Roma ile Lazio arasındaki başkent derbisi ise 12. haftada gerçekleşecek.

"İtalya Derbisi" ismiyle anılan Inter ile Juventus arasındaki mücadele de 8. haftada oynanacak. 13. hafta ise Juventus'un bir başka büyük rakibi Milan ile karşılaşmasına sahne olacak.

Favoriler ve transferleri

Serie A'da en son 1931-1935 yıllarında üst üste 5 kez şampiyon olan toplamda ise 31 şampiyonlukla bu başarıyı İtalya'da en çok yaşayan takım konumundaki Juventus, bu sezon da ipi göğüsleyerek peş peşe 5. şampiyonlukla tarihi rekorunu egale etmenin peşinde.

Transfer döneminde; Tevez, Pirlo, Ogbonna ve Vidal gibi önemli oyuncularını kaybeden Juventus, kadrosunda nispeten sınırlı bir revizyona giderek, Mandzukic, Khedira, Dybala, Buchel ve son olarak da Alex Sandro'yu renklerine bağladı. Oturmuş takımı ve son yaptığı transferlerle, teknik direktör Massimiliano Allegri yönetimindeki Juventus, bu sezon da şampiyonluğun en güçlü adaylarından.

Ligde geçen sezon Juventus ile şampiyonluk mücadelesine giren ancak son haftalarda yarıştan kopan Roma ise transfer döneminde aksayan yerlerini takviye etmeye çalıştı. Falque, Gyömber, Rudiger, Salah, Gerson ve Dzeko gibi isimlerle yeni sezona girecek teknik direktör Rudi Garcia idaresindeki Roma'da hedef ipi göğüslemek. Kendisinden çok şey beklenen ancak geçen yıl şanssız şekilde geçirdiği sakatlıklar sebebiyle fazla forma giyemeyen milli oyuncu Salih Uçan da bu yıl daha fazla sarı-kırmızılı formayı giymeye çalışacak.

Serie A'da 2010-2011 sezonunda elde ettiği şampiyonluktan sonra son yıllarda düşüşe geçen ve bu yıl Avrupa kupalarına dahi gitme hakkı kazanamayan Milan, hem kulüp yönetiminde hem de kulübede bir kısım radikal değişikliklere gitti. Haziran ayında Taylandlı milyarder iş adamı Bee Taechaubol'ün kulübün yüzde 48'lik hissesini satın almasıyla zirveye oynayacak bir takım yaratma hedefiyle transferde kesenin ağzını açan Milan, teknik direktörlüğe Sırp Sinisa Mihajlovic'i getirdi. Kırmızı-siyahlılar, transferde de Bacca, Luiz Adriano, Matri, Nocerino ve Romagnoli gibi oyuncuları kadrosuna katarak bu sezon zirveye oynama niyetinde olduğunu ortaya koydu.

Teknik direktörü Roberto Mancini ile yeni sezona girmeye hazırlanan Inter, transferin son günlerinde genç oyuncusu Kovacic'i Real Madrid'e gönderdi. Milano ekibi Miranda, Kondogbia, Biabiany ve Jovetic gibi isimlerle kadrosunu takviye etti. Ligde her yıl şampiyonluk hedefiyle yola çıkan mavi-siyahlı takım, kötü geçen sezonun izlerini silme hedefinde.

Ligde büyük bir transfer yapmayan ve geçen sezon sonu antrenörü Rafael Benitez'i İspanya'nın Real Madrid takımına kaptıran Napoli'de göze çarpan bir değişiklik yaşanmadı. Son yılların zirveye oynayan, flaş takım görüntüsü veren Napoli, yeni teknik direktörü Maurizio Sarri ile yine zirveyi zorlayan ekipler arasına girme gayretinde olacak.

Öte yandan, Serie A'ya ilk kez yükselen Frosinone ile 93 yıl aradan sonra İtalya Birinci Ligi'nde mücadele edecek Carpi'nin de ligde nasıl bir performans göstereceği merak konusu.

En fazla şampiyon olan takım Juventus

İtalya Birinci Ligi tarihinde en fazla şampiyonluk yaşayan takım, 31 kez mutlu sona ulaşan Juventus oldu.

Şike skandalları nedeniyle 2006-2007 sezonunda Serie B'ye düşürülen ancak çabuk toparlanarak son yıllarda lige damga vuran Juventus, son 4'ü art arda olmak üzere 31 şampiyonluğunun yanı sıra 21 kez ikinci, 13 defa da üçüncü sırayı aldı.

Juventus'un ardından 18'er şampiyonlukla Milan ve Inter yer alıyor. Genoa'nın 9 şampiyonluğunun bulunduğu Serie A'da Torino, Bologna ve Pro Vercelli yedişer defa mutlu sona ulaştı. Roma'nın 3 kupa kaldırdığı ligde, Lazio, Napoli ve Fiorentina ise ikişer kez şampiyonluk sevinci yaşadı.

Rakamlarla Serie A

Ligde en uzun süre yenilmezlik unvanı, Milan'ın elinde bulunuyor.

Milano ekibi, fırtına gibi estiği 90'lı yıllarda, 1990-1991'den 1992-1993 sezonuna kadar yaklaşık iki sene boyunca 58 maçta yenilgi yüzü görmedi.

Juventus, 2013-2014 sezonunda aldığı 33 galibiyetle, bir sezonda en fazla maç kazanan takım olma unvanına erişti.

Üst üste beşer kez ligde zafere ulaşan Juventus, Torino ve Inter, en uzun şampiyonluk serisi yakalayan takımlar olarak dikkati çekiyor.

Kariyerinin sonlarına yaklaşan 38 yaşındaki Francesco Totti, futbolculuk hayatının tamamını geçirdiği Roma formasıyla ligde attığı 243 golle, Serie A'da tüm zamanların en golcü ikinci oyuncusu durumunda. Serie A'da tüm zamanların en golcüsü Silvio Piola'nın 274 golü bulunuyor.

İtalya Birinci Ligi'nin en fazla forma giyen oyuncusu ise Milan efsanesi Paolo Maldini. 25 yıllık Milan kariyerinde 647 maça çıkan Maldini'yi, 615 maçta görev yapan Arjantinli Javier Zanetti izliyor. Roma'da 588 maçta sahaya çıkan kaptan Totti, aktif futbolcular arasında bu rekora en yakın isim olarak göze çarpıyor.

İlk hafta programı

Serie A'da ilk haftanın maç programı (TSİ) şöyle:

22 Ağustos Cumartesi:

19.00 Verona-Roma

21.45 Lazio-Bologna

23 Ağustos Pazar:

19.00 Juventus-Udinese

21.45 Frosinone-Torino

21.45 Fiorentina-Milan

21.45 Inter-Atalanta

21.45 Sampdoria-Carpi

21.45 Palermo-Genoa

21.45 Sassuolo-Napoli

21.45 Empoli-Chievo

Sıradaki Haber
UEFA sıralaması belli oldu
Yükleniyor lütfen bekleyiniz