Futbol

Zidane onları akıllara getirdi!

06 Ocak 2016 Çarşamba 13:58 - Son Güncelleme 06 Ocak 2016 Çarşamba 12:25

Zidane, efsane haline gelen oyuncuların teknik adamlık deneyimlerini düşündürdü.

Real Madrid'de teknik direktörlüğe getirilen Fransız Zinedine Zidane, efsane haline geldikleri futbolculuk kariyerlerinin ardından teknik adamlığa adım atan birçok ismi akıllara getirdi.

Bayern Münih, Olympique Marsilya ve Batı Almanya Milli Takımı'nda şampiyonluklara imza atan Franz Beckenbauer, Ajax ve Barcelona'da kupalara ambargo koyan Johan Cruyff ile Liverpool efsanesi Kenny Dalglish, futbolculuk kariyerlerindeki başarıyı teknik direktörlük dönemlerinde tekrarlayan isimler oldu.

Arjantin Milli Takımı'nda görev yaptığı sürede Diego Armando Maradona, Fransa Milli Takımı'nın başında Michel Platini, Romanya Milli Takımı ve Galatasaray'da Gheorghe Hagi, futbolcu olarak efsaneleştikleri yeşil sahalarda, aynı başarıyı teknik adam kulübesine taşıyamadı.

Juventus, Real Madrid ve Fransa Milli Takımı formalarıyla son yıllara damga vurduktan sonra teknik direktörlüğe adım atan Zidane, İspanyol ekibinin başında hem futbolculuk hem de teknik adamlık kariyerlerinde başarıya ulaşan isimler arasına girmeye çalışacak.

Beckenbauer, Dünya Kupası kaldırdı

Futbolculuk döneminde Bayern Münih formasıyla efsaneleşen Franz Beckenbauer, teknik direktörlüğünü yaptığı Batı Almanya Milli Takımı ile 1990 FIFA Dünya Kupası'nda şampiyonluğa ulaştı.

Brezilyalı Mario Zagallo ile hem futbolcu hem de teknik direktör olarak Dünya Kupası kaldıran iki futbol adamından biri unvanına sahip Beckenbauer, Fransa'da Olympique Marsilya, Almanya'da Bayern Münih'in başında lig şampiyonluğu elde etti.

Teknik direktör olarak Olympique Marsilya'da 1990-1991, Bayern Münih'te 1993-1994'te lig şampiyonluğu bulunan Alman futbol adamı, 1995-1996 sezonunda Münih ekibiyle UEFA Kupası zaferi de yaşadı.

Cruyff, Barcelona'da kupalara ambargo koydu

Hollandalı Johan Cruyff, Ajax ve Barcelona'da futbolcu ve teknik direktör olarak birçok kupa kazanma başarısı gösterdi.

Barcelona'yı çalıştırdığı dönemde 1990-1994 yıllarında üst üste 4 şampiyonluk elde eden Cruyff, İspanya Kral Kupası, İspanya Süper Kupası, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Süper Kupa'da birer kez mutlu sona ulaştı.

Katalan ekibiyle UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda birer kez finalde kaybeden Hollandalı çalıştırıcı, Ajax'ın başında 2 Hollanda Kupası ve bir UEFA Kupa Galipleri Kupası kazandı.

Liverpool efsanesi Dalglish

Kenny Dalglish, futbolculuk kariyerinde efsane haline geldiği Liverpool'da teknik direktör olarak da aynı çizgiyi yakaladı.

Liverpool'un 18 lig şampiyonluğunun 8'inde yer alan İskoç futbol adamı Dalglish, bunların 3'ünü teknik direktör olarak yaşadı. Teknik direktörlüğü döneminde Liverpool'da 1980'li yıllara damga vuran Dalglish, 4 Charity Shield, 2 Federasyon Kupası, 1 Lig Kupası zaferi de gördü.

Dalglish ayrıca, Blackburn Rovers'ı 1994-1995 sezonunda lig şampiyonu yaptı.

Maradona hayal kırıklığı yaşattı

Dünyanın en iyi futbolcularından biri olarak gösterilen Arjantinli Diego Armando Maradona, teknik direktörlük kariyerinde hayal kırıklığı yaşattı.

Maradona'nın teknik direktörlüğünü üstlendiği Arjantin Milli Takımı, 2010 FIFA Dünya Kupası çeyrek finalinde, Almanya'ya 4-0 yenilerek elendi.

Futbolculuk kariyerinde adı Barcelona, Napoli ve Boca Juniors ile özdeşleşen Arjantinli efsane, son olarak Birleşik Arap Emirlikleri'nde çalıştırdığı El Wasl ile kupa kazanma başarısı gösteremedi.

Hagi bekleneni veremedi

Real Madrid ve Barcelona gibi kulüplerde oynadıktan sonra Galatasaray'a transfer olan ve sarı-kırmızılılara "altın çağ"ını yaşatan Rumen Gheorghe Hagi, teknik direktörlüğünde aynı başarılarla adından söz ettiremedi.

Rumen teknik adam, Romanya Milli Takımı, Bursaspor, Galatasaray, Politehnica Timişoara ve Steaua Bükreş'i çalıştırdığı yıllarda, futbolculuk dönemindeki gibi beklentileri karşılayamadı. Hagi sadece Galatasaray'ın başında 2004-2005 sezonunda finalde 5-1'lik Fenerbahçe galibiyetiyle Türkiye Kupası'nda mutlu sona ulaştı.

Hagi'nin sahibi olduğu ve teknik direktörlüğünü üstlendiği Viitorul, bu sezon Romanya liginde bitime 3 hafta kala lider Astra'nın 3 puan gerisinde ikincilikte yer alıyor.

Platini, Fransa Milli Takımı'nda başarılı olamadı

Futbolculuğunda Nancy, Saint-Etienne, Juventus ve Fransa Milli Takımı'nda sergilediği performans ve "ölü yaprak vuruşu" ile akıllara kazınan Michel Platini, teknik adamlıktaki tek deneyiminde başarısızlığa uğradı.

Platini'nin teknik direktörlüğünde 1990 FIFA Dünya Kupası Elemeleri'nde başarısız olarak finallere kalamayan Fransa Milli Takımı, favori olarak katıldığı 1992 Avrupa Şampiyonası'na ise gruplarda veda etti.

Son olarak Sepp Blatter'den aldığı 2 milyon İsviçre frangı ödemesinin yeterince açıklanamaması ve teknik danışmanlık adı altında belirtilmesiyle Fransız futbol adamının da FIFA'daki yolsuzluk skandallarına dahil olduğu kanaati oluştu. Uzun süre FIFA'da görev yaptıktan sonra 2007'de UEFA başkanlığına seçilen Platini, yaşanan gelişmelerin ardından FIFA Etik Kurulu tarafından futboldan 8 yıl men edildi.

Ayrıca Bulgar Hristo Stoichkov, Brezilyalı Zico, İngiliz Alan Shearer, Hollandalı Marco van Basten ve Ruud Gullit, teknik adamlık kariyerlerinde beklenenin altında kalan diğer isimler olarak göze çarptı.

Sıradaki Haber
Valcke'ye 45 gün daha
Yükleniyor lütfen bekleyiniz