Futbol

Arnavutluk'un şifreleri

21 Mart 2019 Perşembe 09:54 - Son Güncelleme 22 Mart 2019 Cuma 11:46

Euro 2020 yolundaki ilk rakibimiz Arnavutluk, İtalya ve İsviçre ekolünün bir harmanı gibi. Takımda birçok futbolcu kariyerlerini bu ülkelerde sürdürüyor.

Yeni bir döneme giren Türkiye, Euro 2020 macerasına başlıyor. Elemelerdeki ilk rakip Arnavutluk. Son yıllardaki tecrübelere bakıldığında her rakip tehlikeli ve her maç zor. Türkiye, Arnavutluk engelini geçerek gruba kayıpsız başlamak istiyor. Maç Cuma günü deplasmanda oynanacak ve TRT 1'den canlı yayınlanacak. 

Peki ilk rakibimiz Arnavutluk'u ne kadar tanıyoruz? 

Arnavutluk tarihinde sadece bir büyük turnuvaya katılabildi. Euro 2016'da Fransa, İsviçre ve Romanya'nın bulunduğu grupta üçüncü oldu ve elendi. Tek galibiyetini Romanya karşısında aldı. 2018 Dünya Kupası Elemeleri'nde ise takım İspanya ve İtalya'nın gerisinde kalarak turnuvaya gidemedi. 

İtalya ekolünü seviyorlar

Son yıllarda bir çıkış dönemi yaşayan Arnavutluk'un teknik direktörü Christian Panucci. 

Futbolculuk döneminde muhteşem bir kariyere sahip olan Panucci, Milan, Real Madrid, Inter, Chelsea, Monaco ve Roma gibi kulüplerde forma giydi. 2010 yılında Parma’da futbolu bıraktı. Döneminin en iyi sağ beklerinden biri olan Panucci şu an 45 yaşında. Rusya’da Capello’nun asistanlığıyla başlayan teknik ekip macerasında Livorno ve Ternana’yı çalıştırdıktan sonra 2017’nin yazında Arnavutluk Milli Takımı’nın başına geçti. Arnavutluk'u Euro 2016'da da yine bir İtalyan, Gianni de Biasi çalıştırıyordu.

Arnavutluk, İtalya ile çok yakın ve bir dönem İtalya himayesindeydi. Bu nedenle aralarındaki ilişkiler ve iletişim fazla. 

Birçok futbolcu İtalya ve İsviçre'de oynuyor

Aralarındaki iletişim sebebiyle Arnavutluk Milli Takımı'nda Türkiye maçı için çağrılan aday kadrodan birçok futbolcu İtalya'da forma giyiyor. 

Lazio kalecisi Thomas Strakosha, Atalanta'dan kaleci Etrit Berisha ve Berat Djimsiti, Empoli'den Frederic Veseli, Napoli'den Elseid Hysaj ve Pescara'dan Memushaj bunlardan birkaçı. Panucci, Strakosha'yı kadro dışı bıraktı. Sebep ise tecrübeli kalecinin uçağı kaçırması.  

Takımda Armando Sadiku ve Bekim Balaj da gol yollarındaki etkili isimler. 

Aynı zamanda Arnavutluk'un birçok futbolcusu da İsviçre doğumlu. Taulant Xhaka bunlardan biri. Basel'de doğan Xhaka, Arsenal'de forma giyen Granit Xhaka'nın kardeşi. Buna karşın Taulant Arnavutluk, Granit de İsviçre Milli Takımı için oynuyor. 

Kaynak: TRT SPOR

Sıradaki Haber
Yükleniyor lütfen bekleyiniz