Futbol

Dünya Kupası'na katılamayan Avrupa şampiyonları

25 Mart 2022 Cuma 10:44 - Son Güncelleme 25 Mart 2022 Cuma 11:26  |  Kaynak : TRT SPOR

Kuzey Makedonya mağlubiyetiyle Dünya Kupası'na katılma şansını kaybeden İtalya, büyük bir hayal kırıklığı yaşattı. Bu şok sonuç, bizlere Dünya Kupası'na katılamayan diğer Avrupa şampiyonlarını da hatırlattı.

Milli takımımızın Portekiz'e mağlup olduğu akşamın flaş mücadelerinden birinde, eşleşme ağacının diğer maçında Kuzey Makedonya, İtalya'yı 1-0 mağlup etti.

Pandemi nedeniyle 2021 yılına ertelenen EURO 2020'yi namağlup şampiyon tamamlayan İtalya, bu şok sonuçla Dünya Kupası bileti alamamış oldu.

Gök mavililer, 1960 yılından bu yana düzenlenen Avrupa Şampiyonaları'nda mutlu sona ulaşıp bir sonraki Dünya Kupası'na katılamayan dördüncü ülke oldular.

Zinciri başlatan ekip Çekoslavakya oldu.

Çekoslavakya | 1976 Avrupa şampiyonu

1976 Avrupa Futbol Şampiyonası, kıtaya yeni bir şampiyon kazandırmasının yanında Panenka penaltısıyla da unutulmaz bir turnuva olarak tarihe geçti.

Organizasyon sonunda mutlu sona ulaşan ekip, final mücadelesinde Batı Almanya'yı mağlup eden Çekoslavakya oldu.

Zafer sarhoşu Çekoslavakya, 1978 Dünya Kupası Elemeleri 7. Grup'ta İskoçya ve Galler ile eşleşti.

Grupta çıktıkları 4 maçta 2 galibiyet ve 2 mağlubiyet alan Çekoslavaklar, İskoçya'nın ardından ikinci olarak Arjantin biletini kaçırdılar.

Danimarka | 1992 Avrupa şampiyonu

Futbol tarihinin unutulmaz hikayelerinden biri 1992 yılında gizli...

Elemeler sonunda Avrupa'nın en büyük organizasyonuna katılma hakkı elde edemeyen Danimarka, Yugoslavya'da başlayan savaş nedeniye kupaya davet edildi.

Pek çok anlatıya göre oyuncu ve personellerinin tatil beldelerinden gelerek katıldıkları kupada İskandinav ülkesi, finalde Almanya'yı devirerek tarihinin ilk ve tek şampiyonluğuna ulaşmayı başardı.

1994 Dünya Kupası Elemeleri'nde 3. Grup'ta boy gösteren Danimarka, İspanya ve İrlanda Cumhuriyeti'nin ardından üçüncü sırada kaldı. Hikayeyi ilginç kılan detaylardan biri de kırmızı-beyazlıların gol averajıyla Dünya Kupası'nı kaçırmalarıydı...

Yunanistan | 2004 Avrupa şampiyonu

Ne Almanya, ne Fransa, ne ev sahibi Portekiz...

2004 yılında Avrupa futbolunun en büyüğü, savunma futboluyla yeni bir kimlik üreten Yunanistan olmuştu.

Otto Rehhagel'in ekibi, katı savunma anlayışıyla çeyrek final ve sonraki aşamalarda kalesini gole kapatmış, Cristiano Ronaldo'nun milli formayla ilk finalinde ev sahibi Portekiz'i hüsrana uğratmıştı.

Zagorakis'in ellerinde yükselen kupa sevincinin ardından 2006 Dünya Kupası Elemeleri'nde milli takımımızın da bulunduğu 2. Grup'ta yer alan Yunanlar, bu aşamayı 21 puanla 4. tamamladılar ve elendiler.

İlginçtir ki, Yunanistan yalnızca Ukrayna'yı mağlup ettiği takdirde lider bitireceği eleme grubunu, yakın puan marjının etkisiyle Ukrayna'nın yanı sıra Türkiye ve Danimarka'nın da arkasında tamamladı.

İtalya | 2020 Avrupa şampiyonu

2018 Dünya Kupası'na katılma hakkı kazanamayan İtalya, Roberto Mancini önderliğinde yeni bir döneme girmişti.

Takımın birçok veteran oyuncusu yerlerini yeni nesil yıldızlara bırakmış, çağa ayak uydurabilen tecrübeli isimlerle beraber tempolu ve keyifli bir takım doğmuştu.

EURO 2020'de milli takımımızın da bulunduğu A Grubu maçları dahil olmak üzere hiç mağlubiyet almayan gök mavililer, Wembley'de penaltı atışları sonunda İngiltere'yi mağlup ederek şampiyonluğa ulaşmışlardı.

Futboldaki dominasyon yıllarına yeniden başlangıç yaptığını düşündürten Çizme, 2022 Dünya Kupası Elemeleri C Grubu'nu İsviçre'nin arkasından ikinci sırada tamamladı ve play-off'a kaldı.

Play-off aşamasında ağır favori çıktığı Kuzey Makedonya mücadelesini duraklama anlarında gelen golle 1-0 kaybeden Mancini ve öğrencileri, Avrupa şampiyonluğundan yalnızca 9 ay sonra 2018'de gördüğü kabusu tekrarladı.

Üst üste ikinci kez Dünya Kupası Finalleri'ni kaçıran İtalyanlar, şampiyon oldukları 2006 yılından bu yana bu kupada 2. tur ve ötesini göremiyorlar.

Sıradaki Haber
Santos: Penaltı zor bir andı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz