Futbol

Futbolda bir teknoloji dehası: Nagelsmann

27 Şubat 2019 Çarşamba 14:10 - Son Güncelleme 27 Şubat 2019 Çarşamba 14:18

31 yaşında olmasına rağmen dünyanın en iyi taktikçileri arasında gösterilen Hoffenheim Teknik Direktörü Nagelsmann oyuncularından en iyi verimi alabilmek için her yolu deniyor.

Günümüz dünyasında teknolojinin önemi yadsınamaz. Kulüpler de artık antrenmanlarda teknolojiden en iyi şekilde yararlanmaya çalışıyor. Özellikle Bundesliga kulüpleri, çığır açan antrenman sistemlerinde diğer ülkelere nazaran bir adım önde.

Footbonaut sistemi ile oldukça önemli başarılar elde eden Dortmund’un ardından Hoffenheim’ın Videowall’u da devrimsel araçlar listesine girdi.

Dortmund, Footbonaut Eğitim Merkezi’ni tanıtan ilk Bundesliga kulübü. İsmini İngilizcedeki “astronot” kelimesinden esinlenerek alan bir teknoloji sistemi olan Footbonaut, futbolcuların teknik kapasitelerini ve pas yüzdelerini geliştirmek üzere dizayn edilmiş küp şeklinde bir antrenman makinesi. Footbonaut’u kullanan bir diğer Alman kulübü de Hoffenheim. Ancak Nagelsmann bununla yetinmedi ve 2017’nin yazında kendi eğitim sistemleri olan Videowall’ı antrenmanlarda kullanmaya başladı.

Peki Videowall nedir?

Kulüp, antrenman sahasının ortasına 6x3 metrelik büyük bir ekran kurdu. Sistem, iki kulede ve iki de kale arkalarından olmak üzere dört kamerayla destekleniyor. Antrenmanları kaydeden kameralarda Nagelsmann ve teknik ekip, futbolculara ne yapmaları gerektiğini veya yaptıkları hataları ileri ve geri sararak gösterebiliyor.

Nagelsmann, ayrıca ofis yerine antrenman sırasında rakiplerinin analizini yaparak daha stratejik hazırlıklar yapıyor.

Genç antrenör bununla alakalı olarak, “Oyuncularıma çözüm yolları sunmak için kamera görüntülerini kaydeden bir tablet bilgisayarım var. Bir pozisyonu durdurduğumda tabletimden analizlerimi ve önerilerimi çizme fırsatım var” diyor.

Eski Hoffenheim forveti Kevin Kuranyi de Nagelsmann’ın Videowall sistemi hakkında övgü dolu sözlerle bahsediyor.
 

“Futbolculuk zamanımda birçok iyi antrenörle çalıştım ancak böyle bir tecrübeyi yaşamak gerçekten çok enteresandı. Hiç böyle bir antrenman yapmamıştım. Başarılı olmak için gerçekten iyi bir sistem. Çok hoşuma gitti. Antrenman boyunca konstantre olmadığın zaman hiç şansın yoktu. Her oyuncu devamlı ne yaptığını düşünmelidir. Onun için Hoffenheim’in başarısı her şeyden önce gelir.”

2016 yılında Hoffenheim’ın A Takımı direktörlüğüne getirilen genç teknik adam 4 yıl boyunca önemli başarılar elde etti. İki yıl üst üste kulüp, tarihinin en iyi Bundesliga derecelerini elde etti. 2016-2017 sezonunu dördüncü, 2017-2018 sezonu ise üçüncü sırada bitirdiler. Ayrıca kulüp tarihinde ilk defa da Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etti. 

Nagelsmann’nın bu başarılarının ardında taktik zekasının yanında tabii ki de antrenmanlarda faydalandığı teknolojinin de etkisi var. Sezon sonunda Hoffenheim’dan ayrılarak Leipzig’in başına geçecek olan Nagelsmann, geçirdiği 4 başarılı yılın yanında yüksek teknolojili bir antrenman kompleksi de ardında bırakacak.

Kaynak: TRT SPOR 
 

Sıradaki Haber
Utaş Uşakspor'da Yozgatlı dönemi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz