Futbol

Kadın hakemlerin idolü Çakır

29 Ocak 2014 Çarşamba 12:05 - Son Güncelleme 29 Ocak 2014 Çarşamba 13:37

Kadın hakemler, Dünya Kupası'nda maç yönetecek olan Cüneyt Çakır'ı örnek alıyor.

Bursa'da amatör futbol maçlarında orta ve yardımcı hakem olarak görev yapan kadınlar, bu yaz Brezilya'da gerçekleştirilecek Dünya Kupası'nda düdük çalacak FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır'ı idol olarak görüyor. 

Kadın hakem olmak: Ev temizliğinden yeşil sahaya...

Maçlardan önce evlerinde tırnaklarına oje süren, makyaj yapan 3 kadın hakemin yeşil sahalardaki varlığı, erkek futbolcuların agresif tutumlarından vazgeçmesinde de etkili oluyor.

"Hakemlikte Cüneyt Çakır'ı örnek alıyorum"

Futbol hakemi Şirin Burhan, yaptığı açıklamada, Cüneyt Çakır'ı örnek aldığını söyledi. Şirin Burhan, hakemliğin sevilmeden yapılamayacağını belirterek, "Evimden, işimden, aşkımdan vazgeçerek bütün her şeyimi hakemliğe göre ayarlıyorum. Her gece pozisyonları, yaptığımız hataları tartışıyoruz. Hakemlikte Cüneyt Çakır'ı örnek alıyorum. Bir müsabakamda maç sonrası oyuncunun biri yanıma geldi ve 'Hocam aynı Cüneyt Çakır gibisiniz. Size dişi Cüneyt Çakır diyebiliriz' demişti" ifadesini kullandı.

Satış danışmanı olarak çalıştığı mağazaya gelen bir kadının, krampon almak istediğini söylediğini aktaran Burhan, "Kramponu ne yapacağını sordum. 'Hakemlik yapıyorum, müsabakalarda giyeceğim' cevabını verdi. Bana, 'Gel seni de hakem yapalım' dedi. Benim adıma form doldurmuş. Mülakata çağırdılar ve hakemliğe bu şekilde adım attım" dedi.

En büyük hedefi FIFA kokartı takmak

İl hakemliği görevini 6 yıl yürüttükten sonra klasman hakemliğine terfi ettiğini dile getiren Burhan, en büyük hedefinin, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) kokartı takmak olduğunu anlattı.

Sahalarda kadın hakem olmayı dezavantaj olarak niteleyen Burhan, şöyle devam etti:

"Maçlara 1-0 yenik başlıyoruz. Futbolcular sahada bizi gördüğünde önce yadırgıyor. Müsabakanın ilk 15 dakikasını atlattıktan sonra futbolcular da bizim ne kadar başarılı olduğumuzu görüyor. Sahalardaki şiddet ve küfür olayının, kadın hakemlerin görev aldığı müsabakalarda daha da azaldığını gözlemliyoruz. Bir kadının sahada olması, futbolcuların ve tribündeki seyircilerin daha da yumuşadığını gösteriyor. Futbolcular, erkek hakeme nazaran kadın hakeme daha sakin davranıp sakin karşılıyor."

"Yardımcı hakemlik yaparken taç kullanmaya çalıştım"

Burhan, hakemlikte ilginç anıları bulunduğunu da kaydederek, şunları söyledi:

"Hakemliğe başlamadan önce Bursaspor kadın futbol takımında 5 yıl ön libero olarak futbol oynadım. Müsabakalarda genellikle taç atışlarını ben kullanırdım. Hakem olarak ilk görev yaptığım maçta, bir pozisyonda top bulunduğum bölgeden taca çıktı. Ben de futbolculuktan kalma alışkanlığımı hatırlayarak topu elime aldım, bayrağımı da kolumun altını kıvırarak taç atmaya kalkıştım. Orta hakem düdük çalarak yanıma geldi ve 'Hocam ne yapıyorsun?' dedi. O an hakem olduğumu unuttum ve böyle bir olay başıma geldi. Yardımcı hakem olarak görev yaptığım bir başka müsabakada ise ofsaytı göstermek için bayrağı sert bir şekilde yukarı kaldırmıştım. Bayrak bir anda elimden fırlayıp tribüne gitti."

 "Her maç bizim için ayrı bir tecrübe"

Üniversite öğrencisi ve il hakemi Habibe Yorgun da her maçın, kendisine tecrübe kazandırdığını ifade etti.

İlk maçını unutamadığını anlatan Yorgun, "Yardımcı hakem olarak çıktığım ilk maçımda çizginin ne tarafında duracağımı bilmiyordum. Bu yüzden de saha çizgisi boyunca gidip gelmiştim. Bu durumu gören orta hakem ise yanıma gelerek, orta sahaya kadar geleceğimi söylemişti. Bu bana bir tecrübe oldu" diye konuştu.

Jeofizik mühendisi ve il hakemi Ayça Aydemir ise futbol sevgisinin kendisinde ayrı bir önemi olduğuna işaret etti. Eşinin de hakemlik yaptığını aktaran Aydemir, kadınlar için bunun zor bir iş olduğunu ve başarıyla üstesinden geldiklerini sözlerine ekledi.

İLGİLİ GALERİLER

Sıradaki Haber
Lukaku sezonu kapatabilir
Yükleniyor lütfen bekleyiniz