Futbol

Fatih Terim ile dalyaya bir kala

04 Mart 2014 Salı 11:17 - Son Güncelleme 04 Mart 2014 Salı 11:21

A Milli Futbol Takımı, Fatih Terim yönetiminde 99. maçına çıkacak.

Özel maçta yarın Ankara'da İsveç ile karşılaşacak A Milli Futbol Takımı'nda teknik direktör Fatih Terim 99. karşılaşmasına çıkacak.

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörlüğünün yanı sıra yeni dönemde Türkiye Futbol Direktörü sıfatıyla görev yapan Terim, bir sonraki milli maçta 100. kez takımını saha kenarında yöneterek, her teknik adama nasip olmayacak bir rakama ulaşacak.

Abdullah Avcı'nın yerine A Millilerin başına geçen Terim, ay-yıldızlı ekipte, bir maçlık ilk deneyimi hariç, üçüncü kez görev yapıyor.

Terim, A Milli Futbol Takımı'nın başında ilk maçına, Alman teknik direktör Sepp Piontek öncesi, 11 Nisan 1990 tarihinde Kopenhag'da Danimarka'ya karşı 1-0 yitirilen özel karşılaşmada çıktı. Terim, bu tek maçlık görevinin ardından 27 Ekim 1993-19 Haziran 1996 tarihlerinde ay-yıldızlı ekibi çalıştırdı. Deneyimli teknik adam, daha sonra 17 Ağustos 2005-14 Ekim 2009 tarihlerinde ikinci döneminde Türk Milli Takımı'nın başında görev yaptı. 22 Ağustos'ta attığı imzayla milli takımın başına yeniden getirilen Fatih Terim, 6 Eylül'de Kayseri'deki Andorra karşılaşmasıyla tam bin 422 gün sonra ay-yıldızlı takımın başında sahaya çıktı.

98 maçta 48 galibiyet

A Milli Futbol Takımı, Terim yönetiminde oynadığı 98 maçta 48 galibiyet aldı.

Ay-yıldızlı ekip, Fatih Terim'in saha kenarında yönettiği maçlarda 26 kez berabere kalırken, 24 kez de mağlup oldu.

Terim yönetiminde toplam 148 gol atan milliler, kalesinde ise 104 gol gördü.

Unvanların sahibi

Fatih Terim, A Milli Futbol Takımı'nın 91 yıllık tarihinde en fazla maça çıkan, galibiyet yaşayan ve en çok gol atan takımı çalıştıran teknik adam unvanlarının sahibi durumunda bulunuyor.

Türk Milli Takımı'nın 90 yıllık tarihinde 24'ü yerli, 18'i yabancı toplam 42 teknik adam görev yaptı. Terim, 98 karşılaşmayla, en yakın meslektaşı Coşkun Özarı'nın 44 maç önünde yer alarak, Türk futbol tarihine geçti.

Türkiye ayrıca, tarihindeki en çok galibiyeti de Fatih Terim'in teknik adamlığı döneminde aldı. Fatih Terim, takımın başında bulunduğu 98 maçta ay-yıldızlı ekiple 48 kez sahadan skor olarak üstün ayrıldı.

Ayrıca, Terim yönetiminde ay-yıldızlı ekip toplam 148 gol atarken, bu rakam da bir teknik adam döneminde atılan en çok gol olarak kayıtlara geçti.

Milli takımda tarih yazdı

Türk futbolunun en önemli teknik direktörleri arasında yer alan Fatih Terim, teknik adamlık kariyerinde Galatasaray'daki başarısını ay-yıldızlı ekipte de sürdürdü.

Türk Milli Takımı'nı 1996'da İngiltere'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası Finalleri'ne ilk kez taşıyan Terim, 2008'de İsviçre ve Avusturya'nın ortaklaşa düzenledikleri Avrupa Şampiyonası'nda ise tarihi bir başarı elde ederek, yarı final oynayan ekibin başında yer aldı.

1996'da İngiltere'nin düzenlediği finallerde, Türkiye, gruptaki 3 maçını da, üstelik gol bile atamadan, yenilgiyle tamamlayarak elendi. Ay-yıldızlı ekip, Fatih Terim yönetiminde katıldığı EURO 2008'de ise büyük bir başarıya imza atarak, yarı finale kadar yükseldi. Almanya'ya şanssız biçimde 3-2 yenilen Türkiye, Avrupa Şampiyonaları tarihindeki en iyi dereceyi elde etti.

AA

Sıradaki Haber
Terim güven verdi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz