Futbol

Safet Susic tarihe geçti

20 Kasım 2014 Perşembe 12:17 - Son Güncelleme 20 Kasım 2014 Perşembe 12:27

Bosna Hersek tarihinin "en başarılı" A Milli Takım Teknik Direktörü oldu.

İsrail yenilgisinin ardından ülkesinde ağır eleştirilere maruz kalan, hakkında "futboldan anlamaz" ve "kaybeden" yorumları yapılan Safet Susic, A Milli Futbol Takımı'nın başında kaldığı bin 785 günlük kariyeri boyunca elde ettiği başarılarla ülke tarihinin "en başarılı" A Milli Takım Teknik Direktörü oldu.

Göreve 29 Aralık 2009 tarihindeki Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu toplantısında "oy birliği" ile getirilen ve yaklaşık beş yıl sonra, 17 Kasım 2014 tarihinde yine bir Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu toplantısında "oy birliği" ile görevine son verilen Susic, görevde kaldığı süre içerisinde milli takımla elde ettiği başarılarla dikkat çekiyor.

Bosna Hersek A Milli Takım Teknik Direktörü olarak 50 maça çıkan Susic, bu maçlarda 23 galibiyet, 9 beraberlik ve 18 mağlubiyet elde etti. Susic'in teknik direktörlüğü döneminde milli takım 80 gol attı, kalesinde 60 gol gördü.

Susic, milli takımın başındaki ilk maçını, 3 Mart 2010 tarihinde, özel maçta Gana'ya karşı oynadı. Futbolculuk kariyeri boyunca "yıldızlaştığı" Asim Ferhatoviç Stadı'nda oynanan karşılaşmada, Bosna Hersek Gana'yı 2-1 mağlup ederken, Susic, tüm spor kamuoyundan tam not almıştı.

Kariyerindeki ilk önemli görevlerden biri olan 2012 Avrupa Şampiyonası elemelerinde de Susic'in takımı iyi sonuçlara imza attı. Grubun favorisi Fransa'nın ardından ikinci olan Bosna Hersek, turnuvaya katılmak için baraj maçı oynama hakkı kazandı. Ancak, baraj maçında karşılaştıkları Cristiano Ronaldolu Portekiz, Bosna Hersek için "bir beden büyük" geldi. Bosna Hersek'teki ilk maç golsüz beraberlikle tamamlansa da Portekiz'deki maç ev sahibinin 6-2'lik galibiyeti ile sona erdi. 2012 Avrupa Şampiyonası elemelerinde 12 maç oynayan Bosna Hersek, 6 galibiyet, 3 beraberlik ve 3 mağlubiyet aldı, rakip kaleye 19 gol atıp, kalesinde 14 gol gördü.

"Tarihi başarı" 2014 Dünya Kupası

"Boşnak inadı" yüzünden son ana kadar istifa etmeyen ve nihayetinde Futbol Federasyonunca görevden alınan Susic, Bosna Hersek A Milli Futbol Takımı'nı, ülke tarihinde ilk kez Dünya Kupası'na götüren isim oldu.

Dünya Kupası elemelerinde izleyenlere keyif veren bir futbol sergileyen Bosna Hersek, grubun favorisi olarak gösterilen 2004 Avrupa Şampiyonu Yunanistan'ı geride bırakarak, grup lideri olarak Brezilya'daki turnuvaya doğrudan katılma hakkı kazandı. Bu, Bosna Hersek futbolu için tarihi bir andı.

Gruptaki 10 maçın 8'ini kazanan, 1 mağlubiyet, 1 beraberlik alan Bosna Hersek, grup maçlarında rakip kaleye 30 gol atıp, kalesinde sadece 6 gol gördü. Milli takımın bu "tarihi başarısı" ülkede günlerce kutlanırken, Susic, teknik direktör olma hayali kuran birçok isim için "idol" haline geldi.

Dünya Kupası ve ardından yaşanan olumsuzluklar

Ülke tarihinden ilk kez Dünya Kupası'na katılma başarısı gösteren Bosna Hersek, ilk maçını 15 Haziran'da Lionel Messili Arjantin ile yaptı. Turnuvada final oynayan Arjantin, Bosna Hersek'i 2-1 mağlup etti.

Gruptaki ikinci maçında "beklenmedik" bir şekilde Nijerya'ya 1-0 mağlup olan Bosna Hersek'te felaket çanları çalmaya başladı. Taraftarların ve spor kamuoyunun büyük umut beslediği Bosna Hersek, üst tura çıkma şansını bu maçta kaybetmişti.

Dünya Kupası'ndaki son maçında İran ile karşılaşan Bosna Hersek, "turnuvadaki ilk galibiyetini" alarak, yine tarihi bir başarı elde etmiş, İran'ı 3-1 mağlup etmeyi başarmıştı. Tarihinde ilk kez Dünya Kupasına katılma başarısı gösteren Bosna Hersek, turnuvada 4 gol atıp, kalesinde 4 gol görmüştü.

Brezilya'dan dönüşte, ülkede Susic'in gitme zamanının geldiği konuşulmaya başladı.

Uzun süren müzakerelerin ardından, Bosna Hersek Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyeleri, Susic'in sözleşmesini iki yıl uzatma kararı almış, maaşına da zam yaparak, yeni maaşını 25 bin avro olarak belirlemişti.

"Bosna Hersek'i Avrupa Şampiyonasına götüren ilk teknik adam" olma arzusunu sık sık dile getiren Susic, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerine kötü bir başlangıç yapınca yeniden eleştirilerin odağına yerleştirildi.

Son maçı İsrail'e karşı oldu

Gruptaki dört maçta sadece 2 puan toplayan, 2 gol atıp kalesinde 6 gören Bosna Hersek'te en çok eleştirilen isim Susic oldu. Susic'in A Milli Takımın başında çıktığı son maç, 16 Kasım'da Haifa'da oynanan ve ev sahibi İsrail'in Bosna Hersek'i 3-0 mağlup ettiği karşılaşma oldu.

İstatistikler ve elde edilen başarılar göz önüne alındığında, Bosna Hersek tarihindeki "en başarılı" teknik adam olan Susic, İsrail maçının ardından, ülkesindeki spor kamuoyuca "futboldan anlamayan adam" eleştirilerine maruz kaldı.

Futbol Federasyonu Yönetim Kurulunca geldiği gibi "oy birliği" ile gönderilen Boşnak teknik adam, şimdilerde daha önce reddetmek zorunda kaldığı teklifleri değerlendirirken, Bosna Hersek medyası Susic'in yerine, Vahid Halilhodzic, Robert Prosinecki gibi Türk kamuoyuna da tanıdık isimlerin gelebileceğini öne sürüyor.

Öte yandan, Futbol Federasyonunca kurulan bir komisyonun, 1 Aralık'a kadar adaylar konusunda çalışma yürüteceği, belirlenecek adaylarla 1 Aralık'tan itibaren görüşmelere başlanacağı öğrenildi.

AA

Sıradaki Haber
Türkiye "kalesini" savunamadı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz