Futbol

"Usta kramponlar"ın diyarı Katar

11 Kasım 2015 Çarşamba 14:53 - Son Güncelleme 11 Kasım 2015 Çarşamba 15:12

Katar, son yıllarda futbola en fazla yatırım yapan ülkeler arasında yer alıyor.

Türkiye'nin 13 Kasım Cuma günü hazırlık maçında konuk olacağı Katar, son yıllarda futbola en fazla yatırım yapan ülkelerin başında geliyor.

Futbola ilgiyi artırmak amacıyla Katar'da son yıllarda İspanyol Xavi Hernandez, Raul Gonzalez, Fernando Hierro, Brezilyalı Romario, Avustralyalı Harry Kewell, Arjantinli Gabriel Batistuta gibi önemli oyuncular forma giydi.

Milli takımlar düzeyinde başarısı bulunmayan ve gelişme kaydetmeye çalışan Katar, tartışmalara yol açsa da futbolun bir numaralı organizasyonu 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya da hazırlanıyor.

Katar ile tarihteki ilk randevu

Ay-yıldızlılar, Katar Milli Takımı ile tarihte ilk kez karşılaşacak.

Teknik direktörlüğünü Uruguaylı Jose Daniel Carreno'nun yaptığı Katar'ın, başkent Doha'da oynanacak Türkiye maçı için aday kadrosu şu isimlerden oluşuyor:

Kaleci: Amine Lecomte (Lekhwiya), Oumer Barry (El-Rayyan), Ahmed Soufiane (El-Kharaitiyat)

Defans: Khalid Muftah, Mohammed Musa, Mohammed Tresor (Lekhwiya), Abdelkarim Hassan, Ibrahim Majid, Mohammed Kassola (El-Sadd), Abdurahman Abker, Yasser Abou Baker (El-Jaish)

Orta saha: Karim Boudiaf (Lekhwiya), Ali Asaad, Hassan Al Haidos, Khalfan Ibrahim (El-Sadd), Khalid Abdulraouf, Majid Mohammed (El-Jaish), Boualam Khokhi (El-Arabi), Abdelaziz Hatim (El-Gharafa), Abdelrahman Mohammad (El-Wakra)

Forvet: Ismaeel Mohammad, Mohammed Muntari (Lekhwiya), Yousef Ahmad (El-Arabi), Meshal Abdullah (El-Ahli), Akram Afif (Eupen)

Milli takımlarda büyük başarısı yok

Katar Milli Takımı, 2018 FIFA Dünya Kupası'na katılamaması halinde ilk kez ev sahipliği yapacağı 2022'deki turnuvada boy gösterecek.

2018 FIFA Dünya Kupası Asya Elemeleri'nde 2. tur C Grubu'nda mücadele eden Katar, 5'te 5 yapma başarısı gösterdi.

Milli takımlarda başarılarını Körfez Ulusları Kupası'nda yaşayan Katar, 1992, 2004 ve 2014'te şampiyonluğa ulaştı.

Bülent Uygun, Katar'da görev yapıyor

Anadolu kulüplerinde uzun yıllar görev almasının ardından 2013 yılının aralık ayında Katar takımlarından Umm Salal'ın teknik direktörlük koltuğuna oturan Bülent Uygun, küme düşme potasında yer alan takımını ligin üst sıralarına taşıdı.

İlk iki sezonunda ligi 6. bitiren Uygun yönetimindeki Umm Salal, bu sezon 8 haftada 4 galibiyet, 3 beraberlik, 1 mağlubiyetle 15 puan toplayarak 5. sıraya yerleşti.

Bülent Uygun, Katar'da spor altyapısı için büyük yatırım yapıldığının altını çizerek, "Ülkede bütün oyuncuların eğitimleri ve sağlık taramaları kurulan spor akademisi sayesinde sağlanıyor. Dünyanın önemli oyuncuları da buraya gelerek tedavi ediliyor. Ünlü teknik direktörler de burada ders veriyor. Ülke futbolunun gelişimi için altyapı hocalarına da eğitim veriliyor" ifadelerini kullandı.

Transfer edilen ünlü futbolcuların ülke futboluna büyük katkı sağladığını vurgulayan Uygun, "Dünyanın önemli futbolcuları, haftada bir gün, bir saat boyunca altyapıdaki çocuklara antrenman yaptırıyor. Ünlü oyuncular buraya sadece futbol oynamak için değil spor elçisi olarak da katkı sağlamak amacıyla geliyor. Gelen isimler, gençlere futbolu sevdirmek için örnek oluyor" şeklinde konuştu.

Tecrübeli çalıştırıcı ayrıca kasım-aralık aylarında oynanacak 2022 FIFA Dünya Kupası öncesi ülkedeki futbol koşullarını görmek adına Türkiye'nin Katar'da bir maça çıkmasının önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Tuncay Şanlı, Katar'da oynadı

Kariyerine Hindistan'da devam eden Tuncay Şanlı, geçen sezon Katar'da mücadele etti.

Fenerbahçe'deki performansıyla dikkatleri üzerine çekerek İngiltere ve Almanya'da forma giyme şansı bulan 33 yaşındaki futbolcu, Bülent Uygun'un çalıştırdığı Umm Salal'da bir sezon oynadı.

Önemli futbolcular forma giydi

Geçmiş yıllarda kariyerlerinin sonlarına gelen birçok "usta krampon" Katar'da görev aldı.

İspanyol Raul Gonzalez, Fernando Hierro, Josep Guardiola, Brezilyalı Romario, Ricardinho, Fransız Marcel Desailly, Frank Leboeuf, Nijeryalı Jay Jay Okocha, Arjantinli Gabriel Batistuta, Hollandalı Ronald ve Frank de Boer kardeşler, Alman Stefan Effenberg, Avustralyalı Kewell gibi önemli futbolcular ülkede top koşturdu.

Bu isimlere son olarak Barcelona'dan ayrılarak sezon başında El-Sadd'a imza atan Xavi Hernandez eklendi. Xavi'nin dışında İspanyol Sergio Garcia, Brezilyalı Rodrigo Tabata, Fransız Jeremie Aliadiere, Slovakya'dan Vladimir Weiss gibi oyuncular bu sezon Katar Yıldızlar Ligi'nde forma giyiyor.

Ülkedeki teknik direktörler

Bülent Uygun'un yanı sıra Katar'da birçok ünlü teknik adam da takım çalıştırıyor.

Bu sezon El-Arabi'de İtalyan Gianfranco Zola, El-Ahli'de Hırvat Zlatko Kranjcar, El-Jaish'te Sabri Lamouchi, Katar takımında ise Sebastiao Lazaroni görev yapıyor.

Sıradaki Haber
Millilerin rakibi Kıbrıs Rum Kesimi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz