Futbol

Aslan İtalya'da "arena"ya girecek!

01 Ekim 2013 Salı 13:57 - Son Güncelleme 01 Ekim 2013 Salı 22:10

Juventus'un yeni futbol mabedi, mimari yapısıyla "arena"yı andırıyor.

Galatasaray'ın Juventus ile oynayacağı UEFA Şampiyonlar Ligi maçına ev sahipliği yapacak Juventus Stadı, mimarisiyle adeta arenayı andırıyor.

Galatasaray'ın UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki rakibi, İtalya Birinci Futbol Ligi'nin (Serie A) en başarılı takımı Juventus'un 2011'den bu yana maçlarına ev sahipliği yapan stadı, tribünlerin sahaya yakınlığıyla rakipleri baskı altına alacak bir arena tarzında.

Yapımına 2009 yılında başlanan ve yaklaşık 120 milyon avroya mal olan yeni Juventus Stadı, yerine yapıldığı Torino kentinin eski stadı Delle Alpi'nin aksine futbolseverlere sahaya daha yakın bir şekilde maç izleme imkanı sağlıyor. İngiltere'deki stadların sahaya yakın olması sebebiyle futbolda "İngiliz tarzı" denilen mimariye sahip Juventus Stadı'nda tribünler, 105x68 metre ölçülerindeki yeşil sahaya 7,5 metre mesafede bulunuyor.

Tribünlerin sahaya bu denli yakın olması ev sahibi takım için ateşleyici bir unsur olurken, konuk takımların üzerinde yoğun bir baskı oluşmasına yol açıyor. Juventus Stadı, taraftarların bir futbol maçında ne derece etkili olabileceğini gösteriyor. Statta bir başka İngiliz stil ise yedek kulübesi olarak adlandırılan bölmenin İngiltere'deki stadlarda olduğu gibi tribünün içinde seyircilerle iç içe olması.

Kapasitesi azaltıldı

Futbol kulüpleri genellikle stat kapasitelerini artırırken, Juventus Stadı yenilenirken kapasitesi azaltıldı. Maçlarını, 1990 ile 2006 yıllarında kentin diğer takımı Torino ile birlikte İtalya'da düzenlenen 1990 Dünya Kupası Finalleri için yapılan Delle Alpi Stadı'nda oynayan siyah-beyazlı kulüp, 67 bin kapasiteli tribünlerin çoğu maçta boş kalmasından ve tribünlerin sahaya uzaklığından şikayetçiydi. 2003 yılında stadı Torino Belediyesi'nden alan Juventus, şikayetçi olduğu konuları giderecek yeni bir stat için kolları sıvadı. Geliştirilen proje ile 2006 yılında Delle Alpi Stadı'nın yıkımı başlatıldı.

İtalya'nın önemli tasarım şirketlerine çizdirilen proje doğrultusunda 2009 yılında temeli atılan stat iki senede inşa edilerek kullanıma açıldı.

Sayılarla Juventus Stadı

8 Eylül 2011'de İngiliz Notts County takımıyla oynanan açılış maçıyla kapılarını açan yeni Juventus Stadı, 41 bin seyirci kapasitesine sahip. Yaklaşık 120 millyon avroya mal olan ve günümüz teknolojisi kullanılarak, çevre ve şehircilik kriterlerine uygun biçimde 355 bin metrekarelik bir alana inşa edilen stat için hiçbir masraftan kaçınılmadı.

7,5 metreden rakibe markaj

Toplam seyirci kapasitesinin 3 bin 600'ü VIP seyirciler için ayrılmış durumda. Tribünlerde VIP koltuklarının önünde birer de küçük ekran televizyon bulunuyor. Tribünlerin sahaya yakınlığı 7,5 metre iken, tribünün en son sırasındaki koltuk ile saha arasındaki mesafe 49 metre. Dışarıdan adeta kapalı kutuyu andıran stat, maç günleri rakip takımlar üzerine baskı dolu bir atmosfer yaratıyor.

64 locası bulunan stadın basın tribününün kapasitesi ise 275. Stadın çevresinde toplamda 30 bin metrekarelik yeşil alan ve meydan bulunuyor. İnşasında 6 bin ton çeliğin kullanıldığı belirtilen stadın mimarisinin sembolü olan iki kulesinin yükseklikleri ise 86 metre.

"31 Şampiyonluk" tezi stadın girişinde

Tarihi sayısız başarılarla dolu Juventus'un zaferleri de yeni stadındaki yerini almış durumda. Siyah-beyazlı kulübün önemli kupa zaferleri, Michel Platini, Roberto Baggio, Gianluigi Buffon gibi yıldız oyuncularının fotoğrafları, stadın iç kısmındaki duvarlarını süslüyor. Stadın ana girişinde ise futbolseverleri "31" ve "İtalya Şampiyonu" yazıları karşılıyor.

İtalya Birinci Futbol Ligi tarihinde resmi olarak 29 şampiyonlukla en çok şampiyonluğu bulunan kulüp olan Juventus, 2004-2005 ve 2005-2006 sezonlarındaki "Calciopoli" skandalındaki rolü sebebiyle elinden alınan şampiyonluklarını da hesaba katıyor. Siyah-beyazlı kulüp, şampiyonluklarının haksızca elinden alındığını ve aslında Serie A tarihinde 31 şampiyonluğu bulunduğu tezini savunuyor.

Stadın dışındaki bu durum, içinde de aynı şekilde yer alıyor. İki ayrı tribün katı bulunan stadın üst tribünün balkon kısmında, Juventus'un kurulduğu 1 Kasım 1897 tarihinden bugüne, kazandığı kupaların figürleri yer alıyor.

Müze de statta

Yeni statta Juventus'un başarılarla dolu tarihin saklandığı müze de bulunuyor. Müzesinde, 2 Şampiyonlar Ligi, 1 Kupa Galipleri Kupası, 3 UEFA Kupası, 2 Kıtalararası Kupa, 2 Avrupa Süper Kupası, 1 Inter-toto Kupası, 2 9 Serie A Şampiyonluğu, 9 İtalya Kupası, 6 İtalya Süper Kupası bulunan Juventus, başarılarını gururlu bir şekilde sergiliyor.

Efsanevi futbolcuların formalarının bulunduğu, unutulmaz maçların televizyonlardan yansıtıldığı bir bölümde de müzeyi gezen ziyaretçilere sanki stat zeminin ortasındaymış gibi hissettiren bir sinevizyon gösterisi sunuluyor. Müzenin bir bölümü, kulübün uzun yıllardır sahibi olan ve adları kulüple özdeşleşen İtalya'nın ünlü sanayici ailesi Agnelli'ye ayrılmış durumda. Agnelli ailesinin bu yıl kulüple 90. yılı olması sebebiyle kulübe altın çağlarını yansıtan Giovanni ve Umberto Agnelli'nin olduğu yıllar başta olmak üzere Agnelli ailesinin kulübe yaptıkları bu bölümde sergileniyor.

2014 UEFA finali

Juventus'un Galatasaray ile mücadele edeceği bu önemli stat aynı zamanda bu sezonki UEFA Avrupa Ligi finaline de ev sahipliği yapacak. Final, 14 Mayıs 2014 Çarşamba günü bu futbol mabedinde oynanacak. (AA) 

Sıradaki Haber
Galatasaray İtalya'ya gitti
Yükleniyor lütfen bekleyiniz