Futbol

Kosova'ya Devler Ligi ve Avrupa Ligi müjdesi

04 Mayıs 2016 Çarşamba 17:00 - Son Güncelleme 04 Mayıs 2016 Çarşamba 14:06

Kosova liginden 3 takım, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi elemelerine katılacak.

Kosova Futbol Federasyonunun UEFA'ya üyeliği, ülke futbolunun uzun yıllar süren "esaretine" son vererek 13 Mayıs'ta düzenlenecek kongrede FIFA'ya tam üyelik yolunda bir başlangıcı ifade ediyor.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen kongrede yapılan oylama sonucu 28 "evet", 24 "hayır" ve 2 çekimser oyla UEFA üyeliğine kabul edilen Kosova, kulüp ve milli takımlar düzeyinde uluslararası resmi karşılaşmalara çıkabilecek.

UEFA üyeliği, daha önce sadece dostluk maçları oynayabilen Kosova Milli Futbol Takımı'na Avrupa Şampiyonası elemeleri, ülkedeki kulüp takımlarına ise UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi gibi turnuvalara katılma hakkı veriyor.

Gelecek sezondan itibaren Kosova liginden 3 takım, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi elemelerine katılacak.

Kosova’nın UEFA’ya kabul edilmesinin ardından FIFA’ya da üye olması bekleniyor. FIFA’ya kabul edilmek ise Kosova Milli Takımı'nın 2018 Dünya Kupası elemelerine katılma hakkına da sahip olması anlamına geliyor.

UEFA üyeliğiyle ülke futboluna önemli miktarda gelir de sağlanacak. Elde edilecek gelir, daha iyi bir altyapı oluşturmak adına futbol faaliyetleri ile ilişkilendirilmiş farklı sektörlerde kullanılabilecek.

Kosova Milli Takımı'nın uluslararası futbol turnuvaları elemelerine katılması 5 milyon avroluk bir bütçenin federasyona verilmesi anlamını taşıyor. Bu sayede Kosova Birinci Futbol Ligi şampiyonu 250 bin, ligi ikinci sırada tamamlayacak ekip ile Kosova Kupası’nı kazanacak takım iki yüzer bin avro kazanacak.

"Geç kalan adalet sonunda tecelli etti"

Kosova Futbol Federasyonu Başkanı Fadil Vokrri, UEFA'ya üyelikle ilgili açıklamasında, ülke futbolunun önünde duran yasal barikatları yıkmayı başardıklarını belirterek "Geç kalan adalet sonunda tecelli etti." ifadesini kullandı.

Oylama sürecinin zor geçtiğini ve Kosova’nın dostu olarak görülen bazı ülkelerin durumu farklı yönlere çekmeye çalıştığını da kaydeden Vokrri, 13 Mayıs'ta düzenlenecek kongrede FIFA’ya kabul edileceklerinden emin olduğunu vurguladı.

Diğer milli takımlardaki Kosovalı futbolcular

Avrupa’nın farklı ülkeleri için görev yapan birçok Kosova asıllı futbolcu bulunuyor.

Eski Galatasaraylı Lorik Cana, İsviçre Milli Takımı oyuncuları Xherdan Shakiri (Stoke City), Granit Xhaka (Borussia Mönchengladbach), Valon Behrami (Watford) ve Belçika Milli Takımı’nı tercih eden Adnan Januzaj (Manchester United), Kosova asıllı futbolcular olarak ön plana çıkıyor.

Mersin İdmanyurdu forması giyen Loret Sadiku ise İsveç 21 Yaş Altı Milli Takımı'nda görev almasına karşın tercihini Kosova’dan yana kullanan isimler arasında yer alıyor.

Sıradaki Haber
Cüneyt Çakır'a ağır eleştiri
Yükleniyor lütfen bekleyiniz