Futbol

Savaşın gölgesinde spor: Ukrayna

04 Eylül 2014 Perşembe 11:14 - Son Güncelleme 04 Eylül 2014 Perşembe 12:33

Ukrayna sporu, ülkedeki iç savaşın etkisiyle ivme kaybetti.

Ukrayna'nın doğusunda ordu ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında yaşanan olaylar, ülke sporunu olumsuz yönde etkiledi.

Yaşanan karışıklık ülkenin doğusunda günlük yaşamı büyük ölçüde etkilerken, futbol ve basketbol başta olmak üzere birçok spor dalında istikrarsızlığa yol açtı. Son yıllarda yapılan yatırımlarla aşama kaydeden Ukrayna sporu, ülkedeki iç savaşın etkisiyle ivme kaybetti.

Ülkede düzenlenmesi planlanan 2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın evsahipliği Ukrayna'dan alındı. Donetsk ve Lugansk kentlerinin futbol takımları, maçlarını ülkenin batısındaki farklı şehirlerde oynamak zorunda kaldı. Olaylardan en fazla etkilenen kentlerden Donetsk'in futbol takımlarından Shakhtar Donetsk'in stadı ve antrenman tesisleri, yaşanan patlamalar nedeniyle büyük hasar gördü, kulübün kent merkezindeki ofisi, silahlı kişilerce işgal edildi.

Ukrayna ile Rusya arasında ihtilafa neden olan Kırım yarımadasında bulunan 3 futbol takımı Rusya ligine katıldı, ancak UEFA Rusya'nın bu kararını tanımadığını açıkladı.

EuroBasket 2015 evsahipliği Ukrayna'dan alındı

Ukrayna'daki olaylar, tesis inşaatlarının aksamasına yol açtı ve büyük spor organizasyonlarının ülkede düzenlenmesine engel oldu.

Kiev Belediyesi, zorlu siyasi durum ve mali kaynakların tasarruf edilmesi çerçevesinde 2015 Erkekler Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2015) için başkentte kurulması öngörülen tesislerin inşaatını iptal etti.

FIBA Avrupa Yönetim Kurulu, EuroBasket 2015'in Ukrayna'daki ekonomik ve siyasi sorunlardan kaynaklanan istikrarsızlık ve güvenlik problemleri nedeniyle Ukrayna yerine başka bir ülkede düzenleneceğini açıkladı. Şampiyonaya evsahipliği yapması beklenen ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. FIBA'nın EuroBasket 2015'e evsahipliği yapacak ülke ya da ülkeleri 8 Eylül'de açıklaması bekleniyor.

Shakhtar Donetsk'in stadı ve tesisleri zarar gördü, ofisi işgal edildi

Shakhtar Donetsk'in stadı ve tesisleri, ülkede yaşanan çatışmalardan zarar gördü.

İki ayrı günde Donetsk ekibinin stadı Donbass Arena'ya ve antrenman tesislerine isabet eden top mermileri, maddi hasara yol açtı. Patlamalar sonucunda Donbass Arena'nın kuzeybatı cephesi, iletişim altyapısı, park ve enerji merkezi zarar gördü. Kirsha isimli antrenman tesisleri içerisinde bulunan binalarda ise oyuncuların dinlenme odası ve spor salonu kullanılmaz hale geldi. Patlamalar sonucunda büyük maddi hasar meydana gelmesine rağmen kulüp çalışanları zarar görmedi.

Kulübün kent merkezindeki Lenin Meydanı'nda bulunan ofisi ise dün akşam çok sayıda silahlı kişi tarafından işgal edildi. Olayla ilgili araştırma sürüyor.

Futbol takımları sahalarından uzak kaldı

Olayların yaşandığı Donetsk ve Lugansk kentlerinin futbol takımları Shakhtar Donetsk, Metalurg Donetsk, Olimpik Donetsk, Zorya Lugansk ve Illichivets Mariupol, maçlarını ülkenin batısındaki farklı şehirlerde oynuyor.

Shakhtar Donetsk, maçlarını Lviv'de oynamayı tercih ederken, Metalurg Donetsk ve Olimpik Donetsk, Kiev'de, Zorya Lugansk ise Zaporizhya'da mücadele ediyor. Illichivets Mariupol ise evsahibi olduğu haftalarda rakip takımların sahasına konuk oluyor.

Rumen teknik adam Mircea Lucescu'nun çalıştırdığı ve bu sezon statları Donbass Arena'dan uzak kalan son 5 yılın şampiyonu Shakhtar Donetsk'te, bazı oyucular ülkeye dönmek istemedi. Sezon öncesi Fransa'da Olympique Lyon ile oynanan hazırlık maçının ardından Facundo Ferreyra, Alex Teixeira, Dentinho, Douglas Costa, Ismaily ve Fred, Ukrayna'ya dönmeyi reddetse de bu kriz çabuk atlatıldı. Bu isimlerden yalnızca Arjantinli golcü Ferreyra takımdan ayrılmayı tercih etti. Ferreyra, İngiltere Premier Lig ekibi Newcastle United'a kiralanırken, diğer futbolcular bir süre sonra takıma katıldı.

Yaşanan çalkantılı dönemi saha sonuçlarına yansıtmayan Shakhtar Donetsk, Ukrayna Süper Kupası'nda Dinamo Kiev'i 2-0 mağlup ederek sezona kupayla başladı. Ligde 5'te 5 yaparak fire vermeyen Lucescu'nun öğrencileri, Metalurg Zaporizhya'yı 2-0, Vorskla Poltava'yı 2-1, Metalist Kharkiv'i 1-0, Olimpik Donetsk'i 5-0 ve Illichivets Mariupol'u 3-0'lık skorlarla geçti. Ligde 5 hafta sonunda 15 puan toplayan Shakhtar Donetsk liderlikte yer alıyor.

Sahalarından uzak kalan diğer ekipler, Shakhtar Donetsk'in aksine bölgedeki olaylardan oldukça etkilendi. Beş hafta sonunda Illichivets Mariupol'un galibiyetsiz son sırada yer aldığı Ukrayna Premier Ligi'nde Metalurg Donetsk ve Zorya Lugansk birer galibiyet alabildi. İki galibiyet, bir beraberliği bulunan Olimpik Donetsk ve Metalurg Zaporizhya ise 7 puan toplayabildi.

Kırım yarımadasının futbol takımları Rusya liginde

Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlık ilan ederek Rusya'ya bağlanma anlaşması imzalayan Kırım yönetimine bağlı 3 futbol takımı, bu sezon Rusya liginde mücadele ediyor.

Kırım yarımadasındaki SKChF Sevastopol, Zhemchuzhina Yalta ve Tavria Simferopol Rusya 2. Futbol Ligi'ne katıldı. Ukrayna Futbol Federasyonu ise Ukrayna'nın kendi bölgesi olarak iddia ettiği bir bölgede Rusya'nın böyle bir hakka sahip olamayacağını savunarak FIFA ve UEFA'ya itirazda bulundu. UEFA, Rusya Futbol Federasyonu'nun Kırım yönetimi altındaki bu takımların Rusya liginde oynayacağı yönünde aldığı kararı tanımadı.

Ukrayna ekipleri Avrupa kupası maçlarını Kiev'de oynuyor

Ukrayna takımları, güvenlik endişeleri nedeniyle UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi maçlarını alınan karar gereği başkent Kiev'de oynuyor.

Avrupa Ligi'nde Türkiye'yi temsil eden Trabzonspor'un grubunda yer alan Metalist Kharkiv, UEFA'nın bir karar değişikliğine gitmemesi durumunda, rakiplerini Kiev'de ağırlamaya devam edecek.

Metalist Kharkiv'in yanı sıra bir başka Ukrayna ekibi Dnipro da Avrupa kupası maçlarını Kiev'de oynamayı sürdürüyor.

Paraguay milli maç oynamayı reddetti

Paraguay ile Ukrayna arasında 3 Eylül Çarşamba günü Kiev'de oynanması planlanan hazırlık maçı iptal edildi.

Ülkedeki karışıklıklar nedeniyle güvenlik sorunlarını gerekçe gösteren Paraguay Futbol Federasyonu, Ukrayna'da maça çıkmayacaklarını açıkladı. Ukrayna bunun üzerine milli maç takvimine Moldova'yı ekledi.

AA

Sıradaki Haber
"Mancini'den çok şey öğrendim"
Yükleniyor lütfen bekleyiniz