Futbol

Bu Afrikalılar unutulmadı!

03 Kasım 2015 Salı 12:35 - Son Güncelleme 03 Kasım 2015 Salı 12:45

Türkiye'de forma giymiş Afrikalı futbolcular taraftarların beğenisini kazandı.

Afrika kökenli futbolcular, her sezon çok sayıda yabancı oyuncunun forma giydiği Türkiye'de, sergiledikleri performansların yanı sıra kendilerine has kişilikleriyle de unutulmazlar arasında yer alıyor.

Türkiye Ligi'ne ayrı bir heyecan katan Afrikalı yıldızlar, forma giydikleri dönemlerde kısa sürede taraftarların da beğenisini kazanarak, tribünleri coşturdu.

Beşiktaş'tan Daniel Amokachi, Fani Madida, Demba Ba, Ahmed Hassan, Fenerbahçe'den Jay Jay Okocha, Uche Okechukwu, Samuel Johnson, Stephen Appiah ve John Leshiba Moshoeu, Galatasaray'dan Didier Drogba, Rigobert Song, Shabani Nonda, Abdul Kader Keita, Nordin Amrabat ve Trabzonspor'dan Ibrahima Yattara ile Gaziantepspor'dan Steve Komphela, Süper Lig'de iz bırakan önemli Afrikalı yıldızlar arasında bulunuyor.

Beşiktaş'a 1996-1997 sezonunda İngiltere Premier Ligi ekiplerinden Everton'dan transfer olan Daniel Amokachi, siyah-beyazlı ekipte şampiyonluk yaşamasa da ortaya koyduğu futbolla siyah-beyazlı taraftarların sevgisini kazandı. Nijeryalı yıldız Amokachi, özellikle Galatasaray ve Fenerbahçe derbilerinde attığı gollerle Beşiktaş'ın en iyi yabancıları arasına adını yazdırmıştı.

1992-1993 sezonunda Güney Afrika'nın Kaizer Chiefs ekibinden Beşiktaş'a transfer olan Fani Madida da, siyah-beyazlı kulübün unutulmaz Afrikalı futbolcuları arasında bulunuyor. Siyah-beyazlı ekipte üç sezon oynayarak istikrarlı bir tablo ortaya koyan Fani Madida, daha sonraki dönemlerde Antalyaspor ve Bursaspor'un da formasını giydi.

Beşiktaş'ta başarılı olan Mısırlı Ahmed Hassan da 2003-2004 sezonunda geldiği siyah-beyazlı takımda ilk sezonunda 14 golle takımının en çok gol atan oyuncusu oldu. Teknik direktör Mircea Lucescu ile zaman zaman sorunlar yaşamasına rağmen takımda kalıcı olmaya başaran Mısırlı yıldız, üç sezon boyunca başarılı bir performans ortaya koydu.

Siyah-beyazlı formayı geçen sezon giyen Demba Ba, oynadığı futbolla kısa zamanda Beşiktaş taraftarının unutamayacağı isimler arasına girdi. Beşiktaş'ta oynadığı 44 karşılaşmada 27 gol kaydeden Senegalli yıldız Demba Ba, siyah-beyazlı takımda bir sezonda en fazla gol atan yabancı futbolcu olarak tarihe geçmişti.

Uche savunmada efsane olmuştu

Fenerbahçe'nin 1993-1994 sezonunda Danimarka'nın Brondby takımından kadrosuna kattığı Uche Okechukwu, Beşiktaş'tan Fani Madida ile beraber 1990'lı yıllarda Türkiye Ligi'ne Afrika'dan başlayan futbolcu göçünün ilk öncüleri arasında yer aldı. "Sarı Kanaryalar"da, 9 sene forma giyen Nijeryalı Uche, defansta Danimarkalı Jes Högh ile efsane ikili olmuştu.

1996 yılında Fenerbahçe'ye Almanya 1. Ligi ekiplerinden Eintracht Frankfurt'tan transfer olan Njeryalı yıldız Jay Jay Okocha, oynadığı futbolla Kadıköy'de taraftarın kısa bir sürede sevgisini kazandı. Vatandaşı Uche ile Türk vatandaşlığı da alan Okocha, kırmızı kramponları ve usta çalımlarıyla Fenerbahçe taraftarının hafızalarında silinmeyecek izler bıraktı. Okocha, 1998'de 16,5 milyon dolara Fransa'nın Paris Saint-Germain takımına transfer olarak Türkiye kariyerini noktaladı.

Rıdvan Dilmen'in Fenerbahçe'yi çalıştırdığı 1999-2000 sezonunda sarı-lacivertli formayı giymeye başlayan bir diğer Afrikalı Samuel Johnson da iz bırakan isimler arasında. Fenerbahçe'de geçirdiği dört sezonda bir lig şampiyonluğu yaşayan Ganalı yıldız, çalışkanlığı ve derbi maçlarındaki hırsıyla sarı-lacivertli taraftarların desteğini almıştı.

Samuel Johnson gibi Fenerbahçe'de forma giyen diğer Ganalı yıldız Stephen Appiah, 2005-2006 sezonunda transfer olduğu sarı-lacivertli ekipte, 100. yıl şampiyonluğu yaşayan kadronun içinde yer aldı. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Schalke 04'e attığı golle akıllarda yer edinen Appiah, 2007'de geçirdiği diz ameliyatının ardından bir türlü eski formuna kavuşamadı.

Türkiye'de 1993-2003 yıllarında Gençlerbirliği, Fenerbahçe, Kocaelispor ve Bursaspor formaları giyen Güney Afrikalı futbolcu John Leshiba Moshoeu da Türk futbolunda iz bırakan Afrikalı futbolcular arasında yer alıyor.

Kocaelispor formasını giydiği 1994-1998 yıllarında yıldızı parlayan Moshoeu, daha sonra Fenerbahçe'ye transfer olmuş ve sarı-lacivertli ekipte başarılı bir dönem geçirdi. Moshoeu'nin Türkiye'deki son durağı Bursaspor oldu. İki sezonu Bursaspor'da geçiren Moshoeu, yeşil-beyazlı ekipte "1 numaralı" formayı giyerek farklı dikkati çekti. Türkiye'den ayrıldıktan sonra, 40 yaşına kadar futbol oynayan Güney Afrikalı futbolcu geçen nisan ayında hastalığı nedeniyle 49 yaşında hayata veda etti.

Nonda'nın kafa golü hala hafızalarda

Türk futboluna farklı bir heyecan getiren Afrikalı futbolcular, Galatasaray'da da önemli başarılara imza attı. Galatasaray'a 2004-2005 sezonunda Fransa 1. Lig ekiplerinden Lens'tan transfer olan Rigobert Song, sarı-kırmızılı ekipte kısa zamanda savunmanın vazgeçilmez isimleri arasına girdi. Song, Galatasaray'da yaşadığı iki lig şampiyonluğunun ardından 2008-2009 sezonunda Trabzonspor'a transfer oldu.

Galatasaray'a gelen diğer bir Afrikalı Shabani Nonda, 2007-2008 sezonunun 32. haftasında oynanan Fenerbahçe derbisinde attığı kafa golüyle takımına şampiyonluğu getirdi. Demokratik Kongolu futbolcu, 2,5 sezon forma giydiği Galatasaray'a, ardında tatlı hatıralar bırakarak veda etti.

Galatasaray tribünlerini heyecanlandıran başka bir Afrikalı yıldız Abdul Kader Keita, 2009-2010 sezonunda forma giydiği sarı-kırmızılı ekipte, ligde ve Avrupa kupalarındaki performansıyla göz doldurdu. Galatasaray'a Lyon'dan transfer olan Fildişi Sahilli yıldız futbolcu, her attığı golden sonra yaptığı ilginç gol sevinçleriyle de hafızalarda yer bıraktı.

Türkiye'ye gelen en kariyerli futbolculardan biri Fildişi Sahilli futbolcu Didier Drogba, 2012-2013 sezonu ara transfer döneminde Galatasaray ile anlaşarak sarı-kırmızılı formayı giymeye başladı. Galatasaray'daki ilk sezonunda 13 maçta 5 gol atarak şampiyonluk sevincine ortak olan Drogba, 2013-2014 sezonunda takımının en istikrarlı futbolcusu olmuştu.

Yattara ve kolbastı şovu

2003-2004 sezonunda dönemin başkanı Özkan Sümer'in bizzat izleyip Trabzonspor'a kazandırdığı Gineli Ibrahima Yattara, Afrika futbolunun esintilerini Karadeniz'e taşıdı. Forvette rakip takımlara yaşattığı zor anlarla hafızalarda yer edinen Yattara, gollerden sonra kolbastı oynayarak Trabzonsporluların gönlünde taht kurmuştu.

Yattara gibi Türkiye'de forma giyen renkli kişiliklerden Steve Komphela ise oynadığı futboldan daha çok saha dışındaki hareketleriyle dikkati çekti. Kısa zamanda Türkçe öğrenen ve espirili cevaplarıyla medyanın ilgisini çeken Komphela, Gaziantepspor ve Çanakkale Dardanelspor'un formasını giymişti.

Mususi'nin, "timsah yürüyüşü" unutulmadı

Türkiye'de forma giyip unutulmayan Afrikalı futbolculardan biri de Ugandalı Majid Mususi'ydi.

1994-1995 sezonunda Fransa'nın Rennes takımından Bursaspor'a transfer olan Musisi, UEFA İntertoto kupasında 4 gol atarak yeşil-beyazlı ekibin başarısında pay sahibi oldu. Uganda'nın Avrupa'da forma giyen ilk futbolcusu olan Mususi, Bursaspor'un Karlsruhe ile oynadığı İntertoto finalinde, ilk defa "timsah yürüyüşü" olarak anılacak gol sevincini sergilemişti.

1997-1999 yılları arasında Çanakkale Dardanespor'da da top koşturan Mususi, 13 Aralık 2005'te böbrek yetmezliğinden hayatını kaybetti.

Türkiye kariyerine 1993-1994 sezonunda Gençlerbirliği'ne transfer olarak başlayan Demokratik Kongolu Andre Kona Ngole de unutulmaz Afrikalılar arasında yer aldı. Başkent ekibinin yanı sıra Antalyaspor, Diyarbakırspor ve İstanbulspor formaları da giyen Kona, Süper Lig'de 265 maçta 97 gol kaydetti.

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz