Futbol

Demirören'den yabancı hakem açıklaması

07 Ocak 2016 Perşembe 16:30 - Son Güncelleme 07 Ocak 2016 Perşembe 14:32

"Hakemlerimize inandık. Hatalı kararlar verdiğinde arkalarında durduk"

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, Türk hakemlerine inandıklarını belirterek, "Ancak bu, bariz hata yapanı, elindeki fırsatı heba edeni, açıkça yetersiz kalanı görmezden geleceğiz, idare edeceğiz demek değil. Bunları affetmeyeceğiz" dedi.

Antalya'daki Kaya Palazzo Golf Resort'ta gerçekleştirilen TFF Merkez Hakem Kurulu (MHK) Kış Semineri'nin bugünkü bölümünde konuşan Demirören, hakemlere inandıklarını ve kararlarını ilerlemekten yana verdiklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Geride bıraktığımız döneme dair aklımda iki fotoğraf var. Birisi Türk hakeminin UEFA Şampiyonlar Ligi'nde verdiği kritik bir kararın fotoğrafı. Karardan saniyeler sonra tekrarı ağır çekimde tüm dünyada yayınlandı. Karar doğru. Hiç şüphe yok ki herkes büyük gurur yaşadı. İkinci fotoğraf çok farklı. Bir hakem ekibimiz, Süper Lig maçından sonra statta mahsur kalıyor. Evlerine gitmek için oradan ayrılmaları engelleniyor. Hiç şüphe yok ki o an hepimiz büyük bir üzüntü yaşadık. Türkiye'de futbolla ilgili herkesin bu fotoğrafların üzerinde dikkatle düşünmesi lazım. Hangi fotoğrafı istediğine karar vermesi lazım. Bu kararın bekleyecek vakti ve tekrarı yok. Ya birinci fotoğrafı seçeceğiz ve Türk futbolunun dünyada söz sahibi olması için çalışmaya devam edeceğiz ya da ikincisini seçip, ufak hesapların ve kısır tartışmaların arasında sahneden silineceğiz. Elbette bir kararımızı çoktan verdik. Hakemlerimize inandık. Kararımızı gelişmekten ve ilerlemekten yana kullandık."

Sezona hakemlikte devrim niteliğinde adımlar atarak başladıklarını anlatan Yıldırım Demirören, "Türk futbolunda kan değişimi için adım attık. Hakem kadromuzu gençleştirmeyi seçtik. Genç hakemlere inisiyatif verdik. 'Bu genç hakemlerimizin zamana ihtiyaçları olacak ve hata yapacaklar' dedik. Elbette bunu öngördük. Hesaplanmış bir riski aldık ama kararımızdan hiçbir zaman vazgeçmedik. Bu reformun hedefine ulaşması biraz zaman alacak. Genç hakemlerimizin olgunlaşmak için zamana ihtiyacı olacak. Bugün eleştirilere rağmen aynı kararlılıkla devam ediyoruz" diye konuştu.

TFF Başkanı, Türk hakemlerine güvendiklerini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Hakemlerimize inandık. Hatalı kararlar verdiğinde arkalarında durduk, durmaya da devam edeceğiz. İnsanın olduğu yerde hata olur. Hakemler de buna dahil ancak bu bariz hata yapanı, elindeki fırsatı heba edeni, açıkça yetersiz kalanı görmezden geleceğiz, idare edeceğiz demek değil. Bunları affetmeyeceğiz. MHK de affetmeyecek. Gereken cezaları vermeye devam edecek. Benim tek bir beklentim var. Yürekli olun, maçları cesaretle yönetin, kararlarınızın arkasında durun, sonra evinize gidip huzurla uyuyun. Bunu hakemliğin hak ettiği itibar için istiyorum."

- "Yabancı hakem tartışması yapmak ayıptır, akıl dışıdır"

Yıldırım Demirören, yabancı hakem tartışmaları yapmanın ayıp ve akıl dışı olduğunu söyledi.

Yabancı hakem isteyenlerin Türk futboluna ihanet ettiğini savunan Demirören, şöyle devam etti:

"Yabancı hakem konusunu sizlerin önünde ağzıma almaktan bile hicap duyuyorum. Bana göre sizlerin dünyada adınızdan en çok söz ettirdiğiniz dönemde, yabancı hakem tartışması yapmak ayıptır, akıl dışıdır. Bu tartışmayı yapanların dünya futbolunu takip ettiğine ve düzenli maç seyrettiklerine bile inanmıyorum. Onlara bir haberim var. Şu an dünyanın en iyi 3. hakemi bir Türk, adı Cüneyt Çakır. Bir haberim daha var. Çakır ve ekibi, Avrupa Şampiyonası'nda maç yönetecek. Biz finale çıkmazsak, kim bilir belki de finali yönetecekler. Yabancı hakem isteyenlerin yaptığı Türk futboluna ihanettir. Bizim amacımız hakem ithal etmek değil, ihraç etmektir. Türk futbolu ancak böyle ilerler."

- "Kulüplerin saat başı antrenör değiştirmesi hiç hoş bir şey değil"

Demirören, Türkiye'de son dönemde sıkça yaşanan teknik direktör değişikliklerinin hoş olmadığını kaydetti.

TFF'nin kulüplere teknik adam değişikliğinde sınır koyma hakkı olmadığını belirten Demirören, "Kulüplerin saat başı antrenör değiştirmesi hiç hoş bir şey değil. Asla tasvip etmiyoruz. Seçilerek gelmiş, kendi bütçesini harcayan kişilerden bahsediyoruz. Federasyon olarak buna sınır koyma hakkımız olduğunu zannetmiyorum. Buna rağmen yönetim kurulu toplantısında Kulüpler Birliği Vakfının da görüşünü alarak konuyu değerlendireceğiz. Her ne olursa olsun benim için antrenörlük onuru, kuralların ve yönetmeliklerin üzerindedir" ifadelerini kullandı.

- Uilenberg'in yerine Rosetti geliyor

TFF Başkanı, sezon sonunda sözleşmesi biten UEFA Hakem Kurulu Üyesi ve TFF MHK Danışmanı Jaap Uilenberg'in yerine İtalyan Roberto Rosetti'nin getirileceğini açıkladı.

Uilenberg'in Türk futbol tarihinde devrim niteliğinde çalışmalar yaptığını aktaran Demirören, "Sevgili Jaap! Katkıların unutulmayacak. İsmin Türk futbolunda her zaman saygıyla anılacak. Sana canı gönülden teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. Jaap'ın sözleşmesi sezon sonunda bitiyor. Onun yerine göreve başlayacak ismi tanıtmaya bile gerek duymuyorum. Sadece adını söylemem yeterli. Sayın Roberto Rosetti'ye şimdiden 'aramıza hoş geldin' diyorum. Kendisinin Türk hakemliğini daha da ileri götüreceğine inancımız tam" şeklinde görüşlerini belirtti.

Sık sık espri yapan ve neşeli olduğu gözlenen Demirören'in konuşmasının ardından sezon sonunda görevi sona erecek Uilenberg için hazırlanan duygusal klip gösterildi. Klipten sonra Yıldırım Demirören, Hollandalı futbol adamına plaket takdim etti.

- Uilenberg: "Türk hakemliğini belli bir seviyeye hep beraber çıkardık"

Jaap Uilenberg ise duygusal bir an içinde olduğunu belirterek, 2008-2009 sezonundan bu yana çok iyi işler yaptıklarını söyledi.

Yaklaşık 7 yıl önceki bir anısını paylaşan Uilenberg, "Ocak 2009'da yine Belek'teydik. 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası finalleri yeni bitmişti ve Türk hakemler turnuvada yer almamıştı. Hakemlerle 'Türk hakemleri olarak bir daha böyle bir şeye izin vermeyeceğiz, Dünya Kupası da Türk hakemleri olmadan olmamalıydı' demiştik. Bu konuşmadan sonra dönemin MHK Başkanı Oğuz Sarvan yanıma geldi ve bana 'Bu cümleler çok güzel, bizimle çalışmalısın, bize yardım etmelisin' dedi. Sarvan'a bu teklifi için tekrardan teşekkür ederim. TFF'nin büyük desteğiyle çok iyi işler başardık, elimizden ne geliyorsa yaptık. Türk hakemliğini belli bir seviyeye hep beraber çıkardık" değerlendirmesinde bulundu.

Uilenberg, geçen sezon kontratının sona ermesinin ardından daha fazla devam etmek istemediğini ancak MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu'nun kendisine ihtiyacı olduğunu söylemesi üzerine göreve devam ettiğini vurguladı.

Kendisine "Avrupa Şampiyonası'nda final yöneteceğim" diye söz veren Cüneyt Çakır'ın sözünün tutmasını beklediği kaydeden Uilenberg, "Cüneyt, dikkatli ol. Roberto Rosetti'ye de teşekkür ederim. İnşallah her şey böyle devam eder. İyi şanslar" dedi.

- Arıcı: "Daha az hatalı maçlar izleteceğiz"

Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Başkanı Abdurrahman Arıcı da Uilenberg'in Türk hakemliğinin Avrupa'da bulunduğu seviyeye çıkmasında önemli katkısı olduğunu söyledi.

Arıcı, Türkiye'deki futbol müsabakalarının daha düzenli oynanması için çaba sarf ettiklerini vurgulayarak, "TFF Başkanı ve yönetiminden aldığımız talimatlarla hareket ediyoruz. Maçların düzenli oynanması için gösterdiğimiz özveride başarılı olursak, karşılaşmalara gelen seyirci sayısı artacak ve tribünler dolacaktır. Hakemlerin ne amatör ne de p

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz