Futbol

"Galatasaray'ın varlığı tehlikede"

19 Ocak 2016 Salı 14:55 - Son Güncelleme 19 Ocak 2016 Salı 13:05

"Bu yönetim anlayışıyla Galatasaray, UEFA ile ilgili bölümden çıkamaz."

UEFA'nın, Galatasaray'ı 2015-2016 sezonunda finansal fair play kurallarını yerine getiremediği gerekçesiyle Finansal Kontrol Kurulu (CFCB) Yargı Komisyonuna sevk etmesi, camiada yankı buldu.

Galatasaray camiasının önde gelen isimlerinden, son seçimdeki başkan adaylarından Prof. Dr. Ahmet Özdoğan ile Turgay Kıran, eski yönetici Mehmet Helvacı ve divan kurulu üyesi Hayri Kozak, AA'ya durumu değerlendirdi.

Galatasaray Kulübü Divan Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özdoğan, Dursun Özbek başkanlığındaki yönetim kurulunun anlayışıyla UEFA soruşturmasından cezasız çıkılamayacağını ileri sürerek, kulüpte genel kurul yapılması gerektiğini söyledi.

"Galatasaray'ın varlığı tehlikede"

Uzun süredir mali duruma dikkati çektiğini belirten Özdoğan, "Bu yönetim anlayışıyla Galatasaray, UEFA ile ilgili bölümden çıkamaz. Yapmamız gereken, olağanüstü genel kurula gitmek. Orada herkes projelerini ve Galatasaray'ı bu noktadan nasıl çıkaracağını anlatacak. Ondan sonra da camia bir araya gelecek ve bu işi hep birlikte çözeceğiz. Sürekli olarak birbirimizi suçlamadan önce odaklanmamız gereken şey, bu işi nasıl çözeceğimize yoğunlaşmak. Çözüm odaklı olmamız gerekiyor çünkü Galatasaray'ın varlığı tehlikede" diye konuştu.

Özdoğan, camianın kendi içindeki çekişmeleri kenara bırakıp birleşmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Galatasaray kendi iç mücadelelerini bırakacak. 'O başkan bunu yaptı, diğeri şunu yaptı' demeden bir olağanüstü genel kurula gidecek. Burada Galatasaray'ın şu anki durumu olduğu gibi anlatılacak ve çözüm üreten bir projeyle yola çıkan insanlar aday olacak. Galatasaray, bu durumdan çıkar. Yeter ki projeniz ve Galatasaray'ı iyi günlere götürecek amacınız olsun. Herkes iyi niyetli ama salt iyi niyet bazı şeylere yetmiyor. İyi niyetin dışında farklı işler yapıp gelirin artırılması gerekiyor."

Dursun Özbek'in, Duygun Yarsuvat yönetiminde mali işlerden sorumlu başkan yardımcısı olduğunu hatırlatan Özdoğan, "Sayın Dursun Özbek, mayıs ayında göreve gelmedi. Ekim 2014'te mali işlerden sorumlu başkan yardımcısıydı. Ondan sonra her dönemde, 'UEFA ile sorunları halledebiliriz. Bu çözülebilecek bir sorundur' diyerek bugünlere kadar geldik. Zararın 160 milyon dolar olduğu söyleniyor. Bu yeni çıkmadı. Ünal Aysal dönemindeki 160 milyon dolar zarar Ekim 2014'te de vardı. Galatasaray transfer yasağı veya Avrupa'dan men edilecek noktaya gelecekse, 14 aydır neden tedbir alınmadı" ifadelerini kullandı.

Helvacı: "Muhtemelen ağır bir karar çıkacak"

Galatasaray Kulübünün eski yöneticilerinden Prof. Dr. Mehmet Helvacı, sarı-kırmızılı kulüp hakkında ağır bir karar çıkmasını beklediğini kaydetti.

Helvacı, UEFA tehlikesini ilk dile getiren kişi olduğunu vurgulayarak, "Geçmişte başkanlara ve yöneticilere her zaman söylediğim şey buydu. Onlar bu konuyu yeterince ciddiye almadığı için divan kurulu toplantısında da dile getirdim lakin yine bir şey olmadı. 2,5 sene boşa harcandı ve şu anda hiç istemediğimiz bir noktaya geldik" diye konuştu.

Galatasaray Kulübünün yapması gerekenleri gerçekleştirmediğinin altını çizen Helvacı, şöyle devam etti:

"Konuyla alakalı çeşitli emsal kararlar var ama tabii her kulübün durumu farklı. Bizim en büyük farkımız da yapacağımızı söylediğimiz şeylerin tamamen tersini yapmamızdır. Ben bunu dile getirdiğimde o dönemin başkanı 'böyle bir şey yok' dedi. Yeni seçilen başkan da abarttığımı söyledi. Şimdi de buraya geldik. Galatasaray, yapması gerekenleri değil yapmaması gerekenleri yaptı. Muhtemelen ağır bir karar çıkacak. Tabii transfer yasağı en ucuzu, Avrupa'dan men en fazlası. Ben de men edilmeye yaklaşan bir karar çıkacağını tahmin ediyorum."

Yöneticilerin şeffaf olması gerektiğine değinen Helvacı, taraftarlar ile camiaya gereksiz ümit verdiğini ileri sürerek, şunları söyledi:

"Yönetimler sanki halledeceklermiş gibi bazı sorunları görmezden geliyorlar. Taraftara ve camiaya da gereksiz umut veriyorlar. Yani bunun olmayacağını söylediler, halbuki bu bir bilimsel gerçek. İlk defa bize uygulanan bir şey değil. Barcelona bile transfer yasağına maruz kaldı. Yani bunu her kulübe uyguluyorlar. Şimdi bu durum ve maddi veriler ortadayken yapmanız gereken şey, UEFA'nın sizi sokmak istediği sınırlamanın içinde yer almaya çalışmak. Yapmamak demek, bu sonuçlara tabi olmak demek, kısır döngü. Ekonomik olarak daha da kötü duruma düşmek demek."

Kıran: "Bizim için sürpriz oldu"

Galatasaray Kulübünün eski yöneticisi Turgay Kıran, puan silme ve transfer yasağının gündemde olduğunu belirterek, "Koskoca Galatasaray'ın getirildiği hale bakın" dedi.

Başkan Dursun Özbek'in UEFA görüşmelerinden sonra olumlu tablo çizdiğini anlatan Kıran, "Bana ilginç gelen, seçimlerden önceki konuşmasında Dursun Özbek, 'mali sorunumuz yok. ABD'nin bile borcu var, bunları yönetiriz' diyerek başkanlığa talip olmuştu. Ne zaman göreve geldi, bu kez sıkıntılardan bahsetmeye başladı. UEFA ile görüşmelerinden sonra olumlu tablo çizildi. Dünkü açıklama bizim için sürpriz oldu. Galatasaray için çok büyük bir talihsizlik. Sıkıntı artık ayyuka çıktı. Puan silme ve transfer yasaklama ihtimaller dahilinde. Koskoca Galatasaray'ın getirildiği hale bakın. Bunda sadece Dursun Özbek'in değil, hepimizin suçu var" şeklinde görüş belirtti.

Yönetim kurulunun borçları azaltmak için proje geliştirmediğini ileri süren Turgay Kıran, "Hiçbir destek olmadan borç azaltılamıyor. Galatasaray'a para kazandırmanız gerekir. Yoksa 3 çaycı, 2 kapıcı çıkararak borçların azalmasını bekleyemezsiniz. Kaçınılmaz bir sondu. Böyle bir şey olabileceğini hepimiz biliyorduk. Riva'yı bile yapılandırmaya kalksanız, borçların belli kısmı ödenirdi. Hiçbir şey yapmadan, her geçen gün otele bir kat çıkarak ya da 3 memur işten atıp, 100 arabayı yok ederek Galatasaray'ın borçları ödenmez. Yönetimin yeni projeler üretmesi gerekirdi" açıklamasını yaptı.

Kozak: "Sevimli bir karar çıkmasını beklemiyorum"

Galatasaray Kulübü Divan Kurulu Üyesi Kozak, UEFA Finansal Kontrol Kurulu Yargı Komisyonundan olumlu bir karar beklemediğini söyledi.

Divan kurulu toplantılarında sürekli uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Kozak, "Galatasaray açısından çok kötü bir haber. Yönetim kurulu heyet halinde UEFA ile görüşmelere gitti. Dönüşlerinde umutlu konuşuyorlardı. 'İyi bir görüşme oldu. Güzel bir sonuç alacağımızı bekliyoruz' şeklinde ifadeler kullanmışlardı ama böyle bir karar çıktı. Umarız şubat ayındaki karar Galatasaray için öldürücü olmaz. Bunu temenni etmekten başka elimizden bir şey gelmiyor" şeklinde konuştu.

Hayri Kozak, Dursun Özbek başkanlığındaki yönetim kurulunun iyi niyetli çalıştığını ancak bunun yeterli olmadığını vurgulayarak, "İyi niyetli bir çaba var ama çok yetersiz. Demek ki UEFA'yı tatmin edememişler. Sevimli bir karar çıkmasını beklemiyorum. Transferler yapıldığına göre bana rahat hareket ediyorlar gibi geliyor. Yoğun bir transfer arayışı içindeler. Demek ki pek sıkıntı görmüyorlar" diyerek sözlerini tamamladı.

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz