Futbol

İşte olay maçın hakemine verilen not

17 Aralık 2013 Salı 09:23 - Son Güncelleme 17 Aralık 2013 Salı 12:29

Kasımpaşa-Beşiktaş maçının gözlemcisi, hakem Şimşek'e verdiği notu açıkladı.

Kasımpaşa-Beşiktaş maçının gözlemcisi Osman Erdal Fırat, orta hakem Barış Şimşek’e, “Bariz önemli bir hata, aksi takdirde 8.0-8.2”nin karşılığı olan 7.8 notu verdi.

Haftaya damgasını vuran Kasımpaşa-Beşiktaş maçının hakemi Barış Şimşek, siyah-beyazlılar tarafından çok eleştirildi ama gözlemci Osman Erdal Fırat, Şimşek’te bariz yanlış olmadığını belirterek, notunu 7.8 olarak açıkladı.

Hakemlerin değerlendirme ölçeğinde 7.8’in karşılığı olan “Bariz önemli bir hata, aksi takdirde 8.0-8.2” kararını veren Fırat, notları da tek tek sıraladı.

Özellikle taç atışlarının yerinden kullanılmamasından 0.1 puan kıran TFF hakem gözlemcisi, Donk olayında hakemin zamanında düdük çalmamasından dolayı da 0.3 puan düşürdü. Sık sık düdükleriyle oyunun akışını kesmekten de 0.1 puan indiren Osman Erdal Fırat, kırmızı kartlar konusuna da ayrı bir paragraf açtı.

Taraftara atılan tekmelerde Ramon Motta’ya verilen kırmızı kartın doğru olduğunu dile getiren Fırat, Almeida’nın da ikinci sarıdan değil, direkt olarak kırmızı kartla atılması gerektiğine dikkat çekti, bariz hata olarak bunu gösterdi.

Görüntüler izlenecek

Hakemin de raporunda, “Donk topu atmadan önce düdüğü çaldım” dediği, bu şekilde kendini kurtardığı dile getirildi. Barış Şimşek, 7.8’den dolayı Süper Lig’de ilk yarıyı kapadı. Hakemin en az dört hafta üst düzey görev yapamayacağı vurgulandı. Bu arada Merkez Hakem Kurulu da, Donk olayıyla ilgili dün bir toplantı yaptı. TRT’de yayınlanan bir görüntüde hakemin düdüğünün önce çaldığı, ardından Donk’un topu attığının görüldüğü dikkat çekerken, MHK’nın bu görüntüyü yayıncı kuruluştan talep ettiği belirtildi. Kurul, bunu izledikten sonra kararını verecek. Ancak gelişmeler ışığında maçın tekrarın oldukça güç olduğu dile getirildi. 

Hangisi doğru?

AHMET ÇAKAR

Donk bu esnada Almeida’ya atılan mükemmel pası kesmek için elindeki topu gerçek tek topa çaptırarak oyunu sabote etti. Hakem oyunu durdurdu. Haklı olarak Donk’a sarı kart gösterdi. Ama oyun hakem atışı ile başladı. Oysa ki pozisyon penaltı olmalıydı. Zira uluslararası oyun kuralları kitabının 119. sayfasındaki “Topu elle tutmak” bölümüne bakıldığında 5 maddeden bahsedilir. İlk 4 maddeyi yazmıyorum. 5. madde şöyledir: “Atılan bir cisim ile (ayakkabı, tekmelik, vb) topa vurmak bir ihlal sayılır. Yani topu elle tutmak gibi cezalandırılmalıdır.” O anda sahada olmaması gereken top Donk’un elindeydi ve o artık bir cisim statüsündeydi.

ERMAN TOROĞLU

Kasımpaşalı Donk, topu elinde tutuyor, maçı seyreden herkes bunu görüyor, sonra da art niyetle topu fırlatıyor. Sarı kart vereceksin ve endirekt vuruş vereceksin. Ama Türkiye’de artık eyyam diz boyu.

BÜLENT YAVUZ

Oyun alanına ikinci top atıldığında hakem duruma bakar. Bu top oyuna ve rakibe müdahale ediyorsa oyunu keser. Varsayalım ki hakem burada gecikiyor. Ama asıl düşünce, oyun alanında iki top olduğu için oyunu durdurmasıdır. Bunun da karşılığı hakem atışıdır. Ortada gecikme var o kadar. Bu bir hakem hatasıdır, kural hatası yoktur.

SERDAR TATLI

Oyun kurallarının bu tip pozisyonlardaki kararı şu şekilde: Eğer bir oyuncu elindeki bir cisim ile rakibine vurur veya atarsa, topa temas ettiği noktadan bir serbest vuruş verilir. Yani Donk, elindeki topu Almeida’nın ayağındaki topa atınca elin uzantısı sayılmalıydı. Sonrasında da Beşiktaş lehine penaltı verilmeliydi. Ancak Barış Şimşek, pozisyonu penaltı olarak değerlendirmediği gibi oyuna hakem atışıyla başlayarak bu sefer de kural ihlali yaptı.

MUSTAFA ÇULCU

Maç Donk’un pozisyonda kural hatası olduğu için tekrar edilir ve o dakikadan itibaren kırmızı kart ve penaltı ile başlar. (A Haber’de bu şekilde yorum yapan MHK eski Başkanı Çulcu, TRT’deki farklı görüntüleri izledikten sonra görüş değiştirdi ve hakemin doğru yaptığını belirtti.

ALİ AYDIN

İhlalin çıkış noktası ceza alanı içi... Yani topun atıldığı yer ceza alanı. Topun temas noktası da ceza alanı bölgesinde. Bu şu demektir; sarı kart ve penaltı verilmesi gereken pozisyonda, oyun yanlış kararla hakem atışıyla başlamıştır. Net şekilde, kural ihlalidir.

(Skorer)

Bünyamin Gezer ne demişti?

"Eğer maç sırasında oyun alanına fazladan bir top veya bir cisim ya da bir hayvan girerse hakem oyunun gidişatını etkilemediği yönünde karar verirse oyunu devam ettirir. Kural bunu söylüyor. Başlangıçta böyle bir durum var. Algı, Donk'a sarı kart göstermesinin sebebi olarak topu atması yönünde. İlk görüşüm, pozisyonda Donk'un topu eliyle topa fırlatması nedeniyle Barış Şimşek'in oyunu durdurması yönündeydi. Ancak Barış Şimşek'in oyunu daha önce durdurduğu anlaşılıyor. Hakem burada Donk'un kötü niyetle topu tuttuğunu görüp penaltı kararı vermeliydi. Pozisyonda top elin uzantısıdır. Barış Şimşek, sportmenliğe aykırı davranan Ryan Donk'a prim tanıdı. Maçın tekrar edilmesi hakemin raporuna bağlı."

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz